ΜΕΝΟΥ
Καρκίνος του μαστού: Οι ερευνητές διχάζονται για τη μαστογραφία – Αναμένονται αλλαγές στις επίσημες ιατρικές συστάσεις

Καρκίνος του μαστού: Οι ερευνητές διχάζονται για τη μαστογραφία – Αναμένονται αλλαγές στις επίσημες ιατρικές συστάσεις

Health Newsroom

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως οι μαστογραφίες οδηγούν τις γυναίκες σε περιττές θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού.

Τελευταία στη σειρά, η μελέτη που δημοσιεύτηκε προχθές (11-2) στην «British Medical Journal» και διαπιστώνει ότι η θνησιμότητα από το εν λόγω είδος καρκίνου είναι ίδια στις γυναίκες που κάνουν μαστογραφία και σε όσες δεν κάνουν. Το δεύτερο σημαντικό εύρημα είναι ότι μία στις πέντε ασθενείς που διαγιγνώσκονται με καρκίνο μέσω μαστογραφίας δεν χρειάζονται χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή χειρουργείο.
Ο Dr. Richard Wender της American Cancer Society, μάλιστα, προανήγγειλε νέες οδηγίες για το ζήτημα εντός του 2014. Σημείωσε, ωστόσο, πως οι μαστογραφίες μείωσαν τουλάχιστον κατά 15% τη θνησιμότητα στις γυναίκες άνω των 40 ετών – σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές.

Ο Dr. Gilbert Welch, πάλι, από το Dartmouth Institute for Health Policy & Clinical Practice στο Ν. Χάμσαϊρ, θεωρεί υψηλό το ανθρώπινο κόστος αυτής της τακτικής εξέτασης και επισημαίνει ότι κι άλλοι συμφωνούν μαζί του… Για παράδειγμα, η μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2012 στη «New England Journal of Medicine» και συμπεραίνει πως σε μία από τις τρεις γυναίκες που θα διαγνωσθούν με καρκίνο του μαστού η ασθένεια δεν θα φτάσει στα προχωρημένα στάδια, ακόμη και χωρίς θεραπεία.

Συγκρίνοντας ποσοστά του 1976-78 –πριν καθιερωθεί η τακτική μαστογραφία– και του 2006-08 οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ενώ διπλασιάστηκε ο αριθμός των διαγνώσεων καρκίνου στο πρώτο στάδιο, εκείνων του τελικού σταδίου μειώθηκε μόλις 8%. Τη δε μείωση της θνησιμότητας την απέδωσαν, κατά πάσα πιθανότητα, στις καλύτερες θεραπείες. Οι ίδιοι έκαναν λόγο για υπερδιάγνωση, που οδηγεί τις σε επώδυνες επεμβάσεις και υψηλό οικονομικό-ψυχολογικό κόστος.

Το 2009 και η U.S. Preventive Services Task Force αναφέρθηκε σε αυτό το κόστος και συνέστησε στις γυναίκες να εξετάζονται κάθε ένα έως δύο χρόνια μετά τα 50, με εξαίρεση όσες έχουν επιβαρυμένο ιστορικό, οι οποίες θα πρέπει να ξεκινήσουν μία δεκαετία νωρίτερα. Τα 40 έτη συστήνουν ως ηλικία έναρξης της τακτικής μαστογραφίας και οι περισσότεροι οργανισμοί υγείας.

Από την άλλη πλευρά, η Dr. Debra Monticciolo, πρόεδρος της Society of Breast Imaging, αμφισβήτησε την εγκυρότητα της παραπάνω έρευνας, επειδή έλαβε υπόψη ετήσιο ποσοστό αύξησης του καρκίνου του μαστού 0,25%, ενώ στην πραγματικότητα αυτό ανέρχεται σε 1%. Άρα, είπε η Dr. Monticciolo, δεν τίθεται ζήτημα υπερδιάγνωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: