ΜΕΝΟΥ
Κορονοϊός: Τρία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα

Κορονοϊός: Τρία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα

Health Newsroom

Τρία είναι πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, θετικό στον κορονοϊό βρέθηκε και το παιδί της 38χρονης, η οποία είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο, ενώ υπάρχει και τρίτο θετικό κρούσμα. Πρόκειται για μία γυναίκα, από την Αθήνα, η οποία είχε ταξιδέψει στην Ιταλία και είναι στη διαδικασία της ιχνηλάτησης. 

Αναλυτικά ο κ. Τσιόδρας ανέφερε μεταξύ άλλων: “Στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης επαφών της πρώτης περιπτώσεως, επιβεβαιώθηκε σήμερα από το Εργαστήριο Αναφοράς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η μετάδοση του ιού σε στενό συγγενικό μέλος της συμπολίτισσάς μας, πρώτης περίπτωσης της νόσου στην πατρίδας μας. Το περιστατικό δεν είχε ταξιδέψει στην Ιταλία. Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για τις υπόλοιπες στενές επαφές και ο έλεγχος παραμένει αρνητικός. Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της δεύτερης αυτής περίπτωσης της νόσου στην πατρίδα μας, για προληπτικούς λόγους και μόνο, συστήνεται το κλείσιμο του 105ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, για 14 μέρες. Επιπλέον, επιβεβαιώνω τη διάγνωση τρίτου κρούσματος που αφορά συμπατριώτισσά μας, ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας. Είμαστε στη διαδικασία της ιχνηλάτησης επαφών και της λήψης επιπλέον μέτρων, που αφορούν στην τρίτη περίπτωση της νόσου στην πατρίδα μας. Πάλι στα πλαίσια της προληπτικής μετάδοσης λοιμώξεων του αναπνευστικού και ιώσεων που έχουμε αυτήν την εποχή, συστήνουμε για μια ακόμη φορά στα άτομα που εκδηλώνουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, άσχετα βέβαια με αυτόν τον ιό, αλλά με παρόμοια κλινική εικόνα, όπως πυρετό, δύσπνοια, βήχα, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να περιορίζονται κατ’ οίκον”.

Παράλληλα, για την αποφυγή πανικού, διευκρίνσε ότι το παιδί που νοσεί δεν είχε πάει σχολείο τη Δευτέρα και πρόσθεσε “την Τρίτη πήγε μία εκδρομή και θεωρώ ότι δεν υπήρξε καμιά υψηλού κινδύνου επαφή. Τονίζω ότι για τα παιδιά είναι ήπια νόσος, σχεδόν ασυμπτωματική, ένα ελαφρό συναχάκι. Παρόλα αυτά, στα πλαίσια των προληπτικών μέτρων και επειδή τα παιδάκια είναι παιδάκια και συγχρωτίζονται, θα πάρουμε τα προληπτικά μέτρα που χρειάζονται. Το κάνουμε για να είμαστε 100% σίγουροι. Το κάνουμε σε περιορισμένη αυτή τη στιγμή γεωγραφική τοποθεσία που αφορά το σχολείο των παιδιών, το κάνουμε καθ’ υπερβολήν. Θα μπορούσε να είναι μόνο η τάξη του παιδιού αλλά αποφασίζουμε να είμαστε πιο αυστηροί, να είμαστε πιο προσεκτικοί. Θέλουμε όσο το δυνατόν να καθυστερήσουμε τη διασπορά αυτού του ιού στην πατρίδα μας και για αυτό παίρνουμε αυτά τα μέτρα που σας λέμε”. 

Όσο αφορά την ιχνηλάτηση επαφών, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε τα εξής: “Όταν κάνουμε ιχνηλάτηση επαφών μιλάμε για αυτό που ονομάζουμε «υψηλού κινδύνου επαφή». Παραδείγματος χάριν, κάποιος ο οποίος έχει κάτσει σε ένα δωμάτιο, πολλή ώρα, περισσότερο από 15 λεπτά και έχει έρθει σε πολύ κοντινή επαφή έχει δώσει χειραψία, μια αγκαλιά, με κάποιον άνθρωπο που έχει διαγνωστεί με τη νόσο. Αυτοί οι άνθρωποι θεωρούνται στενές επαφές και υψηλού κινδύνου επαφές. Σε αυτούς τους ανθρώπους έχει απόλυτη σημασία να περιορίζονται για 14 ημέρες, να παρακολουθούν την υγεία τους και εάν εμφανίσουν συμπτώματα να ειδοποιούν τις αρχές. Αυτοί οι άνθρωποι είναι σημαντικό να περιορίζονται κατ’ οίκον.  Τώρα, οι χαμηλού κινδύνου επαφές, παραδείγματος χάριν, είμαι σε ένα πούλμαν και ο οδηγός του πούλμαν είναι μαζί μου για μία ώρα σε απόσταση μεγαλύτερη των 2 μέτρων. Και αυτός ακόμα αν και είναι χαμηλού κινδύνου, αυτή τη στιγμή θεωρείται υψηλού κινδύνου επαφή, παρά το γεγονός αυτό. Παίρνουμε ένα προληπτικό μέτρο παραπάνω. Η γυναίκα όμως αυτού του ανθρώπου, τα παιδιά του, η οικογένειά του δεν έχουν κανέναν κίνδυνο. Αυτοί συνεχίζουν τη ζωή τους κανονικά. Είναι οι «καθόλου» επαφές. Και μόνο αν εμφανίσουν συμπτώματα απομονώνονται. Αυτά είναι τα πλαίσια της δράσης, της ενεργητικής επιτήρησης των συμπτωμάτων της νόσου, όπως την ονομάζουμε, ώστε να παίρνονται τα κατάλληλα μέτρα. Άρα διαχωρίζεται με βάση τον αλγόριθμο που έχει το Υπουργείο και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας σε υψηλού κινδύνου επαφές και χαμηλού κινδύνου επαφές.” 

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας από την πλευρά του σύστησε ψυχραιμία, και ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της γενικότερης προστασίας του πληθυσμού ματαιώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: