Του Άρη Μπερζοβίτη
Κεντρική φωτογραφία από αριστερά: κ. Θεόδωρος Χαμακιώτης, Γενικός Διευθυντής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, κ. Διαμαντής Μισιτζής, Ορθοπεδικός Χειρουργός άνω άκρου, Διευθυντής Χειρουργικής Άνω Άκρου-Μικροχειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, κ. Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, Ορθοπεδικός, Χειρουργός άνω άκρου, Διευθυντής Χειρουργικής Άνω Άκρου-Μικροχειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, κ. Γεώργιος Πατούλης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γεώργιος Ζέρδιλας, Γενικός Διευθυντής Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.
Οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στις παθήσεις του χεριού και του Άνω Άκρου παρουσιάσθηκαν στο 16 ο Σεμινάριο Εφαρμοσμένης Χειρουργικής του Χεριού και του Άνω Άκρου που διοργάνωσε το Τμήμα Χειρουργικής του Άνω Άκρου, Ορθοπαιδικής Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής, του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Κατά την επίσημη έναρξη του πρωτοποριακού σεμιναρίου, χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος. Στο σεμινάριο συμμετείχαν 32 ομιλητές – εκπαιδευτές, από όλες τις Πανεπιστημιακές σχολές της χώρας, από κλινικές του ΕΣΥ και από Ιδιωτικά Θεραπευτήρια, ενώ διαλέξεις παρουσίασαν και τέσσερις Καθηγητές Ορθοπαιδικής από την Αμερική. Το σεμινάριο περιελάμβανε επίδειξη χειρουργικών περιστατικών σε πραγματικό χρόνο, διαλέξεις και πρακτική άσκηση σε πτωματικά χέρια. Ειδικότερα κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου στην ενότητα των ζωντανών Χειρουργείων (Live Surgery), έγινε επίδειξη δέκα (10) χειρουργείων διαφορετικής βαρύτητας και εξειδίκευσης, ενώ στη θεωρητική ενότητα αναλύθηκαν 38 διαφορετικά θέματα από εξειδικευμένους ομιλητές με αποδεδειγμένη εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο. Τέλος, όλοι οι εκπαιδευόμενοι εξασκήθηκαν στη
Χειρουργική του Χεριού σε πτωματικά παρασκευάσματα σε δύο εργαστήρια συνολικής διάρκειας 8 ωρών.
Ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε: «Το ότι ένας κορυφαίος όμιλος νοσοκομειακής φροντίδας και παροχών υγείας, όπως ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών διοργανώνει ένα συνέδριο με τόσο μεγάλο εκπαιδευτικό χαρακτήρα αποτελεί μια πολύ επαινετική πρωτοβουλία. Δείχνει, εκτός από την ικανότητα του Ιατρικού Κέντρου να παρέχει υπηρεσίες υγείας, και κοινωνική υπευθυνότητα για να περνάει η γνώση στις επόμενες γενιές και στους υπόλοιπους γιατρούς και να γίνεται κτήμα της επιστημονικής κοινότητας και άρα να διαχέεται επ' ωφελεία του υπόλοιπου πληθυσμού και των ασθενών».
O Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, ανέφερε: «Στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, σκοπός μας είναι τη σύγχρονη γνώση και την τεχνογνωσία που αναπτύσσεται να την συζητάμε, να την μεταλαμπαδεύουμε και να είμαστε σίγουροι ότι κάθε στιγμή προσφέρουμε στον Έλληνα ασθενή ό, τι πιο καινοτόμο έχει να προσφέρει η ιατρική». Ο οργανωτής του σεμιναρίου, Παναγιώτης Γιαννακόπουλος,Ορθοπεδικός, Χειρουργός άνω άκρου, Διευθυντής Χειρουργικής Άνω Άκρου- Μικροχειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, δήλωσε: «Το σεμινάριο είναι εκπαιδευτικό και περιλαμβάνει τρεις ενότητες: η πρώτη αφορά στην επίδειξη χειρουργικών περιστατικών και δίνει την ευκαιρία στον εκπαιδευόμενο να κάνει ερωτήσεις και να λύσει τις απορίες του κατά τη διάρκεια του Χειρουργείου. Η δεύτερη περιλαμβάνει επιλεγμένες ομιλίες από διακεκριμένους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και η τρίτη, άσκηση σε πραγματικά χέρια με τους εκπαιδευόμενους να ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες από τους εκπαιδευτές».
Από την πλευρά του, ο συνδιοργανωτής του σεμιναρίου, Διαμαντής Μισιτζής, Ορθοπεδικός Χειρουργός άνω άκρου, Διευθυντής Χειρουργικής Άνω Άκρου- Μικροχειρουργικής στο Ιατρικό Αθηνών στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, τόνισε: «Μετά από 16 χρόνια διεξαγωγής του Σεμιναρίου, έχουμε εκπαιδεύσει 600 συναδέλφους στην χειρουργική του χεριού και του άνω άκρου, και διαθέτουμε μεγάλη εμπειρία, στην άσκηση της Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας στη χώρα μας. Το σεμινάριο αυτό είναι πρωτοποριακό για την Ελλάδα, καθώς περιλαμβάνει επίδειξη χειρουργικών περιστατικών σε πραγματικό χρόνο, άσκηση σε πτωματικά χέρια και διαλέξεις διακεκριμένων ομιλητών». Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Επιστημονικός Διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ανέφερε: «Είμαστε περήφανοι στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών διότι προσφέρουμε εκπαίδευση και μετεκπαίδευση και όχι μόνο στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά και σε πάρα πολλούς άλλους τομείς όπως είναι η ρομποτική χειρουργική. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα διότι ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών μας δίνει την δυνατότητα να συμμετέχουμε στην εκπαίδευση και μετεκπαίδευση και κυρίως να είμαστε πρώτοι και παρόντες στην εξέλιξη των τεχνολογιών και να παρουσιάζουμε και δικές μας τεχνικέςσε διεθνή συνέδρια με μεγάλη επιτυχία».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γεώργιος Πατούλης αναφέρθηκε «στο υψηλό επίπεδο των Ελλήνων επιστημόνων, καθώς και στον σημαντικό ρόλο της συνεχιζόμενης εκπαίδευση των γιατρών». Επιπλέον επεσήμανε ότι «η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο χάρτη του ιατρικού τουρισμού, καθώς διαθέτει άριστο επιστημονικό προσωπικό και κορυφαίες νοσοκομειακές μονάδες άρτια εξοπλισμένες».
Από αριστερά: Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας.
Από αριστερά: κ. Θεόδωρος Χαμακιώτης, Γενικός Διευθυντής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, κ. Διαμαντής Μισιτζής, Ορθοπεδικός Χειρουργός άνω άκρου, Διευθυντής Χειρουργικής Άνω Άκρου-Μικροχειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, κ. Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, Ορθοπεδικός, Χειρουργός άνω άκρου, Διευθυντής Χειρουργικής Άνω Άκρου-Μικροχειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, κ. Γεώργιος Πατούλης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γεώργιος Ζέρδιλας, Γενικός Διευθυντής Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.