ΜΕΝΟΥ
Κι όμως έρχονται τα διαβατήρια εμβολιασμού

Κι όμως έρχονται τα διαβατήρια εμβολιασμού

Health Newsroom

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτά τα διαβατήρια θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να έχουν μια σαφή εικόνα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Οι κίνδυνοι όμως για την προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι μεγάλη. Λογχεύει ο κίνδυνος κάποιοι χάκερ ή ακόμα και κυβερνητικές υπηρεσίες να τα χρησιμοποιήσουν για δικούς τους σκοπούς αφού, θα έχουν μια πλήρη εικόνα όχι μόνο υγειονομικού αρχείου αλλά και προσωπικού αρχείου για κάθε εμβολιασμένο άτομο, παρόλο που οι προγραμματιστές υπόσχονται ότι δεν θα χρησιμοποιούνται πολλά προσωπικά στοιχεία.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, οι εφαρμογές αυτές είναι εύκολο να παραβιαστούν από κάποιον ενώ, για μια τέτοια εφαρμογή θα χρειάζεται απαραίτητα να διαθέτει ο χρήστης smartphone. Αν λάβουμε υπόψη ότι πάνω από το μισό των κατοίκων του πλανήτη δεν διαθέτει τέτοιου είδους κινητό καταλαβαίνουμε ότι μια εφαρμογή νέας τεχνολογίας είναι σχεδόν άχρηστη. Στα αρνητικά της επίσης, καταγράφεται και το γεγονός ότι το βιομετρικό σύστημα ταυτότητας μια χώρας θα πρέπει να είναι συμβατό με ένα τέτοιο διαβατήριο. Και ο λόγος είναι ότι χώρες όπως η Ινδία εδώ και 10 χρόνια το βιομετρικό σύστημα ταυτότητας της δεν αναγνωρίζει πάνω από 100 εκατομμύρια πολίτες. Συνεπώς ένα τέτοιο διαβατήριο θα είναι παντελώς άχρηστο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η βιομετρία είναι μια εξειδικευμένη επιστήμη που αναλύει με δική της μεθοδολογία, χρησιμοποιώντας ειδικά όργανα, τα βιομετρικά χαρακτηριστικά των έμβιων ζωικών ειδών και ειδικότερα του ανθρώπου. Οκτώ στοιχεία ελέγχονται στο βιομετρικό σύστημα ταυτότητας.

  1. Αναγνώριση προσώπου
  2. Αναγνώριση φωνής
  3. Δακτυλικό αποτύπωμα
  4. Αναγνώριση βάση συμπεριφοράς
  5. Δακτυλογράφηση
  6. Συστήματα αναγνώρισης.. φλεβών
  7. Αναγνώριση ίριδας
  8. Γεωμετρία χεριών

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) από την αρχή της πανδημίας προειδοποίησε τις κυβερνήσεις να μην εκδώσουν κάτι τέτοιο διότι η ακρίβειά τους δεν μπορούσε να διασφαλιστεί.

Τι είναι το διαβατήριο εμβολιασμού

Δεν είναι ακριβώς διαβατήριο όπως αυτό που έχουμε για να ταξιδεύουμε. Πρόκειται επί της ουσίας για μια πιστοποίηση ότι έχουμε εμβολιαστεί έναντι της νόσου COVID19.

Όσοι εμβολιάζονται, λαμβάνουν μια ψηφιακή κάρτα που παρέχει πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο που τους χορηγήθηκε και για τυχόν απαιτούμενες επισκέψεις παρακολούθησης. Αυτές οι κάρτες είναι παρόμοιες με τις κίτρινες κάρτες εμβολιασμού που χορηγούνται σε κάποιον που θέλει να ταξιδέψει σε ορισμένες χώρες.

Το διαβατήριο εμβολιασμού όμως είναι μια ψηφιακή ταυτότητα με ένα κωδικό QR που θα αποδεικνύει αν ο ταξιδιώτης έχει εμβολιαστεί και θα μπορεί να σκανάρεται στα αεροδρόμια.

Παρόλα αυτά, πολλές εταιρείες και κυβερνητικοί φορείς ετοιμάζουν κάποιες εκδόσεις τέτοιων διαβατηρίων τα οποία θα αρχίσουν να εμφανίζονται στην αγορά μέσα στο 2021.

Παρόλα αυτά το commonpass.org φτιάχνει τέτοια εφαρμογή

Η Commons, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και ένας ευρύτερος συνασπισμός δημόσιων και ιδιωτικών εταίρων συνεργάζονται για το CommonPass, το οποίο είναι όπως υποστηρίζουν μια αξιόπιστη, παγκόσμια διαλειτουργική πλατφόρμα για τους ανθρώπους που θέλουν να δηλώσουν την κατάστασή τους έναντι της COVID-19 (δηλώσεις υγείας / δοκιμές PCR / εμβολιασμοί). Έτσι κάθε χώρα που θα απαιτεί να γνωρίζει αν οι ταξιδιώτες έχουν εμβολιαστεί θα έχουν αυτό το ειδικό διαβατήριο. Υπόσχονται ωστόσο ότι θα προστατεύουν παράλληλα το απόρρητο δεδομένων υγείας κάθε ατόμου.

Το CommonPass επιτρέπει στα άτομα να έχουν πρόσβαση στα εργαστηριακά τους αποτελέσματα και στα αρχεία εμβολιασμού τους, και να συναινούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για την επικύρωση της κατάστασης COVID χωρίς να αποκαλύψουν άλλες υποκείμενες προσωπικές πληροφορίες υγείας. Τα αποτελέσματα εργαστηρίου και τα αρχεία εμβολιασμού είναι προσβάσιμα μέσω υφιστάμενων συστημάτων δεδομένων υγείας, εθνικών ή τοπικών μητρώων ή προσωπικών ψηφιακών αρχείων υγείας (Apple Health για iOS, CommonHealth for Android).

Η Apple Health and CommonHealth επιτρέπει στα άτομα να αποθηκεύουν τα αρχεία υγείας τους με ασφάλεια και ιδιωτικότητα στα τηλέφωνά τους, εξ ολοκλήρου υπό τον έλεγχό τους.

Η πλατφόρμα CommonPass αξιολογεί εάν τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων του ατόμου ή τα αρχεία εμβολιασμού

(1) προέρχονται από αξιόπιστη πηγή και

(2) ικανοποιούν τις απαιτήσεις ελέγχου υγείας της χώρας στην οποία θέλουν να εισέλθουν.

Το CommonPass παρέχει μια απλή απάντηση ναι / όχι για το εάν το άτομο πληροί τα τρέχοντα κριτήρια εισόδου, αλλά οι υποκείμενες πληροφορίες για την υγεία παραμένουν στον έλεγχο του ατόμου.

Το CommonPass έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να έχει άμεση πρόσβαση μέσω άλλων εφαρμογών και υπηρεσιών.

Ο σκοπός του CommonPass και του Κοινού Δικτύου Εμπιστοσύνης είναι να επιτρέψει ασφαλέστερα αεροπορικά και διασυνοριακά ταξίδια δίνοντας στους ταξιδιώτες και τις κυβερνήσεις εμπιστοσύνη στην επαληθευμένη κατάσταση COVID-19 κάθε ταξιδιού.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί του commonpass.org προς το παρόν, τα αποτελέσματα των δοκιμών COVID-19 παρουσιάζονται συχνά σε έντυπα ή σε φωτογραφίες από άγνωστα εργαστήρια, συχνά γραμμένα σε ξένες γλώσσες σε εκείνους που τους επιθεωρούν. Δεν υπάρχει τυπική μορφή ή σύστημα πιστοποίησης για αποτελέσματα εργαστηρίου. Παρομοίως, τα αρχεία εμβολιασμού κοινοποιούνται γενικά σε χάρτινες κάρτες που μπορούν εύκολα να πλαστογραφηθούν. Καθώς οι χώρες εξετάζουν χαλαρούς περιορισμούς στα σύνορα και απαιτήσεις καραντίνας, χρειάζονται ένα πιο αξιόπιστο μοντέλο για την επικύρωση της κατάστασης της υγείας των εισερχόμενων ταξιδιωτών.

Γιατί χρειάζονται τα διαβατήρια εμβολιασμού

Σύμφωνα με το commonpass.org οι χώρες παγκοσμίως χρειάζονται τουρισμό και ταξίδια για να υποστηρίξουν τις τοπικές οικονομίες τους. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού προβλέπει ότι πάνω από 190 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να χάσουν τις ταξιδιωτικές τους εργασίες το 2020 λόγω της επιδημίας COVID-19. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα απώλεια ΑΕΠ 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και οι γονείς δεν θα είναι σε θέση να βάλουν φαγητό στο τραπέζι και στέγες πάνω από τα κεφάλια των οικογενειών τους. Ο αντίκτυπος της επανάληψης των ταξιδιών θα γίνει αισθητός σε ολόκληρο τον κόσμο, από τους εργαζόμενους που πετούν σε όλο τον κόσμο για μια προσωπική συνάντηση, έως τους οδηγούς φορτηγών που μεταφέρουν εμπορεύματα διασυνοριακά. Αυτό το ταξίδι πρέπει να γίνει με ασφάλεια για να διασφαλιστεί ότι ο αριθμός των περιπτώσεων COVID-19 δεν αυξάνεται. Το CommonPass χρησιμοποιεί δεδομένα τεχνολογίας και υγείας για να διασφαλίσει ότι οι ταξιδιώτες δεν μεταφέρουν τον ιό πέρα από τα σύνορα.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: