ΜΕΝΟΥ

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης: Οι υπηρεσίες που προσφέρει η λαπαροσκοπική και η ρομποτική χειρουργική στους άνδρες!

Health Newsroom

*Γράφει ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, MD, PhD, FACS,MAMSE, Adjunct Professor of Surgery Ohio State University, USA, επιστημονικός διευθυντής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διευθυντής Γενικής, Ογκολογικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, πρόεδρος της Παγκόσμιας Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής.

ΟΤΑΝ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ, οφείλουμε να γνωρίζουμε τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα και το κενό που υπάρχει μεταξύ τους. Οι άνδρες ζουν λιγότερο από τις γυναίκες και δεν υπάρχει μοναδική εξήγηση γιατί συμ- βαίνει αυτό. Αντ’ αυτού, υπάρχει ένα πολύπλοκο μίγμα βιολογικών και κοινωνικών παραγόντων, καθώς και διαφορετικές συμπεριφορές που εξηγούν αυτό το κενό. Οι άνδρες υπολείπονται των γυναικών στο προσδόκιμο ζωής λόγω των παρακάτω παραγόντων:

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

  • Φυλετικά χρωμοσώματα.
  • Ορμόνες.
  • Ανατομία αναπαραγωγικού συστήματος.
  • Μεταβολισμός.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

  • Εργασιακό άγχος.
  • Έλλειψη κοινωνικών δικτύων και υποστήριξης.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

  • Συμπεριφορά αυξημένου ρίσκου.
  • Επιθετικότητα και βία.
  • Κάπνισμα.
  • Αλκοόλ και εξαρτησιογόνες ουσίες.
  • Διατροφικές συνήθειες.
  • Έλλειψη φυσικής άσκησης.
  • Έλλειψη προληπτικού ιατρικού ελέγχου.

Παρά τα παραπάνω δεδομένα, η ιατρική επιστήμη και συγκεκριμένα η τεχνολογία στη Χειρουργική, καθώς και η συνεχής βελτίωση των απεικονιστικών εξετάσεων και των φαρμακευτικών σκευασμάτων έχουν βοηθήσει να γίνουν άλματα προόδου στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των ανδρών, σε μία προσπάθεια να μειωθεί το χάσμα της υγείας ανάμεσα στα δύο φύλα. Συγκεκριμένα στη Γενική Χειρουργική, πλέον μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία η συντριπτική πλειοψηφία των χειρουργικών νόσων του άνδρα.

Οι συχνότερες επεμβάσεις Γενικής Χειρουργικής στους άνδρες είναι οι εξής:

  • ΚΗΛΗ Αφορά την προπέτεια ενδοκοιλιακών οργά- νων ή λίπους διαμέσου αδυναμίας/οπής στο κοιλιακό τοίχωμα. Η συχνότερη περίπτωση στους άνδρες αφορά τη βουβωνοκήλη και αντιμετωπίζεται με απόλυτη επιτυ- χία είτε λαπαροσκοπικά με την εξωπεριτοναϊκή τεχνική (TEP) είτε ρομποτικά με τη διακοιλιακή προπεριτοναϊκή τεχνική (TAPP). Σε όλες τις περιπτώσεις ακρογωνιαίος λίθος της επέμβασης είναι η τοποθέτηση πλέγματος. Άλλες κήλες που ταλαιπωρούν συχνά τους άνδρες είναι η κήλη αθλητών, η ομφαλοκήλη και η κοιλιοκήλη. Η χειρουργική τεχνική που εφαρμόζουμε είναι κυρίως η λαπαροσκοπική με πλέγμα και στις πιο δύσκολες περι- πτώσεις ή υποτροπές η ρομποτική τεχνική. Η εμπειρία της χειρουργικής μας ομάδας στη Λαπαροσκοπική Χει- ρουργική κήλης ξεπερνά τις 8.000 και στη Ρομποτική Χειρουργική τις 700.
  • ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Μετά από προσεκτική εκτίμηση και μελέτη του ασθενούς και εφόσον έχουν αποτύχει οι συντηρητικές θεραπείες και οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, η λύση επίκειται σε επεμβάσεις παχυσαρκίας. Η συχνότερη επέμβαση είναι η επιμήκης γαστρεκτομή ή αλλιώς το γαστρικό μανίκι. Διενεργείται λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά και αφορά στην επιμήκη εκτομή μέρους του στομάχου, ώστε να μειωθεί η χωρητικότητά του. Κατηγοριοποιείται ως γαστρο-περιοριστική επέμβαση.
  • ΧΟΛΟΛΙΘΙΑΣΗ Οι λίθοι στη χοληδόχο κύστη μπορεί να προκαλέσουν οξεία χολοκυστίτιδα (φλεγμονή της χο- ληδόχου κύστεως), μπορεί να αποφράξουν τη χοληδόχο κύστη οδηγώντας σε ύδρωπα, δύναται να ξεφύγουν από τη χοληδόχο κύστη και να αποφράξουν τον χοληδόχο πόρο προκαλώντας ίκτερο και χολαγγειίτιδα ή μπορεί να προκαλέσουν οξεία παγκρεατίτιδα. Η θεραπεία της χολολιθίασης, καθώς και των επιπλοκών της είναι η χολοκυστεκτομή, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε λαπαροσκοπικά είτε και ρομποτικά. Η χειρουργική μας ομάδα εφάρμοσε πρώτη στον κόσμο τη ρομποτική χολοκυστεκτομή διά μίας μόνο μικρής τομής στον ομ- φαλό με άριστα αποτελέσματα. Η εμπειρία της ομάδας μας στη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή ξεπερνά τις επεμβάσεις και στη ρομποτική χολοκυστεκτομή περισσότερες από 800.
  • ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΚΗΛΗ – ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ (ΓΟΠ) Άλλο ένα είδος κήλης που συναντάται συχνά στους άνδρες. Σε αυτήν την πάθη- ση μέρος του στομάχου προπίπτει προς το θώρακα με αποτέλεσμα ο κάτω οισοφαγικός σφιγκτήρας να μη λειτουργεί σωστά και να παλινδρομούν υγρά του στο- μάχου προς τον οισοφάγο, προκαλώντας οπισθοστερ- νικό καύσο και άλγος. Σε προχωρημένες καταστάσεις οι ασθενείς αναγκάζονται να κοιμούνται σχεδόν όρθιοι και αρκετές φορές ταλαιπωρούνται από αναπνευστικές λοιμώξεις, λαρυγγίτιδες, καθώς και αρρυθμίες. Με τη Ρομποτική Χειρουργική πραγματοποιούμε διόρθωση της διαφραγματοκήλης και θολοπλαστική. Στη συντριπτική πλειοψηφία η επέμβαση διαρκεί 1-2 ώρες και οι ασθε- νείς εξέρχονται του νοσοκομείου την επόμενη ημέρα. Έχοντας από τις μεγαλύτερες εμπειρίες παγκοσμίως στη ρομποτική διόρθωση της διαφραγματοκήλης, σε αριθμό που ξεπερνά τις 2.000 επεμβάσεις, είμαστε βέβαιοι για το άριστο αποτέλεσμα της μεθόδου αυτής, δίνοντας σε λίγη ώρα λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα που μειώνει αρκετά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Σημειωτέον ότι η δική μας εμπειρία στη διόρθωση της διαφραγ- ματοκήλης και της ΓΟΠ ξεπερνά τις 2.000 επεμβάσεις.
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΤΟΜΑΧΟΥ Από το 2006 κάνουμε όλες τις επεμβάσεις γαστρεκτομής ρομποτικά μαζί με πλήρη λεμφαδενικό καθαρισμό.
  • ΟΞΕΙΑ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑ Αφορά στην οξεία φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης και είναι αρ- κετά συχνή στον νεαρό ανδρικό πληθυσμό. Με χρήση 2 λαπαροσκοπικών εργαλείων 5 χιλιοστών και της κάμε- ρας στο σημείο του ομφαλού πραγματοποιούμε σκωλη- κοειδεκτομή και καθαρίζουμε επιμελώς όλη την κοιλία, ώστε ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες για απόστημα μετά την επέμβαση.
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ Η Λαπαροσκοπι- κή παλιότερα και τα τελευταία 16 χρόνια η Ρομποτική Χειρουργική είναι η επιλογή μας για την αφαίρεση του πάσχοντος τμήματος του παχέος εντέρου και τον λεμφα- δενικό καθαρισμό. Σε περιπτώσεις καρκίνου του ορθού, η ρομποτική τεχνική που χρησιμοποιούμε μας επιτρέπει να αποφεύγουμε τη μόνιμη κολοστομία, εκτός εάν ο όγκος είναι πάνω στον πρωκτικό δακτύλιο. Επίσης δεν κάνουμε προσωρινή ειλεοστομία.
  • ΠΕΡΙΕΔΡΙΚΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ – ΣΥΡΙΓΓΙΟ- ΑΙΜΟΡΡΟΪ- ΔΟΠΑΘΕΙΑ – ΚΥΣΤΗ ΚΟΚΚΥΓΟΣ Και οι 4 παθήσεις ορί- ζονται ως περιπρωκτικές παθήσεις. Σε όλες τις περιπτώ- σεις, ανάλογα με το περιστατικό, την πολυπλοκότητά του, καθώς και τις προεγχειρητικές απεικονιστικές εξετάσεις και την κλινική εξέταση του άνδρα, αντιμετωπίζουμε το περιστατικό με πλειάδα σύγχρονων και παλαιότερων τεχνικών που περιλαμβάνουν την απολίνωση αιμορροϊδι- κών όζων υπό υπέρηχο και αιμορροϊδοπηξία (HAL-RAR), τη χρήση laser για αντιμετώπιση της αιμορροιδοπάθειας, των περιεδρικών συριγγίων και της κύστης κόκκυγα, τη διάνοιξη και παροχέτευση των περιεδρικών αποστημά- των σε επείγουσα βάση, καθώς και όλες τις κλασικές μεθόδους σε προχωρημένες καταστάσεις των ανωτέρω παθήσεων, όπως αιμορροϊδεκτομή, μέθοδος Setton για περιεδρικά συρίγγια κ.τ.λ. Οι παραπάνω παθήσεις είναι αρκετά συχνές στους άνδρες.

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Ο Δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, MD, PhD, FACS, MAMSE, είναι διευθυντής της Κλινικής Γενικής, Ογκολο- γικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής, Ιατρικό Κέντρο Άθηνών, επιστημονικός διευθυντής του Ομίλου Ιατρικού Άθηνών, Adjunct Professor of Surgery, Ohio State University, USA, Governor του Ελληνικού Τμήματος Άμερικανικού Κολεγίου Χειρουργών, εισερχόμενος πρόεδρος της Παγκόσμιας Επιστημονικής Εται- ρείας Ρομποτικής Χειρουργικής CRSA, μέλος του Διεθνούς Διοικητικού Συμβουλίου της Society of Robotic Surgery.

Έχει αφιερώσει την καριέρα του στην εκπαίδευση των νέων χειρουργών τόσο στη Λαπαροσκοπική όσο και στη Ρομποτική Χειρουργική. Εκατοντάδες χειρουργοί έχοντας εκπαιδευτεί δίπλα του πλέον διαπρέπουν σε νοσοκομεία και πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Πραγματοποίησε πρώτος στον κόσμο μετά από πρόσκληση της κατασκευάστριας εταιρείας- ρομποτικές επεμβάσεις διά μίας μοναδικής τομής.

Το καλοκαίρι του 2021 η κατασκευάστρια εταιρεία του ρομποτικού συστήματος τον αναγνώρισε ως top general surgery performer για όλο τον κόσμο ανάμεσα σε χιλιάδες χειρουργών.

  • Για να μάθετε περισσότερα πατήστε εδώ

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: