Αφυδάτωση
Η πιο συχνή απειλή για τον ογκολογικό ασθενή το καλοκαίρι είναι η αφυδάτωση. Όταν κάποιος λαμβάνει χημειοθεραπεία, ο οργανισμός του υπερλειτουργεί και η ενυδάτωση είναι καταλυτικός παράγοντας για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Η ίδια η χημειοθεραπεία όμως πολλές φορές ευθύνεται για ανορεξία, η οποία μεταφράζεται σε αδυναμία λήψης και στερεών τροφών, αλλά κυρίως υγρών, με αποτέλεσμα την αφυδάτωση. Προτείνεται η κατανάλωση τουλάχιστον 2 λίτρων νερού την ημέρα από ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία ή/και ακτινοθεραπεία. Αν, δε, κυκλοφορούν ή εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους το καλοκαίρι, είναι σοφό να αυξάνουν την κατανάλωση των υγρών τους αντίστοιχα. Ο ασθενής θα πρέπει να αυξάνει την κατανάλωση υγρών του κατά τους θερινούς μήνες. Αν ο ασθενής προσέξει μειωμένη διούρηση, αυξημένη δίψα, στεγνά χείλη, πονοκέφαλο, αδυναμία, ζάλη και πιο εύκολο μυϊκό κάματο, θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον ιατρό του για τον κίνδυνο της αφυδάτωσης ή της θερμοπληξίας και να λάβει οδηγίες για την άμεση αντιμετώπισή τους.Εγκαύματα από τον ήλιο
Διάφορες ογκολογικές θεραπείες και ιδίως η ακτινοθεραπεία είναι τοξικές για το δέρμα και η τοξικότητα αυτή μπορεί να αυξηθεί με την έκθεση στον ήλιο. Η ακτινοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα που μοιάζουν αρκετά με αυτά που προκαλούνται από τον ήλιο, τα οποία επιπλέον επιδεινώνονται με την έκθεση σε αυτόν. Προτείνεται η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο τις ώρες που είναι πιο δυνατός (10 π.μ.-4 μ.μ.), η χρήση δυνατού αντιηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας έναντι των ακτίνων UV, και η χρήση σκιάς (ακόμα και η χρήση καπέλου είναι πολύ χρήσιμη) εφόσον αυτό είναι δυνατό.Λοιμώξεις
Ο ογκολογικός ασθενής είναι εξ ορισμού ανοσοκατασταλμένος. Η χημειοθεραπεία πολλές φορές ευθύνεται για την πτώση των τιμών των λευκών αιμοσφαιρίων (λευκοπενία), μια κατάσταση που κάνει τον ασθενή ιδιαίτερα ευάλωτο στην ανάπτυξη λοιμώξεων. Μπάνιο σε παραλίες με πολύ κόσμο ή σε πισίνες εκ- θέτουν τον ασθενή σε αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση και ανάπτυξη λοιμώξεων τόσο του ουροποιητικού όσο και του αναπνευστικού συστήματος. Η αποφυγή της πολυκοσμίας και του συνωστισμού σε πισίνες και παραλίες συστήνεται ανεπιφύλακτα σε ασθενείς με καρκίνο. Αυτοί είναι οι 3 βασικοί πυλώνες για την προστασία των ογκολογικών ασθενών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Φυσικά η αξία μιας ισορροπημένης διατροφής, όπως η μεσογειακή δίαιτα, είναι σημαντική ιδίως για τον ογκολογικό ασθενή, ο οποίος ενδέχεται να χρειαστεί και συμπληρώματα διατροφής σε περιπτώσεις δυσκαταποσίας, οισοφαγίτιδας, αδυναμίας, καταβολής και απώλειας βάρους. Η κατανάλωση αυξημένου αριθμού φρούτων συνιστάται, όπως και η αυξημένη λήψη νερού και υγρών όπως περιγράψαμε παραπάνω. Επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος της θερμοπληξίας ή της λοίμωξης είναι αυξημένος και η επικοινωνία με τον ιατρό είναι επιβεβλημένη σε αυτές τις περιπτώσεις. Πάντως οι ογκολογικοί ασθενείς σε κάθε περίπτωση πρέπει να ξεκινούν τις καλοκαιρινές διακοπές τους έχοντας ολοκληρώσει ένα πλήρες check-up και με τη βεβαιότητα ότι δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας και σοβαρές επιπλοκές που θα μπορούσαν εύκολα να είχαν αποφύγει. Η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες γενικά πρέπει να αποφεύγεται αυστηρά. ■ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός είναι αμ. επίκ. καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», τ. συντονιστής διευθυντής Ογκολογικής Χειρουργικής Κλινικής Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Αγ. Σάββας», πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, πρόεδρος Ελληνικής Γεροντολογικής & Γηριατρικής Εταιρείας, πρόεδρος Εταιρείας Ιατρικών Σπουδών.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ: 2020-σήμερα: Διευθυντής H′ Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center. 1990-σή- μερα: Αμ. επίκ. καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών – Μαθήματα σε φοιτητές Ιατρικής και Νοσηλευτικής Σχολής ΕΚΠΑ και συμμετοχή στην εκπαίδευση ειδικευομένων στη Χειρουργική ιατρών. 2018- 2019: Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου και διευθυντής Χειρουργικού Τομέα ΓΑΟΝΑ «Άγιος Σάββας». 2017-2019: Συντονιστής διευθυντής Χειρουργικής Ογκολογικής Κλινικής ΓΑΟΝΑ. «Άγιος Σάββας». 2005- 2017: Διευθυντής Χειρουργικής Ογκολογικής Κλινικής ΓΑΟΝΑ «Άγιος Σάββας». 1995: Αναπληρωτής διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής ΓΑΟΝΑ «Άγιος Σάββας». 1990: Υφηγητής αμ. επίκ. καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών. 1990-1991: Αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Saint Antoine Παρισίων. 1989: Επιμελητής Α’ ΓΑΟΝΑ «Άγιος Σάββας». 1986-1989: Chef de Clinique Assistant Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Institut Curie Παρισίων και Νοσοκομείου Saint Antoine Πανεπιστημίου Παρισίων. 1986: Ανάθεση διδασκαλίας μαθήματος Ανατομικής Πανεπιστημίου Κρήτης. 1984-1986: Επιμελητής Χειρουργικής Κλινικής Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιώς «Μεταξά». 1982-1983: Επιμελητής Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου «Αγία Όλγα» Νέας Ιωνίας. 1981: Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΙ Αθηνών-Σχολή Επαγγ. Υγείας. 1980- 81: Επιμελητής Χειρουργικής Κλινικής Ναυτικού Νοσοκομείου Σαλαμίνας (Κελευστής Π.Ν.). 1980: Ανάθεση διδασκαλίας μαθήματος Ανατομικής Πανεπιστημίου Πατρών.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ/ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ:
1980: Αριστούχος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών. 1975-1980: Ειδικότητα Χειρουργικής, Α’ Χειρουργική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Λαϊκό Νοσοκομείο. 1969-1975: Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:
Δίπλωμα Λαπαροσκοπικής-Ενδοσκοπικής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Παρισίων, 2000. Δίπλωμα Κλινικής Ογκολογίας Πανεπιστημίου Παρισίων, 1998. Δίπλωμα Εκπαίδευσης στη Νόσο του Aids Πανεπιστημίου Παρισίων, 1998. Δίπλωμα Κλινικής Ανατομικής Πανεπιστημίου Παρισίων, 1997. Μεταπτυχιακή εκπαίδευση και εργασία σε Πανεπιστημιακές Χειρουργικές Κλινικές της Γενεύης, του Μπέρμιγχαμ, του Λονδίνου, του Άμστερνταμ και των Παρισίων, καθώς και στο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Curie των Παρισίων, 1984-1988.
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ/ΒΡΑΒΕΙΑ:
Έχει διατελέσει πρόεδρος ελληνικών και ξένων επιστημονικών εταιρειών, πανελληνίων και ευρωπαϊκών συνεδρίων, μέλος επιτροπών του υπουργείου Υγείας, ενώ έχει τιμηθεί με δεκάδες διεθνείς και ελληνικές διακρίσεις.
Για μεγέθυνση πατήστε ΕΔΩ