ΜΕΝΟΥ

Καινοτόμες τεχνικές δίνουν λύσεις σε προβλήματα άνω άκρου, καθώς και σε λειτουργικές και αισθητικές βλάβες!

Health Newsroom

28ο Κοινό Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού και Ελληνικής Εταιρείας Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής

Οι παθήσεις του χεριού και ολόκληρου του άνω άκρου συνήθως προκαλούν πόνο και περιορισμό της κινητικότητας, γι’ αυτό και οι ασθενείς που εξετάζονται καθημερινά σε όλες τις δομές της υγείας αναζητούν γρήγορη και μόνιμη λύση. Παράλληλα όμως τα τελευταία χρόνια πολλές λειτουργικές και αισθητικές βλάβες μπορούν να αποκατασταθούν με νέες καινοτόμες τεχνικές, οι οποίες δεν απαιτούν πολυήμερη νοσηλεία, με άμεση την επιστροφή του ασθενή στο σπίτι σε κάποιες περιπτώσεις.

Το 28ο Κοινό Συνέδριο που διοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Χεριού και η Ελληνική Εταιρεία Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής περιλάμβανε στο επιστημονικό του πρόγραμμα όλα τα τρέχοντα θέματα της χειρουργικής του χεριού και του άνω άκρου, όπως και ενδιαφέροντα θέματα Ορθοπαιδικής και Πλαστικής Χειρουργικής, όπου απαιτείται η γνώση της μικροχειρουργικής τεχνικής. Διακεκριμένοι καλεσμένοι από το εξωτερικό  μαζί με τους έμπειρους Έλληνες ομιλητές παρουσίασαν σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές, συζήτησαν δύσκολα περιστατικά και κατέθεσαν την επιστημονική τους άποψη σε αμφιλεγόμενα θέματα.

Όπως επισημαίνει ο Εμμανουήλ Φανδρίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού και Άνω Άκρου (ΕΕΧΧ),  «οι σύγχρονες  τεχνικές προσφέρουν ταχύτερη αποκατάσταση, λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και λιγότερο χρόνο νοσηλείας». Ειδικότερα, θεαματικά είναι τα αποτελέσματα από τη χρήση του Νευροφυσιολογικού Ελέγχου Περιφερικών Νεύρων. Ο Διεγχειρητικός Νευροφυσιολογικός Έλεγχος (IONM) είναι ένα σημαντικό βοήθημα στη χειρουργική περιφερικών νεύρων. Το σκεπτικό για τη χρήση του είναι ότι αξιολογεί με ακρίβεια και ταχύτητα τη λειτουργική κατάσταση του περιφερικού νεύρου ή νεύρων ή τον κίνδυνο τραυματισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Φανδρίδη, όταν εκτελείται από κατάλληλο εκπαιδευμένο προσωπικό, ο IONM μπορεί να επιτύχει τα ακόλουθα:

  1. Προσδιορισμό μη φυσιολογικών νεύρων ή συγκεκριμένων περιοχών ανωμαλίας μέσα σε ένα νεύρο.
  2. Προσδιορισμό της σοβαρότητας του τραυματισμού των νεύρων.
  3. Εντοπισμό του νευρικού ιστού.
  4. Παρέχει προειδοποίηση για πιθανό τραυματισμό ενός νεύρου.
  5. Βοηθά στον προσδιορισμό της καταλληλότερης χειρουργικής θεραπείας, όπως αποσυμπίεση, νευρόλυση ή εκτομή νευρώματος.
  6. Παρέχει προγνωστικές πληροφορίες.
  7. Βελτιώνει την ασφάλεια των ασθενών.

Στον τομέα της Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής, όπως επισημαίνει ο Σπυρίδων Σταυριανός, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής (ΕΕΕΜ), «παρουσιάστηκαν άκρως ενδιαφέροντα θέματα πλαστικής χειρουργικής όπως η μικροχειρουργική αντιμετώπιση της αποκατάστασης του μαστού μετά από μαστεκτομή και η σουπερμικροχειρουργική αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος και των νευρικών εγκεφαλικών συζυγιών, καθώς και η μικροχειρουργική μεταμόσχευση προσώπου και ακρών. Παράλληλα αναπτύχθηκαν θέματα μικροχειρουργικών μεταμοσχεύσεων χειρουργικής ογκολογίας κεφαλής και τραχήλου, σαρκωμάτων μαλακών μορίων, αποκαταστάσεων πυελικού εδάφους, καθώς και θέματα συγγενών ανωμαλιών και εγκαυμάτων.

Στους τομείς αυτούς έχει αποκτηθεί τεράστια εμπειρία από τους ιατρούς της χώρας μας οι οποίοι απέδειξαν στο Συνέδριο ότι δεν χρειάζεται πλέον οι Έλληνες  ασθενείς να καταφεύγουν στο εξωτερικό»!

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: