ΜΕΝΟΥ
Ισχαιμικό εγκεφαλικό: Η μηχανική θρομβεκτομή στο Metropolitan Hospital φέρνει την επανάσταση

Ισχαιμικό εγκεφαλικό: Η μηχανική θρομβεκτομή στο Metropolitan Hospital φέρνει την επανάσταση

Health Newsroom

Το ισχαιμικό εγκεφαλικό, τρίτη αιτία θνητότητας και πρώτη αιτία νευρολογικής ανικανότητας, δεν είναι πια ένα μοιραίο γεγονός. Αντιμετωπίζεται, αρκεί να μη χαθεί χρόνος. Το κλειδί είναι η άμεση μεταφορά των ασθενών σε εξειδικευμένα κέντρα που διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για ενδοφλέβια θρομβόλυση και μηχανική θρομβεκτομή. Ο Γεώργιος Μαγκούφης*, διευθυντής Επεμβατικός Νευροακτινολόγος του Μetropolitan Hospital (https://www.magoufis.gr/), μας εξηγεί πως η σύγχρονη αυτή θεραπεία αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το ισχαιμικό εγκεφαλικό:
 
Τι ακριβώς είναι η μηχανική θρομβεκτομή; 

Στο οξύ εγκεφαλικό με απόφραξη μεγάλου αγγείου, έχουμε ένα θρόμβο που έχει αποφράξει ένα μεγάλο αγγείο του εγκεφάλου. Η μη διάνοιξη του αγγείου μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, συνεπάγεται μεγάλη θνητότητα και λειτουργική ανικανότητα, δηλαδή να μη μπορούμε να μιλήσουμε ή να κινήσουμε τη μια πλευρά μας. Με τη μηχανική θρομβεκτομή γίνεται παρακέντηση της μηριαίας αρτηρίας στο πόδι, όπως η στεφανιογραφία. Με ειδικούς καθετήρες φθάνουμε στο αγγείο που είναι αποφραγμένο από το θρόμβο, και τοποθετούμε ένα ειδικό στεντ (stent retriever ή στεντ ανάκτησης του θρόμβου) που ανοίγει μέσα στο θρόμβο. Υπό συνεχή αναρρόφηση βγάζουμε το στεντ μαζί με το θρόμβο έξω από το αγγείο. Η μέθοδος αυτή είναι αποτελεσματική στο 80-90%. Οι πιθανότητες για καλή πρόγνωση εάν ανοίξει το αγγείο είναι σημαντικά μεγαλύτερες. Για κάθε 2 ασθενείς με ισχαιμικό εγκεφαλικό και απόφραξη μεγάλου αγγείου, ένας θα βελτιωθεί ως προς την λειτουργική έκβαση, με πιθανότητα να είναι λειτουργικά ανεξάρτητος 50%, ενώ εάν δεν ανοίξει το αγγείο το ποσοστό είναι μόνο 15-20%. Η μηχανική θρομβεκτομή φέρνει μια πραγματική επανάσταση στα εγκεφαλικά. Είναι μια αποτελεσματική θεραπεία, ασφαλής και με πολύ χαμηλό ποσοστό επιπλοκών. 

Πότε μπορεί να εφαρμοστεί;

Μέχρι πρόσφατα το χρονικό παράθυρο ήταν οι 6 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Το 2018 όμως οι κατευθυντήριες οδηγίες έχουν επεκτείνει το χρονικό παράθυρο υπό ορισμένες προϋποθέσεις στις 24 ώρες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επεκτείνουμε την εμβέλεια δράσης μας στα οξέα εγκεφαλικά σε ασθενείς εκτός Αθηνών, που μπορούν να διακομισθούν άμεσα στην Αθήνα και εφόσον υπάρχει απόφραξη μεγάλου αγγείου μπορούν να ωφεληθούν από την μηχανική θρομβεκτομή μέχρι και 24 ώρες μετά.

Υπάρχει όριο ηλικίας; 

Δεν υπάρχει όριο ηλικίας. Και οι παγκόσμιες και οι ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες δεν θέτουν όριο. «Στο Metropolitan έχουμε αντιμετωπίσει και γυναίκα ηλικίας 87 ετών». Η σύγχρονη μονάδα εγκεφαλικών του Metropolitan  διαθέτει τον πλέον σύγχρονο και αξιόπιστο εξοπλισμό, το RAPID software (24/7/365) και είναι η πρώτη μονάδα στην Ευρώπη που πιστοποιήθηκε από την ευρωπαϊκή Εταιρεία Εγκεφαλικών (European Stroke Organization) και έλαβε την τιμητική αυτή διάκριση, καταλήγει ο κ. Γεώργιος Μαγκούφης.


*Βιογραφικό

Ο ιατρός Γεώργιος Μαγκούφης MD, PhD είναι Επεμβατικός Ακτινολόγος με εξειδίκευση στην Επεμβατική Νευροακτινολογία. 

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ). Είναι Πλοίαρχος εν αποστρατεία του Πολεμικού Ναυτικού. 

Μετεκπαιδεύτηκε στο πεδίο της Επεμβατικής Νευροακτινολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Bicetre στο ΠΑΡΙΣΙ (καθηγητής P. Lasjaunias). Είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (PhD).

Διετέλεσε από το 1997 έως το 2006, επιστημονικά υπεύθυνος του τμήματος Επεμβατικής Νευροακτινολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, και στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Από το 2006 έως σήμερα είναι επιστημονικά υπεύθυνος του τμήματος Επεμβατικής Νευροακτινολογίας στο Νοσοκομείο Μετροπόλιταν.

Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Β Εργαστηρίου Ακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Συμμετέχει στο πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Επεμβατικής Ακτινολογίας του ΕΚΠΑ και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδικευομένων της Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής του Αττικού Νοσοκομείου.

Έχει επιστημονικές παρουσιάσεις σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια, με θέματα Επεμβατικής Νευροακτινολογίας και συγγραφικό έργο σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Είναι κριτής σε δύο διεθνή ιατρικά επιστημονικά περιοδικά.

Είναι μέλος της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Επεμβατικής Ακτινολογίας-Νευροακτινολογίας, της CIRSE (Cardiovascular and Interventional Radiological Society of Europe), της WFITN (World Federation of Interventional and Therapeutic Neuroradiology) και του ESO (European Stroke Organization).

Στους τομείς επιστημονικού ενδιαφέροντος περιλαμβάνεται όλο το φάσμα της Επεμβατικής Νευροακτινολογίας και συγκεκριμένα η ενδαγγειακή αντιμετώπιση των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων, των ανευρυσμάτων εγκεφάλου, των αρτηριοφλεβωδών δυσπλασιών εγκεφάλου, κεφαλής-τραχήλου και νωτιαίου μυελού, και επίσης ο εμβολισμός όγκων εγκεφάλου, κεφαλής τραχήλου και σπονδυλικής στήλης. Ιδιαίτερος τομέας ενδιαφέροντος είναι η ενδαγγειακή αντιμετώπιση αγγειακών παθήσεων του κεντρικού νευρικού συστήματος νεογνών και παιδιών.
 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: