ΜΕΝΟΥ

Ιδιωτική Υγεία: Στα 10 δισ. δολ οι επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων στην ευρωπαϊκή υγειονομική περίθαλψη το 2024

Οι εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity) έχουν επενδύσει το 2024, λίγο κάτω από 9 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια) στον τομέα των υπηρεσιών υγείας στην Ευρώπη -μετά από μια απότομη πτώση το 2023- και υπάρχουν ελπίδες για ανάκαμψη.

Η δραστηριότητα των συμφωνιών συνολικά παρέμεινε σταθερή, με 8,88 δισ. ευρώ που πραγματοποιήθηκαν σε 154 συμφωνίες φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της PitchBook. Μέχρι το τέλος Ιουνίου, υπήρξαν 125 συμφωνίες στον τομέα συνολικής αξίας 7,08 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 5,76 δισ. ευρώ που πραγματοποιήθηκαν σε 129 συμφωνίες κατά την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι συμφωνίες ήταν μικρότερες, εν μέρει λόγω των μακροοικονομικών αβεβαιοτήτων που δυσχεραίνουν την εξασφάλιση χρηματοδότησης για μεγαλύτερες συναλλαγές. Το μέσο μέγεθος των συμφωνιών το πρώτο εξάμηνο του 2024 ήταν περίπου 3,5 δισ. ευρώ, πολύ χαμηλότερο από εκείνο του 2021 και του 2022, όταν οι επενδύσεις στον τομέα της υγείας κορυφώθηκαν μετά την πανδημία.

Η μεγαλύτερη συμφωνία PE που καταγράφηκε στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες υγείας φέτος είναι η αγορά από την PAI Partners, ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ, ποσοστού 67% της Vamed, η οποία διαχειρίζεται επιχειρήσεις αποκατάστασης σε όλη την Ευρώπη.

Ενώ η παγκόσμια εικόνα φαίνεται ζοφερή -η τελευταία έκθεση της PitchBook για τις υπηρεσίες υγείας δείχνει ότι η παγκόσμια δραστηριότητα συμφωνιών στον τομέα των υπηρεσιών υγείας υποχώρησε περαιτέρω κατά 16,5% το β’ τρίμηνο- οι αναλυτές της PitchBook προβλέπουν ανάκαμψη για τον τομέα καθώς τα επιτόκια μειώνονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: