ΜΕΝΟΥ
Καλύτερη ποιότητα ιατρικής με λιγότερο κόστος; Γίνεται!

Καλύτερη ποιότητα ιατρικής με λιγότερο κόστος; Γίνεται!

Health Newsroom

*του κ. Δημήτρη Λινού(*),

Ναι, μπορούμε να έχουμε καλύτερη ποιότητα σχεδόν σε όλους τους τομείς της Ιατρικής με σημαντικά λιγότερο κόστος αναφέρει ο κ. Λινός σε σχετικό άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο ένθετο LIFO της Καθημερινής το Σάββατο 26/2/11 και συνεχίζει: “Ας πάρουμε σαν παράδειγμα τον χώρο της Χειρουργικής που γνωρίζω καλύτερα. Η λαπαροσκοπική χειρουργική, που εδώ και 20 χρόνια πλέον έχει αντικαταστήσει την κλασσική ανοιχτή χειρουργική, είναι σαφώς μια ουσιαστική ποιοτική πρόοδος στην Ιατρική. Παρόλο που το γενικότερο κόστος για τον ασθενή που φεύγει γρηγορότερα από το Νοσοκομείο, έχει λιγότερο πόνο, επιστρέφει πιο σύντομα στη δουλειά του είναι μικρότερο από εκείνο της κλασσικής ανοιχτής χειρουργικής, το οικονομικό κόστος των εργαλείων της λαπαροσκοπικής χειρουργικής παραμένει υψηλό με αποτελέσμα να επιβαρύνονται σημαντικά οι ασθενείς, τα ασφαλιστικά ταμεία, το κράτος.

Το οικονομικό αυτό κόστος μπορεί να άνετα να μειωθεί τουλάχιστον κατά 50% εάν αντικατασταθούν τα περισσότερα αναλώσιμα  λαπαροσκοπικά εργαλεία, με τα αντίστοιχα πολλαπλών χρήσεων. Με άλλα λόγια τα επάργυρα μαχαιροπήρουνα που χρησιμοποιούμε στο «καλό» μας τραπέζι δεν τα πετάμε κάθε φορά που τρώμε, αλλά τα πλένουμε, τα στεγνώνουμε και τα ξαναχρησιμοποιούμε. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και για τα περισσότερα συνηθισμένα λαπαροσκοπικά εργαλεία που αντί να τα πετάμε μετά από κάθε χειρουργείο (όπως γίνεται σήμερα) μπορούμε να τα πλένουμε, να τα αποστειρώνουμε και να τα ξαναχρησιμοποιούμε στο επόμενο χειρουργείο. Εξ άλλου, αυτό συμβαίνει για πολλές δεκαετίες και στην ανοιχτή χειρουργική.

Ένα άλλο παράδειγμα από την χειρουργική που έχουμε καλύτερη ποιότητα με μικρότερο κόστος είναι «τα χειρουργεία μιας ημέρας», ή «τα χειρουργεία εκτός του νοσοκομείου». Πάρα πολλές χειρουργικές επεμβάσεις τόσο στην Αμερική, όσο και στις υπόλοιπες ιατρικά προηγμένες χώρες, πραγματοποιούνται χωρίς την ανάγκη του ασθενούς να παραμείνει στο νοσοκομείο. Η συνηθισμένη πρακτική στα δικά μας νοσοκομεία ο ασθενής να παραμένει στο νοσοκομείο για περισσότερες ημέρες όχι μόνο δεν είναι ποιοτικά καλύτερα για τον ίδιο,  μια και εκτίθεται περισσότερο πχ στους κινδύνους, αλλά και οικονομικά  πολύ  πιο επιζήμιο για τον ίδιο, το Ταμείο του και φυσικά τον κρατικό προϋπολογισμό στον οποίο όλοι μας συνεισφέρουμε. Αντίθετα, το να χειρουργηθεί και μετά από λίγες ώρες να πάει σπίτι του  είναι καλύτερο και από πλευράς υγείας και προφανώς μικρότερου κόστους.

Είναι  πάρα πολλά τα παραδείγματα που η καλύτερη ποιότητα  ιατρικής απαιτεί λιγότερο οικονομικό κόστος. Η αλόγιστη χρήσης πχ των πιο ακριβών αντιβιοτικών, νεώτερης γενιάς όχι μόνο δεν υπηρετεί την καλύτερη υγεία στις περισσότερες περιπτώσεις που απαιτείται αντιβίωση αλλά δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα και για τον ίδιο τον ασθενή και για το περιβάλλον του μια και διευκολύνεται η ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων.

Η απάντηση λοιπόν στο αρχικό μας ερώτημα είναι πράγματι ότι η σύγχρονη ποιοτική ιατρική μπορεί να  συνοδεύεται από σημαντικά μικρότερο κόστος. Αυτό όμως απαιτεί σωστή επιστημονική ενημέρωση και αμυντικά αντανακλαστικά στην πολύ επιθετική ιατρική βιομηχανία (φαρμάκων, αναλώσιμων, κ.λπ.) που βέβαια συμβάλει στην πρόοδο αλλά πολλές φορές   βάζει το κέρδος πάνω από το ουσιαστικό καλό του ασθενούς.

* Ο κ. Δ. Λινός είναι Lecturer στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Harvard

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: