Πολύ σημαντικό πρόβλημα υγείας, που τείνει να υποεκτιμάται στα νοσοκομειακά περιβάλλοντα και στα ιδρύματα, συνιστά η δυσθρεψία. Σε μια προσπάθεια αποτίμησης της επίπτωσης της δυσθρεψίας, πρόσφατες μελέτες διαπίστωσαν πως 1 στους 4 ασθενείς που εισάγεται σε νοσοκομείο είναι σε κίνδυνο να εμφανίσει δυσθρεψία ή είναι ήδη σε δυσθρεψία. Δεν είναι τυχαίο ότι, η δυσθρεψία κοστίζει στις κυβερνήσεις της Ε.Ε. περισσότερα από 100 δις ευρώ ετησίως. Με δεδομένη μάλιστα, τη ραγδαία γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης, το κόστος της δυσθρεψίας σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στα χρόνια που έρχονται.
Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι δυσθρεψία παρουσιάζουν το 25-40% των νοσηλευομένων σε νοσοκομεία, το 20-25% των τροφίμων σε οίκους ευγηρίας και το 15-25% των ασθενών και των ηλικιωμένων που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περίθαλψη!
Η δυσθρεψία πλήττει όλες τις ηλικίες, ωστόσο τον μεγαλύτερο κίνδυνο φαίνεται να διατρέχουν οι ενδονοσοκομειακοί ασθενείς και οι ασθενείς σε ιδρύματα. Οι αιτίες που μπορούν να την προκαλέσουν είναι πολλές: η μειωμένη πρόσβαση σε υγιεινές επιλογές τροφίμων, η ανορεξία (δηλαδή η μειωμένη όρεξη) ή η αδυναμίας σίτισης λόγω νόσου ή κάποιας επέμβασης. Η δυσθρεψία μπορεί να καθυστερήσει την ανάρρωση και να παρατείνει τη νοσηλεία. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να αυξηθεί η ευαισθησία του ασθενούς σε λοιμώξεις και να επιδεινωθεί η έκβασή του και τελικώς η ποιότητα της ζωής του, τόσο μέσα στο νοσοκομείο, όσο και μετά την έξοδο από αυτό.
Με στόχο κατ’ αρχάς να γνωστοποιήσει και εν συνεχεία να ευαισθητοποιήσει σχετικά με αυτό το πολύ σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, το 1ο Συνέδριο Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού το οποίο θα διεξαχθεί από τις 12 έως τις 14 Απριλίου 2013 στη Θεσσαλονίκη, στο Ξενοδοχείο Grand Hotel Palace, είναι αφιερωμένο στην «Καταπολέμηση της Δυσθρεψίας: εντός και εκτός του Νοσοκομείου».
Μάλιστα, την Παρασκευή 12/4 στις 10:30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί Διεθνής προσυνεδριακή ημερίδα για την καταπολέμηση της δυσθρεψίας («Fight Against Malnutrition»), με ομιλητές τον Καθηγητή και Chairman της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού (ESPEN), Pierre Singer, και τον Καθηγητή και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού (GrESPEN), Δημήτρη Κούβελα.
Στη συνέχεια, ο Καθηγητής και Chairman της Czech PEN και editor-in chief του blue book, Sobotka Lubos, και o Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού (GrESPEN), Μιχάλης Χουρδάκης, θα προεδρεύσουν σε ένα ενδιαφέρον τραπέζι το οποίο θα πραγματεύεται τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την πρόληψη της ενδονοσοκομειακής υποθρεψίας. Κάποια από αυτά είναι: η θεσμοθέτηση της Ομάδας Διατροφικής Υποστήριξης μέσα στο νοσοκομείο, η καθιέρωση της ανίχνευσης διατροφικού κινδύνου ως εξέταση ρουτίνας κατά την εισαγωγή των ασθενών στο νοσοκομείο και η ένταξη του μαθήματος της Κλινικής Διατροφής στις Ιατρικές Σπουδές. Αργότερα την ίδια ημέρα, στις 16:30 μ.μ. ο Καθηγητής και Chairman του Educational and Clinical Practice committee του ESPEN, Alessandro Laviano, θα μιλήσει με θέμα: “Disease Associated Cachexia”.
Τις επόμενες δύο ημέρες του συνεδρίου, 13 & 14 Απριλίου, θα λάβει χώρα το 9ο Φροντιστήριο Κλινικής Διατροφής του Adriatic Club of Clinical Nutrition (ACCN). Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν δύο διά ζώσης σεμινάρια από τα μαθήματα του προγράμματος διά βίου μάθησης του ESPEN-Leonardo da Vinci (ESPEN-Leonardo da Vinci-Life Long Learning – LLL), επιτρέποντας στους συμμετέχοντες του Συνεδρίου να διευρύνουν και να εμπλουτίσουν περαιτέρω τις γνώσεις τους στον τομέα της Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού.
Περισσότερες πληροφορίες:
Αναστασία Αναστασιάδου
Κλινικός Διαιτολογός Διατροφολόγος, MSc
Τμήμα Διατροφής Γενικού Νοσοκομείου Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης
Ειδική Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Διατροφής & Μεταβολισμού (GrESPEN)