ΜΕΝΟΥ

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Κλινική Γενικής, Ογκολογικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής!

*Γράφει ο ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, MD, PhD, FACS, FASCRS, γενικός χειρουργός – χειρουργός παχέος εντέρου και ορθού, Κλινική Γενικής, Λαπαροσκοπικής, Ογκολογικής και Ρομποτικής Χειρουργικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών λειτουργεί από το 1991 Κλινική Γενικής, Ογκολογικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής με διευθυντή τον Δρα Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη, MD, PhD, FACS, MAMSE, επιστημονικό διευθυντή του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Adjunct Professor of Surgery, Ohio State University, USA, Clinical Professor of Surgery, European University Cyprus, Governor του Ελληνικού Τμήματος Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών, πρόεδρο της Παγκόσμιας Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής CRSA, μέλος του Διεθνούς Διοικητικού Συμβουλίου της Society of Robotic Surgery.
Ο καθ. Κωνσταντινίδης, με όραμα το να προσφέρει το άριστο αποτέλεσμα στους ασθενείς χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, από το 1991 εφάρμοσε πρώτος τη Λαπαροσκοπική Χειρουργική στη χώρα μας και από το 2006 τη Ρομποτική Χειρουργική. Πλέον, ως ένας από τους κορυφαίους χειρουργούς παγκοσμίως, εκπαιδεύει καθημερινά και δέχεται ως επισκέπτες χειρουργούς από όλον τον κόσμο ώστε να εκτεθούν στις νεότερες χειρουργικές τεχνικές.

Η Κλινική με τη βοήθεια της τεχνολογίας προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας στις γυναίκες και τους άνδρες ασθενείς. Αναλυτικότερα:

Οι συχνότερες παθήσεις Γενικής Χειρουργικής για τις γυναίκες είναι οι εξής:

  • Χολολιθίαση. Το γυναικείο φύλο και η εγκυμοσύνη αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες για τη δημιουργία λίθων εντός της χοληδόχου κύστεως. Οι λίθοι μπορούν να προκαλέσουν οξεία χολοκυστίτιδα (φλεγμονή της χοληδόχου κύστεως), μπορεί να αποφράξουν τη χοληδόχο κύστη οδηγώντας σε ύδρωπα, δύναται να ξεφύγουν από τη χοληδόχο κύστη και να αποφράξουν τον χοληδόχο πόρο προκαλώντας ίκτερο και χολαγγειίτιδα ή εσχάτως μπορεί να προκαλέσουν οξεία παγκρεατίτιδα. Η θεραπεία της χολολιθίασης καθώς και των επιπλοκών της είναι η χολοκυστεκτομή, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε λαπαροσκοπικά είτε και ρομποτικά. Η χειρουργική μας ομάδα εφάρμοσε πρώτη στον κόσμο τη ρομποτική χολοκυστεκτομή δια μίας μόνο μικρής τομής στον ομφαλό με άριστα αποτελέσματα.
  • Ομφαλοκήλη. Συχνά οι εγκυμονούσες γυναίκες, λόγω της αύξησης της ενδοκοιλιακής πίεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μετά τη γέννα παρατηρούν μία διόγκωση στον ομφαλό με συνοδό πόνο. Στην ομφαλοκήλη υπάρχει αδυναμία-χάσμα στο κοιλιακό τοίχωμα στο σημείο του ομφαλού με αποτέλεσμα όργανα της κοιλίας, όπως το επίπλουν ή το έντερο, να προπίπτουν προς τα έξω. Μετά από κλινική εξέταση και ανάλογα με το μέγεθος του χάσματος συνήθως απαιτείται ελάχιστα επεμβατική αποκατάσταση της κήλης με πλέγμα. Αυτό γίνεται είτε λαπαροσκοπικά είτε ρομποτικά σε πιο μεγάλες και απαιτητικές επεμβάσεις.
  • Διαφραγματοκήλη – Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (ΓΟΠ). Άλλο ένα είδος κήλης που συναντάται συχνά στις γυναίκες. Σε αυτήν την πάθηση μέρος του στομάχου προσπίπτει προς το θώρακα με αποτέλεσμα ο κάτω οισοφαγικός σφιγκτήρας να μη λειτουργεί όπως πρέπει και να παλινδρομούν υγρά του στομάχου προς τον οισοφάγο προκαλώντας οπισθοστερνικό καύσος και άλγος. Σε προχωρημένες καταστάσεις οι ασθενείς αναγκάζονται να κοιμούνται σχεδόν όρθιοι και αρκετές φορές ταλαιπωρούνται από αναπνευστικές λοιμώξεις, λαρυγγίτιδες, καθώς και αρρυθμίες. Με τη Ρομποτική Χειρουργική πραγματοποιούμε διόρθωση της διαφραγματοκήλης και θολοπλαστική. Στη συντριπτική πλειοψηφία η επέμβαση διαρκεί έως 2 ώρες και οι ασθενείς εξέρχονται του νοσοκομείου την επόμενη ημέρα. Έχοντας από τις μεγαλύτερες εμπειρίες παγκοσμίως στη ρομποτική διόρθωση της διαφραγματοκήλης, είμαστε βέβαιοι για το άριστο αποτέλεσμα της μεθόδου αυτής, δίνοντας σε λίγη ώρα λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα που μειώνει αρκετά την ποιότητα ζωής των ασθενών.
  • Βουβωνοκήλη/μηροκήλη: Χρησιμοποιώντας τη λαπαροσκοπική μέθοδο TEP (Total Exo Peritoneal) τοποθετούμε ένα απορροφήσιμο πλέγμα στη βουβωνική περιοχή, αφού πρώτα ανατάξουμε την κήλη. Με τη μέθοδο αυτή δημιουργούμε τον απαιτούμενο χειρουργικό χώρο πίσω από τους κοιλιακούς μυς δίχως να εισέλθουμε στην κοιλιά, με αποτέλεσμα ο ασθενής να έχει μηδαμινό πόνο και εξαιρετικά γρήγορη επάνοδο στην καθημερινότητά του.
  • Επείγουσα Γενική Χειρουργική: Η οξεία κοιλία όπως αναφέρεται στη βιβλιογραφία αφορά επείγουσες καταστάσεις της περιτοναϊκής κοιλότητας που χρήζουν άμεσης χειρουργικής παρέμβασης. Με τη Λαπαροσκοπική Χειρουργική αποφεύγουμε τη μεγάλη ανοικτή τομή και όλες τις επιπλοκές της. Παράλληλα έχουμε πολύ καλύτερη ποιότητα όρασης και μπορούμε να ελέγξουμε διεξοδικά όλη την κοιλία και αφού ταυτοποιήσουμε το πρόβλημα να το λύσουμε. Οι συνηθέστερες γυναικείες παθήσεις αφορούν:
  1. Οξεία σκωληκοειδίτιδα. Η οξεία φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης. Με χρήση 2 λαπαροσκοπικών εργαλείων 5 χιλιοστών και της κάμερας στο σημείο του ομφαλού πραγματοποιούμε σκωληκοειδεκτομή και καθαρίζουμε επιμελώς όλη την κοιλία, ώστε μηδενίζονται οι πιθανότητες για απόστημα μετά την επέμβαση.
  2. Ρήξη ωχρού σωματίου. Αφορά συνήθως νεαρές γυναίκες. Διενεργείται λαπαροσκόπηση και, αφότου βρεθεί η αιτία της ενδοκοιλιακής αιμορραγίας και προέρχεται από ρήξη ωχρού σωματίου ωοθήκης, προχωράμε σε έλεγχο της αιμορραγίας και λαπαροσκοπική αφαίρεση του ωχρού σωματίου, διατηρώντας την ωοθήκη ώστε να μην επηρεαστεί η γονιμότητα της ασθενούς.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο παρελθόν έχουμε πραγματοποιήσει αρκετές επεμβάσεις σε γυναίκες που βρίσκονταν μεταξύ 5ου και του 8ου μήνα της εγκυμοσύνης λόγω οξείας σκωληκοειδίτιδας και οξείας χολοκυστίτιδας. Σε όλες τις περιπτώσεις απειλούταν ταυτόχρονα η ζωή και της μητέρας και του εμβρύου και οι επεμβάσεις, παρά τους κινδύνους, είχαν απόλυτη ένδειξη. Σε όλες τις περιπτώσεις οι επεμβάσεις στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία, παρά τις αρκετά δύσκολες χειρουργικές συνθήκες της κοιλιάς, λόγω της προχωρημένης εγκυμοσύνης και του αναλόγως μεγάλου μεγέθους της μήτρας. Όλες οι γυναίκες μετά τις επεμβάσεις είχαν τοκετούς δίχως επιπλοκές ούτε για τις ίδιες ούτε για τα νεογνά!

Οι επεμβάσεις στους άνδρες
Η ιατρική επιστήμη και συγκεκριμένα η τεχνολογία στη Χειρουργική, καθώς και η συνεχής βελτίωση των απεικονιστικών εξετάσεων και των φαρμακευτικών σκευασμάτων έχουν βοηθήσει να γίνουν άλματα προόδου στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των ανδρών, σε μια προσπάθεια να μειωθεί το χάσμα της υγείας ανάμεσα στα δύο φύλα. Συγκεκριμένα στη Γενική Χειρουργική, πλέον μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία η συντριπτική πλειοψηφία των χειρουργικών νόσων του άνδρα. Οι συχνότερες επεμβάσεις Γενικής Χειρουργικής στους άνδρες είναι οι εξής:

  • ΚΗΛΗ. Αφορά την προπέτεια ενδοκοιλιακών οργάνων ή λίπους διαμέσου αδυναμίας/οπής στο κοιλιακό τοίχωμα. Η συχνότερη περίπτωση στους άνδρες αφορά τη βουβωνοκήλη και αντιμετωπίζεται με απόλυτη επιτυχία είτε λαπαροσκοπικά με την εξωπεριτοναϊκή τεχνική (TEP) είτε ρομποτικά με τη διακοιλιακή προπεριτοναϊκή τεχνική (TAPP). Σε όλες τις περιπτώσεις ακρογωνιαίος λίθος της επέμβασης είναι η τοποθέτηση πλέγματος. Άλλες κήλες που ταλαιπωρούν συχνά τους άνδρες είναι η κήλη αθλητών, η ομφαλοκήλη και η κοιλιοκήλη. Η χειρουργική τεχνική που εφαρμόζουμε είναι κυρίως η λαπαροσκοπική με πλέγμα και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις ή υποτροπές η ρομποτική τεχνική. Η εμπειρία της χειρουργικής μας ομάδας στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική κήλης ξεπερνά τις 3.000 και στη Ρομποτική Χειρουργική τις 700.
  • ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ. Μετά από προσεκτική εκτίμηση και μελέτη του ασθενούς και εφόσον έχουν αποτύχει οι συντηρητικές θεραπείες και οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, η λύση επίκειται σε επεμβάσεις παχυσαρκίας. Η συχνότερη επέμβαση είναι η επιμήκης γαστρεκτομή ή αλλιώς το γαστρικό μανίκι. Διενεργείται λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά και αφορά στην επιμήκη εκτομή μέρους του στομάχου, ώστε να μειωθεί η χωρητικότητά του. Κατηγοριοποιείται ως γαστροπεριοριστική επέμβαση.
  • ΧΟΛΟΛΙΘΙΑΣΗ. Οι λίθοι στη χοληδόχο κύστη μπορεί να προκαλέσουν οξεία χολοκυστίτιδα (φλεγμονή της χοληδόχου κύστεως), μπορεί να αποφράξουν τη χοληδόχο κύστη οδηγώντας σε ύδρωπα, δύναται να ξεφύγουν από τη χοληδόχο κύστη και να αποφράξουν τον χοληδόχο πόρο προκαλώντας ίκτερο και χολαγγειίτιδα ή μπορεί να προκαλέσουν οξεία παγκρεατίτιδα. Η θεραπεία της χολολιθίασης, καθώς και των επιπλοκών της είναι η χολοκυστεκτομή, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε λαπαροσκοπικά είτε και ρομποτικά. Η χειρουργική μας ομάδα εφάρμοσε πρώτη στον κόσμο τη ρομποτική χολοκυστεκτομή διά μίας μόνο μικρής τομής στον ομφαλό με άριστα αποτελέσματα.
  • ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΚΗΛΗ – ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ (ΓΟΠ). Σε αυτήν την πάθηση μέρος του στομάχου προπίπτει προς το θώρακα με αποτέλεσμα ο κάτω οισοφαγικός σφιγκτήρας να μη λειτουργεί σωστά και να παλινδρομούν υγρά του στομάχου προς τον οισοφάγο, προκαλώντας οπισθοστερνικό καύσο και άλγος. Σε προχωρημένες καταστάσεις οι ασθενείς αναγκάζονται να κοιμούνται σχεδόν όρθιοι και αρκετές φορές ταλαιπωρούνται από αναπνευστικές λοιμώξεις, λαρυγγίτιδες, καθώς και αρρυθμίες. Με τη Ρομποτική Χειρουργική πραγματοποιούμε διόρθωση της διαφραγματοκήλης και θολοπλαστική. Στη συντριπτική πλειοψηφία η επέμβαση διαρκεί 1-2 ώρες και οι ασθενείς εξέρχονται του νοσοκομείου την επόμενη ημέρα. Έχοντας από τις μεγαλύτερες εμπειρίες παγκοσμίως στη ρομποτική διόρθωση της διαφραγματοκήλης, σε αριθμό που ξεπερνά τις 2.000 επεμβάσεις, είμαστε βέβαιοι για το άριστο αποτέλεσμα της μεθόδου αυτής, δίνοντας σε λίγη ώρα λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα που μειώνει αρκετά την ποιότητα ζωής των ασθενών.
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΤΟΜΑΧΟΥ. Από το 2006 κάνουμε όλες τις επεμβάσεις γαστρεκτομής ρομποτικά μαζί με πλήρη λεμφαδενικό καθαρισμό.
  • ΟΞΕΙΑ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑ. Αφορά στην οξεία φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης και είναι αρκετά συχνή στον νεαρό ανδρικό πληθυσμό. Με χρήση 2 λαπαροσκοπικών εργαλείων 5 χιλιοστών και της κάμερας στο σημείο του ομφαλού πραγματοποιούμε σκωληκοειδεκτομή και καθαρίζουμε επιμελώς όλη την κοιλία, ώστε ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες για απόστημα μετά την επέμβαση.
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ. Η Λαπαροσκοπική παλιότερα και τα τελευταία 18 χρόνια η Ρομποτική Χειρουργική είναι η επιλογή μας για την αφαίρεση του πάσχοντος τμήματος του παχέος εντέρου και τον λεμφαδενικό καθαρισμό. Σε περιπτώσεις καρκίνου του ορθού, η ρομποτική τεχνική που χρησιμοποιούμε μας επιτρέπει να αποφεύγουμε τη μόνιμη κολοστομία, εκτός εάν ο όγκος είναι πάνω στον πρωκτικό δακτύλιο. Επίσης εξαιρετικά σπάνια δημιουργούμε προσωρινή ειλεοστομία.
  • ΠΕΡΙΕΔΡΙΚΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ – ΣΥΡΙΓΓΙΟ- ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΟΠΑΘΕΙΑ – ΚΥΣΤΗ ΚΟΚΚΥΓΟΣ. Και οι 4 παθήσεις ορίζονται ως περιπρωκτικές παθήσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις, ανάλογα με το περιστατικό, την πολυπλοκότητά του, καθώς και τις προεγχειρητικές απεικονιστικές εξετάσεις και την κλινική εξέταση του άνδρα, αντιμετωπίζουμε το περιστατικό με πλειάδα σύγχρονων και παλαιότερων τεχνικών, που περιλαμβάνουν την απολίνωση αιμορροϊδικών όζων υπό υπέρηχο και αιμορροϊδοπηξία (HAL-RAR), τη χρήση laser για αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας, των περιεδρικών συριγγίων και της κύστης κόκκυγα, τη διάνοιξη και παροχέτευση των περιεδρικών αποστημάτων σε επείγουσα βάση, καθώς και όλες τις κλασικές μεθόδους σε προχωρημένες καταστάσεις των ανωτέρω παθήσεων, όπως αιμορροϊδεκτομή, μέθοδος Setton για περιεδρικά συρίγγια κ.τ.λ.

Για μεγέθυνση πατήστε εδώ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ο Αργύριος Ιωαννίδης, MD, PhD, FACS, FASCRS, είναι γενικός χειρουργός – χειρουργός παχέος εντέρου και ορθού. Είναι επιμελητής χειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών στην Κλινική της Γενικής, Λαπαροσκοπικής, Ογκολογικής και Ρομποτικής Χειρουργικής (δ/ντής: καθ. Κ.Μ. Κωνσταντινίδης MD, PhD, FACS, MAMSE). Έχει εκπαιδευθεί στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ στο Cleveland Clinic Florida. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον αφορά κυρίως τον καρκίνο του ορθού, τη χειρουργική υπό φθορίζουσες ουσίες και τα μεσο-μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής στις παθήσεις παχέος εντέρου και ορθού. Έχει διατελέσει υπεύθυνος για την Ελλάδα σε περισσότερες από 10 διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες. Είναι κριτής σε 11 περιοδικά χειρουργικής και μέλος του εκδοτικού συμβουλίου σε 3 περιοδικά. Έχει συγγράψει πάνω από 100 άρθρα-δημοσιεύσεις σε ξενόγλωσσα περιοδικά με περισσότερες από 2.000 αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία. Επίσης έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε περισσότερα από 20 ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχει συγγράψει 2 κεφάλαια συγγραμμάτων Χειρουργικής.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: