Γράφει ο Γεώργιος Σακοράφας*
Η συχνότητα του καρκίνου θυρεοειδούς έχει ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΘΕΙ (από 5 σε περίπου 15 ανά 100.000 άτομα στο γενικό πληθυσμό) στις τελευταίες 3 δεκαετίες. Η ΑΥΞΗΣΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ.
Πρακτικά όλη αυτή η δραματική μεταβολή οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των θηλωδών καρκίνων θυρεοειδούς. Ο θηλώδης καρκίνος είναι η συνηθέστερη μορφή καρκίνου θυρεοειδούς. Χαρακτηρίζεται από ‘καλοήθη’ βιολογική συμπεριφορά και εξαιρετική πρόγνωση. Είναι ένας ιδιαίτερα ιάσιμος καρκίνος, αρκεί να αντιμετωπιστεί σωστά εξ αρχής.
Η αύξηση της συχνότητας αφορά περισσότερο τις γυναίκες παρά τους άνδρες. Η αύξηση του αριθμού των καρκίνων θυρεοειδούς είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. μέση ηλικία κατά τη διάγνωση περίπου τα 50 έτη.
Η δραματική αυτή αύξηση οφείλεται:
1. Στην βελτίωση και στην ευρεία χρήση των μεθόδων απεικόνισης του θυρεοειδούς και κυρίως του υπερηχογραφήματος υψηλής ευκρίνειας, που σε συνδυασμό με την ευρεία χρήση παρακέντησης με λεπτή βελόνη (FNA) έχει σαν αποτέλεσμα την διάγνωση περισσότερων καρκίνων θυρεοειδούς, συχνά σε πολύ μικρό μέγεθος (διαμέτρου λίγων χιλιοστών).
2. Στην λεπτομερή ιστολογική εξέταση του θυρεοειδούς που αφαιρείται για θεωρούμενη καλοήθη πάθηση (π.χ. πολυοζώδη βρογχοκήλη) κατά την οποία ανακαλύπτονται σαν τυχαίο εύρημα εστίες καρκίνου (συνηθέστατα “μικροκαρκινώματα”, διαμέτρου < 10 mm).
3. Στην αυξημένη ιατρογενή έκθεση σε ακτινοβολία είτε για διαγνωστικούς σκοπούς (π.χ. αξονική τομογραφία, ακτινοσκόπηση) είτε για θεραπευτικούς σκοπούς (π.χ. ακτινοβολία για άλλες κακοήθεις παθήσεις, όπως νόσος Hodgkin). Τονίζεται ότι ο θυρεοειδής των παιδιών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στην καρκινογόνο δράση της ακτινοβολίας.
4. Στην έκθεση σε ραδιενέργεια όπως μετά από πυρηνικά ατυχήματα.
5. Σε άλλους, λιγότερο σαφώς καθορισμένους παράγοντες, όπως επιδημική αύξηση της παχυσαρκίας [αυξημένος δείκτης μάζας σώματος (BMI,Body Mass Index)], ευρεία χρήση φαρμάκων για βελτίωση της γονιμότητας κλπ.
*Γεώργιος Σακοράφας, M.D. Ph.D.
Χειρουργός θυρεοειδούς-παραθυρεοειδών
Επ. Καθηγητής Χειρουργικής
www.gsakorafas.gr