ΜΕΝΟΥ
Ιουλία Τσέτη - Συνέντευξη: Οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να υιοθετήσουν την ατζέντα της βιώσιμης ανάπτυξης!

Ιουλία Τσέτη – Συνέντευξη: Οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να υιοθετήσουν την ατζέντα της βιώσιμης ανάπτυξης!

Health Newsroom

Το σύγχρονο επιχειρείν, οι τρόποι βιωσιμότητας μιας υγιούς βιομηχανίας, η αλλαγή κουλτούρας για ένα καλύτερο και πιο εποικοδομητικό μέλλον, η δύναμη των συνεργασιών, αλλά και η θέση της γυναίκας μέσα στη σημερινή κοινωνία είναι μερικά από τα σημαντικά θέματα που μας αναλύει στο περιοδικό Health Next Generation – Τεύχος 13 η φαρμακοποιός MSc, επίτιμη διδάκτωρ Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ) και πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου UN GLOBAL COMPACT NETWORK HELLAS, Ιουλία Τσέτη.

  • Κυρία Τσέτη, είστε μια από τις πολύ επιτυχημένες γυναίκες στο τιμόνι μιας δύσκολης επιχείρησης, σε έναν νευραλγικό τομέα όπως είναι η φαρμακευτική αγορά. Ποιο ήταν το έναυσμα για να ακολουθήσετε την πορεία αυτή;

Η κληρονομιά από τους γονείς μου, οι οποίοι ήταν φαρμακοποιοί -η μητέρα μου ζει και δεν σταματώ ποτέ να τη συμβουλεύομαι-, αποτέλεσε το πρώτο έναυσμα και την πρώτη επαφή μου με το χώρο. Και φυσικά στη συνέχεια η δημιουργία από τον πατέρα μου Κλέωνα, ενός ανήσυχου ερευνητή και φαρμακοποιού -πρωτίστως- και μετά βιομηχάνου, της UNI-PHARMA τη δεκαετία του 1960, μου έστειλε το μήνυμα ότι νομοτελειακά θα πρέπει να ακολουθήσω αυτό το μονοπάτι. Μία ενδιαφέρουσα πορεία και μία ιστορία που με γεμίζει και με κάνει υπερήφανη, κυρίως για την προσφορά του Ομίλου Τσέτη προς τη δημόσια υγεία, την έρευνα, την επιστήμη και την κοινωνία.

  • Συμπληρώνετε ήδη δύο χρόνια στο τιμόνι του Ελληνικού Δικτύου UN GLOBAL COMPACT NETWORK HELLAS, ως πρώτη πρόεδρος του πρώτου Δ.Σ. Ποιο είναι ο δικός σας απολογισμός και τι θα θέλατε να συμβεί στο μέλλον, ώστε να μιλάμε για μία πραγματική δέσμευση των ελληνικών επιχειρήσεων στις 10 Άρχές του UN GLOBAL COMPACT;

Πράγματι δύο χρόνια στο τιμόνι του Ελληνικού Δικτύου, του UN Global Compact Network Hellas, μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και γόνιμη εμπειρία. Αυτό που νιώθω ανάγκη να τονίσω είναι ότι θα πρέπει όλες οι εταιρείες αλλά και οι οργανισμοί να δεσμευθούν απέναντι στις 10 Αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου, Αρχές και Αξίες που συνάδουν με το σεβασμό απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις συνθήκες εργασίας, στην καταπολέμηση της παιδικής εργασίας, στην προστασία του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος, αλλά και την καταπολέμηση της διαφθοράς με κάθε τρόπο.

Εκτιμώ ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν προσυπογράψει τις Δέκα Αρχές κατάφεραν αφενός να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για βιώσιμη ανάπτυξη -αξιοπιώντας για παράδειγμα τις εκπαιδευτικές δυνατότητες που παρέχει ο φορέας- και αφετέρου να αναδείξουν περισσότερο τη δράση τους ή τον ηγετικό τους ρόλο, σε επιμέρους τομείς.

Είναι σήμερα πιο σημαντικό από ποτέ για τις ελληνικές επιχειρήσεις να υιοθετήσουν την ατζέντα της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς βρισκόμαστε μπροστά σε νέες οικονομικές προκλήσεις, υγειονομικές, περιβαλλοντικές και ενεργειακές, καθώς και σειρά από μετασχηματισμούς, ψηφιακούς και κοινωνικούς. Οι προκλήσεις αυτές απαιτούν συμμαχίες.

  • Οι βιομηχανίες του Ομίλου ΟΦΕΤ έχουν υιοθετήσει τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, κάνοντας καθημερινά πράξη τη σημασία του όρου. Ωστόσο θα ήθελα να ρωτήσω, πέρα από τους κανόνες, τι σημαίνει για εσάς, κυρία Τσέτη, βιώσιμη ανάπτυξη και πώς μπορούμε να αλλάξουμε την κουλτούρα των ανθρώπων, αλλά και των επιχειρήσεων;

Η βιωσιμότητα αποτελεί όχι μόνο αναγκαιότητα για πρόοδο με μακροχρόνια οφέλη για τις επιχειρήσεις, αλλά και μια ευκαιρία για δημιουργικότητα, ανάπτυξη, καθώς και αλλαγή κουλτούρας, η οποία θα μας επιτρέψει να δούμε μακρύτερα και πιο αντικειμενικά τους στόχους μας. Επίσης, μέσα από το Οικουμενικό Δίκτυο, εκτιμώ ότι θα μπορέσουμε να δούμε πιο καθαρά και αντικειμενικά το θέμα της ισότητας και της συμπερίληψης και να αποδεχθούμε ισότιμα τη διαφορετικότητα σε όλες της τις εκφάνσεις. Όμως αυτή η αλλαγή κουλτούρας, ξέρετε, δεν συμβαίνει ξαφνικά, κτίζεται σταδιακά και σε αυτό συμβάλλουν καθοριστικά η εκπαίδευση και η διά βίου μάθηση.

  • Πώς βλέπετε τη φαρμακοβιομηχανία μετά από 10 χρόνια; Πόσο θα βοηθήσει η Τεχνητή Νοημοσύνη και ο ψηφιακός μετασχηματισμός τις επιχειρήσεις και τον κλάδο γενικότερα;

Βιώνουμε ήδη την επόμενη ημέρα της Τεχνητής Νοημοσύνης και του ψηφιακού μετασχηματισμού, με αλλαγές που μας εκπλήσσουν στην επιστήμη, στην υγεία, στην οικονομία, στην καθημερινότητά μας, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να μπορούν να αδράξουν τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής μεταρρύθμισης και να βελτιώσουν σημαντικά τη λειτουργία τους και άρα την απόδοσή τους. Ένα σημαντικό παράδειγμα που μπορώ να σας δώσω είναι η δημιουργία του Nanospot, ενός πρωτοποριακού τεστ αντισωμάτων του κορονοϊού SARS-CoV-2, το οποίο σε μόλις 2 λεπτά μπορεί να σας δείξει πόσα αντισώματα έχετε. Το προϊόν για το οποίο μιλάμε κυκλοφορεί στην ελληνική και παγκόσμια αγορά και βρίσκεται ήδη στα φαρμακεία της Ελλάδας, βασίζεται σε συνδυασμό μιας βιοτεχνολογικής εφεύρεσης Γερμανών επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα στις ΗΠΑ και μίας εφαρμογής Τεχνητής Νοημοσύνης της Techcyte -το οποίο αναπτύχθηκε από τη NanoSpot.ai Inc- και διανέμεται στην Ελλάδα από τη UNI-PHARMA. Η ναυαρχίδα του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη UNI-PHARMA έχει επενδύσει και στην τεχνολογική ωρίμανση του προϊόντος, καθώς μέρος της προκλινικής επαλήθευσης έγινε στην Ελλάδα με τη συμμετοχή εργαστηρίων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Το μέλλον της φαρμακοβιομηχανίας, επομένως, μπορώ να το δω συνδεδεμένο μόνο με τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά Ιδρύματα, που θα παραγάγουν βασική έρευνα και θα δώσουν πνοή στον κλάδο, στηρίζοντας τη βιομηχανική παραγωγή.

  • Ως γενικός γραμματέας του Δ.Σ. του ΣΕΒ, αλλά και ως μέλος μερικά χρόνια πριν, είχατε την ευκαιρία να ασχοληθείτε με θέματα ισότητας, διαφορετικότητας και συμπερίληψης, εκδίδοντας μάλιστα έναν χρήσιμο Οδηγό για τις επιχειρήσεις. Πώς βλέπετε την πραγματική ισότητα στις επιχειρήσεις και στην κοινωνία; Μπορούμε να μιλάμε υπερήφανα για έναν πραγματικό κόσμο ισότητας και συμπερίληψης;

Δεν ξέρω αν μπορούμε να μιλάμε για έναν πραγματικά ισότιμο κόσμο. Αυτό που μπορώ να δηλώσω με βεβαιότητα είναι ότι οι συνέργειες μεταξύ δημόσιου, ιδιωτικού τομέα και κοινωνίας των πολιτών μπορούν να οδηγήσουν σε απτά αποτελέσματα. Με το Τοπικό Δίκτυο του Global Compact των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και μέσα από τον ΣΕΒ, οφείλουμε να παρέχουμε εκείνα τα εργαλεία που θα οδηγήσουν σε στοχευμένες πολιτικές, αναφορικά με τη μείωση των ανισοτήτων στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Ήδη ο Οδηγός που εκδώσαμε με τον ΣΕΒ, αναφορικά με την ισότητα και τη συμπερίληψη, βρίσκεται σε πολλές επιχειρήσεις και ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει μία ισχυρή φωνή για όλους.

Η ισότητα, επίσης, μας θυμίζει ότι πρέπει να σεβόμαστε και τη διαφορετικότητα ενός ανθρώπου, ταυτόχρονα, δε, να λειτουργούμε με μία κουλτούρα που συνάδει με δίκαιες συμπεριληπτικές πολιτικές και με τη λογική της ενσωμάτωσης.

  • Ποια είναι η δική σας εταιρική κουλτούρα; Και ποιο είναι το επόμενο όνειρό σας για τον όμιλο, τους εργαζομένους και τη νέα γενιά, καθώς μην ξεχνάμε ότι βρίσκεστε μεταξύ των 55 προσωπικοτήτων στην Ελλάδα που έχουν χαρακτηριστεί ως Inspirational Mentors;

Πιστεύω πολύ στη νέα γενιά, στη φρεσκάδα του μυαλού τους και στις ιδέες τους. Άλλωστε και στον όμιλό μας επενδύουμε με άποψη στους νέους εργαζομένους και επιστήμονες. Θέλω να δω και πάλι τους νέους ερευνητές μας να επιστρέψουν στην Ελλάδα, θέλω να δω τη χώρα μας να μεταμορφώνεται σε ένα Hub Έρευνας, Καινοτομίας και Ανάπτυξης και θα ήθελα να δω επίσης την Ελλάδα βιομηχανικό κόμβο ξανά. Το χρειαζόμαστε, το έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία, η βιομηχανική μας ιστορία και το σύγχρονο επιχειρείν. Και αυτή τη λογική και κουλτούρα προσπαθώ να εμφυσήσω στους μαθητές της Β’ Λυκείου του 2ου ΕΠΑΛ Κοζάνης, μέσα από τον τιμητικό τίτλο που μου δόθηκε, ως Inspirational Mentor. Τίποτα δεν είναι αδύνατο, μπορούν να κατακτήσουν και το πιο τρελό τους όνειρο, με επιμονή, υπομονή, στοχοπροσήλωση και πολλή δουλειά, αυτό τόνισα στους μαθητές.

  • Οι γυναίκες σήμερα βλέπουμε να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της χώρας μας. Έχουν βρει, κατά τη γνώμη σας, το «χώρο» τους ή μήπως υπάρχει ακόμα η ανάγκη αυτός ο ρόλος να ενισχυθεί περαιτέρω για να γίνουν αποδεκτές; Υπάρχουν ακόμα ταμπού και στερεότυπα ικανά να κρατάνε τη γυναίκα πίσω. Εσείς στην οικογένειά σας αντιμετωπίσατε ποτέ τέτοιες συμπεριφορές;

Κυρία Αγγελοπούλου, δεν πιστεύω ότι οι γυναίκες έχουν βρει το ρόλο που τους ταιριάζει στην οικονομία, στις επιχειρήσεις και στην πολιτική. Ειδικά στην πολιτική, οι γυναίκες δεν έχουν τη θέση που τους αξίζει, και αυτό το διακρίνουμε ξεκάθαρα μέσα από τις ποσοστώσεις. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα η αποδοχή και η ισότητα. Η πραγματική ισότητα καθυστερεί ακόμη… Προσωπικά στην οικογένειά μου δεν συνάντησα ευτυχώς ποτέ στερεότυπα, εμπόδια και προκαταλήψεις και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό. Μην ξεχνάτε ότι έλκω την καταγωγή μου από την Ήπειρο, όπου ο ρόλος της γυναίκας ήταν και εξακολουθεί να είναι πολύ ψηλά.


Ποια είναι η Ιουλία Τσέτη

Η Ιουλία Τσέτη είναι φαρμακοποιός, MSc, επίτιμη διδάκτωρ Φαρμακευτικής του ΕΚΠΆ και CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), ο οποίος περιλαμβάνει τις βιομηχανίες UNI-PHARMA, InterMed, UniHerbo και την εμπορική εταιρεία στην Κύπρο Pharmabelle.

Η Ιουλία Τσέτη γεννήθηκε στην Άθήνα. Άποφοίτησε από το Τμήμα Φαρμακευτικής του Εθνικού Καπο- διστριακού Πανεπιστημίου Άθηνών (ΕΚΠΆ) και του Τμήματος Βιοφαρμακευτικής του Πανεπιστημίου του Manchester. Άπό το 2010 είναι πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος (CEO) του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη. Σήμερα ο όμιλος (ΟΦΕΤ) απασχολεί πλέον των 600 εργαζομένων, διαθέτει υπερσύγ- χρονες εγκαταστάσεις στην Κηφισιά και εξάγει σε πλέον των 66 χωρών. Έχει δημιουργήσει το Ίδρυμα «ΆΜΚΕ ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ», με στόχο να στηρίξει τη νέα γενιά επιστημόνων.

Άπό τον Ιούνιο του 2022, είναι γενική γραμματέας του Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Είναι επικεφαλής της Επιτροπής του ΣΕΒ για την ΙΣΟΤΗΤΆ, ΔΙΆΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΆ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ. Άπό τον Φεβρουάριο του 2021 είναι πρόεδρος του Ά’ Δ.Σ. του UN Global Compact Network Hellas, του Ελληνικού Δικτύου, του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών. Στις 14 Ιουνίου 2022, αναγορεύθηκε επίτιμη διδάκτωρ του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΆ. Τον Ιούνιο του 2022, η UNI-PHARMA βραβεύθηκε από το ΕΒΕΆ με την κορυφαία διάκριση για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και το βραβείο επέδωσε ο πρωθυπουρ- γός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Ιουλία Τσέτη βρίσκεται στις 55 προσωπικότητες της Ελλάδας που έχουν χαρα- κτηριστεί ως «Inspirational Mentors», θεσμός που δημιουργήθηκε από τον μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό ορ- γανισμό επιχειρηματικότητας Junior Achievement Greece, με στόχο οι προσωπικότητες- Inspirational Mentors να εμπνεύσουν και να ενδυναμώσουν μαθητές, ώστε να δημιουργηθούν μαθητικές -start up- επιχειρήσεις.


Αναδημοσίευση από το περιοδικό Health Next Generation – Τεύχος 13


ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: