ΜΕΝΟΥ

Καινοτόμος θεραπεία της δισκοπάθειας με δισκοπλαστική – πυρηνοπλαστική με ραδιοσυχνότητες και τοπική αναισθησία!

Η δισκοπλαστική (RF) πυρηνοπλαστική με χρήση ραδιοσυχνοτήτων είναι μια καινοτόμος αναίμακτη τεχνική θεραπείας των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης που αφορούν το μεσοσπονδύλιο δίσκο, η οποία διενεργείται με τοπική αναισθησία και νευροληπτοαναλγησία (μέθη), υπό ακτινολογική (C-ARM) καθοδήγηση. Σαν σκοπό της έχει την εξάχνωση και κατά συνέπεια συρρίκνωση του τμήματος του πηκτοειδούς πυρήνα, ο οποίος δημιουργεί τη δισκοκήλη.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ορθοπαιδικού χειρουργού Νικόλαου Μπενάρδου (www.nikolaosbenardos.com), η τεχνική αυτή διενεργείται με χρήση λεπτού ηλεκτροδίου ραδιοσυχνοτήτων που εισάγεται μέσα στο μεσοσπονδύλιο δίσκο διά ειδικής βελόνης -ως επί το πλείστον- ή δια λεπτών μικροεργαλείων – μικροσωληνών κοίλων, δηλαδή κούφιων – dilators – trocars της τάξης περίπου των 2-4 χιλιοστών σε πάχος, με αποτέλεσμα την άρση της πίεσης επί του νευρικού ιστού (δηλαδή αποσυμπίεση) και κατά συνέπεια θεραπεία της οσφυοϊσχιαλγίας και την αποφυγή του κανονικού χειρουργείου (π.χ. δισκεκτομής), αλλά και τη θεραπεία της σκέτης οσφυαλγίας στις περιπτώσεις που αυτή οφείλεται στη ρήξη (σκίσιμο) των ινών του ινώδους δακτυλίου και την αποφυγή έτσι του κανονικού χειρουργείου.

Ομοίως η τεχνική αυτή -δισκοπλαστική (RF) πυρηνοπλαστική- έχει θέση και στη θεραπεία του αυχενοβραχιονίου πόνου που οφείλεται στη δισκοπάθεια της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (ΑΜΣΣ).

Η δισκοπλαστική (RF) πυρηνοπλαστική (RF: radiofrequency) είναι μια τεχνική εύκολη για τον ασθενή και δεν είναι κανονικό χειρουργείο. Μάλιστα, μια επιτυχημένη δισκοπλαστική (RF) πυρηνοπλαστική επιφέρει τα αποτελέσματα του κανονικού χειρουργείου (π.χ. της δισκεκτομής) με αποτέλεσμα την ανακούφιση κυρίως του πόνου, δηλ. της ισχιαλγίας (πόνος στο πόδι στην κατανομή του ισχιακού νεύρου), της οσφυοϊσχιαλγίας (πόνος στη μέση και στο πόδι στην κατανομή του ισχιακού νεύρου), του αυχενοβραχιονίου πόνου (πόνος στον αυχένα με επέκταση στο ένα ή και στα δύο χέρια), πόνος στο ένα ή και στα δύο χέρια, που οφείλεται σε δισκοκήλη του αυχένα, αλλά και της μηραλγίας (πόνος στην πρόσθια επιφάνεια του μηρού, στην κατανομή του μηριαίου νεύρου), όταν αυτή οφείλεται σε πίεση του νευρικού ιστού από εκφύλιση του μεσοσπονδυλίου δίσκου και δημιουργία δισκοκήλης και γενικά καταστάσεις που οφείλονται στην εκφύλιση του μεσοσπονδυλίου δίσκου και δημιουργία δισκοκήλης με αποτέλεσμα την πίεση επί του νευρικού ιστού και την πρόκληση ως επί το πλείστον του συμπτώματος του πόνου.

Η δισκοπλαστική (RF) πυρηνοπλαστική είναι μια τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας της σπονδυλικής στήλης, η οποία εφαρμόζεται κυρίως από χειρουργούς (ορθοπαιδικούς ή νευροχειρουργούς), οι οποίοι ασχολούνται με παθήσεις σπονδυλικής στήλης.

Τέλος αξίζει να τονίσουμε ότι η εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας έχει καταστήσει εφικτή τη δημιουργία καινοτόμων ιατρικών εργαλείων προς χρήση των ραδιοσυχνοτήτων που προαναφέρθηκαν, επιτρέποντας έτσι μεγαλύτερη ακρίβεια και ευκολότερη χρήση από το θεράποντα ιατρό.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: