ΜΕΝΟΥ
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Ενθαρρυντικά νέα στην αποφυγή ακρωτηριασμών κάτω άκρων σε ασθενείς με Διαβητικό Πόδι!

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Ενθαρρυντικά νέα στην αποφυγή ακρωτηριασμών κάτω άκρων σε ασθενείς με Διαβητικό Πόδι!

Health Newsroom

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα για περισσότερους από 300.000 συμπολίτες μας που πάσχουν από διαβητική νευροπάθεια, πάθηση η οποία αποτελεί το προστάδιο 2.000 – 3.000 ακρωτηριασμών κάτω άκρων κάθε χρόνο. 

Η Διεπιστημονική Ομάδα αντιμετώπισης του Διαβητικού Ποδιού, του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών δημοσίευσε τα αποτελέσματα έρευνας της, που αφορούσε στην πορεία των 20 πρώτων ασθενών, που πάσχουν από Διαβητικό Πόδι, με στόχο την αναζήτηση δεύτερης γνώμης, πριν τη διαδικασία του ακρωτηριασμού. Σε χρονικό διάστημα έξι μηνών, τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, μιας και όλοι οι ασθενείς έχουν διατηρήσει το κάτω άκρο τους.

Τα συμπεράσματα της έρευνας, με τίτλο: «Limb salvage in patients with severe critical limb ischemia after referral for a second opinion to a dedicated CLI center» δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό που εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση του διαβητικού ποδιού, με τίτλο: «The International Journal of Lower Extremity Wounds».

Η δημοσίευση αυτή έρχεται ως έμπρακτη απόδειξη για τη ζωτική σημασία της δημιουργίας αντίστοιχων εξειδικευμένων κέντρων, που προσφέρουν εξατομικευμένη και ορθή αντιμετώπιση του διαβητικού ποδιού. Ο στόχος της δημιουργίας της Διεπιστημονικής Ομάδας αντιμετώπισης του Διαβητικού Ποδιού είναι μονοσήμαντος: Η πρόληψη των ακρωτηριασμών η πλήρης κινητοποίηση του ασθενούς και η επανένταξη του στην καθημερινότητά του.

Η Διεπιστημονική Ομάδα αντιμετώπισης του Διαβητικού Ποδιού, που δημιουργήθηκε, για πρώτη φορά, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών λειτουργεί υπό τη Διεύθυνση του Δρ. Θεοδόσιου Μπίσδα, MD, PhD, διευθυντή της Γ‘ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Η συγκεκριμένη Διεπιστημονική Ομάδα στελεχώνεται από εξειδικευμένους ιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων και συγκεκριμένα από διαβητολόγους, λοιμωξιολόγους, καρδιολόγους, ορθοπεδικούς και νεφρολόγους, καθώς και παραϊατρικό προσωπικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα συμπληρώνεται με έναν αριθμό ειδικών νοσηλευτών που επισκέπτονται τον ασθενή στο σπίτι, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της παρακολούθησης του ασθενούς.

Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί, ότι η αντιμετώπιση αντίστοιχων περιστατικών απαιτεί  οργανωμένες νοσοκομειακές δομές, βιοϊατρικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, και υψηλό βαθμό εξειδίκευσης. Η δημιουργία του μοναδικού στην Ελλάδα, νέου πιστοποιημένου Ρομποτικού Υβριδικού Χειρουργείου «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», νέας γενιάς Discovery IGS 740 της GΕ Healthcare, αλλά και η χρήση όλων των τελευταίων τεχνολογιών, καθιστούν το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών σημείο αναφοράς στην πρόληψη και θεραπεία του διαβητικού ποδιού.

Μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας, ο Δρ. Θ. Μπίσδας, δήλωσε «Το διαβητικό πόδι είναι μια σύγχρονη πανδημία και αποτελεί μια ιδιαίτερα πολύπλοκη πάθηση. Η αγγειοχειρουργική παίζει πρωτεύοντα ρόλο στη διάνοιξη των αγγείων ώστε να βελτιωθεί η αιμάτωση του ποδιού. Αυτό, όμως, δεν είναι αρκετό. Πρέπει να παρέχουμε στον ασθενή, όχι μόνο ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας, υψηλού επιπέδου, αλλά και τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να νιώσει ασφαλής, μέσα στην οργανωμένη νοσοκομειακή δομή του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Στο κάθε νοσοκομείο του Ομίλου, από πολύ νωρίς, εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται ειδικά μέτρα προφύλαξης από κρούσματα του COVID – 19, τα οποία επικαιροποιούνται, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί. Με αυτόν τον τρόπο οι κλινικές συνεχίζουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, βάσει των αυστηρότερων εγκεκριμένων πρωτοκόλλων υγείας».

Με δεδομένο ότι το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών έχει συμβάσεις σχεδόν με όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες, πιστεύουμε ότι οι ασφαλιστές θα πρέπει να ενημερώσουν για τις σημαντικές αυτές ιατρικές εξελίξεις τους ασφαλισμένους τους, για τους οποίους γνωρίζουν ότι πάσχουν από διαβητική νευροπάθεια. Είναι σίγουρο ότι θα τους ευγνωμονούν!


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Dr. Θεοδόσιος Μπίσδας είναι αγγειοχειρουργός και ένας από τους πρώτους πιστοποιημένους από τη Γερμανική Εταιρεία Αγγειοχειρουργικής, ενδοαγγειακούς χειρουργούς (endovascular specialist) της Ελλάδος.

Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Απευθείας μετά τις σπουδές του, θήτευσε ως ειδικευόμενος στην Πανεπιστημιακή Κλινική Κάρδιο-Θώρακο-Αγγειοχειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Αννοβέρου, της οποίας ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ (2010), με θέμα την ασφάλεια της μεταμόσχευσης αγγείων, σε ασθενείς με επιμολύνσεις αορτικών μοσχευμάτων. Ακολούθησε ένας χρόνος έρευνας στο Κέντρο Έρευνας Crossbit της Ιατρικής Σχολής του Αννοβέρου καθώς και στην Αγγειοχειρουργική Κλινική της Ιατρικής Σχολής Mount Sinai (Νέα Υόρκη).

Το 2012 συνέχισε την ειδική εκπαίδευση στην Ενδοαγγειακή Χειρουργική στο Πανεπιστημίου του Μίνστερ (Westphalian Wilhelms University) και ως επιμελητής ανέλαβε το κομμάτι της ενδοαγγειακής χειρουργικής στο διεθνούς φήμης νοσοκομείου St. Franziskus Hospital, στην ίδια πόλη. Το 2014, έλαβε τον τίτλο υφηγεσίας του στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Muenster  και αναγορεύθηκε σε Αναπληρωτή Καθηγητή Αγγειοχειρουργικής. Εξαιτίας του μεγάλου όγκου χειρουργικών επεμβάσεων στα 3 υβριδικά χειρουργεία της κλινικής, διαθέτει τεράστια εμπειρία (> 2000 ενδοαγγειακές επεμβάσεις) στην Ενδοαγγειακή Χειρουργική.

Ως ενεργό μέλος της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του Πανεπιστημίου του Muenster συνεχίζει να διδάσκει στους φοιτητές Αγγειοχειρουργικής και επιβλέπει 12 διαδακτορικές διατριβές. Είναι υπεύθυνος πολλών εκπαιδευτικών και μεταπτυχιακών σεμιναρίων και το συγγραφικό του έργο αριθμεί πάνω από 100 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε μεγάλα διεθνή ιατρικά περιοδικά με ειδικό δείκτη παραπομπών (h-index) 23. Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής 11 διεθνών συνεδρίων, κριτής πολλών έγκυρων επιστημονικών περιοδικών και μέλος συντακτικής επιτροπής των περιοδικών Journal of Endovascular Therapy, Gefässchirurgie και Innovative Surgical Science.

Διακρίσεις

  • Eίναι ο νεότερος αγγειοχειρoυργός, που εκτέλεσε χειρoυργεία ως πρώτος χειρουργός, σε ζωντανή αναμετάδοση κατά τη διάρκεια των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών αγγειολογικών συνεδρίων Charing Cross (Λονδίνο) και LINC (Λειψία) καθώς και κατά το Vascular and Endovascular Master Class στο Μίνστερ και το Complex Aortic & Vascular Symposium στη Νέα Υόρκη.
  • Έχει βραβευτεί με 5 βραβεία της Γερμανικής Εταιρείας Αγγειοχειρουργικής, 2 διεθνή βραβεία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αγγειοχειρουργικής, και το περίφημο διεθνές βραβείο Vascular Career Advancement Award.
  • Διαθέτει από τις μεγαλύτερες εμπειρίες παγκοσμίως σε πρωτοποριακές ενδοαγγειακές τεχνικές.
  • Ανήκει στις συμβουλευτικές επιτροπές πολλών ιατρικών εταιρειών για νέα μοσχεύματα στη θεραπεία αγγειακών παθήσεων
  • Ήταν ο κύριος ερευνητής της μεγαλύτερης ανοιχτής πολυκεντρικής μελέτης (1200 ασθενείς, 27 κέντρα) στην ιστορία της Γερμανικής Εταιρείας Αγγειοχειρουργικής (CRITISCH registry), για τη θεραπεία της κρίσιμης ισχαιμίας του κάτω άκρου και του διαβητικού ποδιού.
  • Μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Αγγειοχειρουργικής.
  • Συνιδρυτής της 1ης Θερινής Ακαδημίας Αγγειακής και Ενδοαγγειακής Χειρουργικής (Sommerakademie der DGG e.V.) της Γερμανικής Εταιρείας Αγγειοχειρουργικής και Αγγειακής Ιατρικής (DGG e.V.)
  • Διετέλεσε Γραμματέας του 26ου Πανγερμανικού Συνεδρίου Αγγειοχειρουργικής (νεότερος γραμματέας στην ιστορία του θεσμού)
  • Ιδρυτής της παγκοσμίως γνωστής ιστοσελίδας Vascupedia (www.vascupedia.com), με πάνω από 10.000 χρήστες, σε 124 χώρες.
  • Συμμετείχε (Ιανουάριος 2011) στην ανθρωπιστική αποστολή Heart Help, για διεξαγωγή καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων ενηλίκων, στην Ερυθραία (Αφρική).

Στη φωτογραφία ο Δρ. Θεοδόσιος Μπίσδας, MD, PhD, διευθυντής της Γ‘ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: