ΜΕΝΟΥ

Κωνσταντίνος Σύλλας: Τι να αποφεύγει η έγκυος στη διάρκεια του καλοκαιριού!

Health Newsroom

*Γράφει ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΥΛΛΑΣ, μαιευτήρας-γυναικολόγος συνεργάτης ΙΑΣΩ.

Η ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΙΣΩΣ την πιο σημαντική περίοδο στη ζωή μίας γυναίκας. Το καλοκαίρι είναι μία δύσκολη εποχή για την εγκυμοσύνη, καθώς οι έγκυοι λόγω αυξημένων ορμονών έχουν αυξημένη θερμοκρασία σώματος και είναι πιο ευαίσθητες στην υγρασία και τη ζέστη. Είναι μία δυσάρεστη εμπειρία, η οποία τους προκαλεί δυσφορία και συχνές εναλλαγές στη διάθεσή τους. Αν ωστόσο ληφθούν οι κατάλληλες προφυλάξεις, η έγκυος θα μπορέσει να απολαύσει με ασφάλεια τις ομορφιές του καλοκαιριού.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙ Η ΕΓΚΥΟΣ;

 Διατροφή

Η έγκυος το καλοκαίρι, όπως και καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, θα πρέπει να αποφεύγει τα αλκοολούχα ποτά, την κατανάλωση ωμού ψαριού, ωμών λαχανικών, ιδίως σε εστιατόρια, όπου το σωστό και σχολαστικό πλύσιμό τους δεν είναι εγγυημένο.

Θα πρέπει επίσης να καταναλώνει μικρά και συχνά γεύματα (που να περιλαμβάνουν πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και λαχανικά) και άφθονο νερό για να εξισορροπήσει την απώλεια ύδατος μέσω της εφίδρωσης.

Καλό είναι επίσης η έγκυος να περιορίσει την κατανάλωση των πολύ πικάντικων φαγητών, όπως επίσης και του αλατιού, το οποίο ευνοεί την κατακράτηση ύδατος, με αποτέλεσμα τη δημιουργία οιδήματος.

Ηλιοθεραπεία

Καλό είναι να αποφεύγεται, καθώς το δέρμα των εγκύων γυναικών είναι πολύ πιο ευαίσθητο στην ηλιακή ακτινοβολία. Στην εγκυμοσύνη αυξάνονται τα επίπεδα της μελανίνης, της ουσίας που είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση των σπίλων στο δέρμα, των πανάδων, αλλά και των μελαγχρωματικών αλλοιώσεων του δέρματος. Η ηλιοθεραπεία, λοιπόν, αυξάνει σημαντικά την εμφάνιση των πανάδων, των καφέ κηλίδων και των σπίλων. Επιπλέον, η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο αυξάνει τις πιθανότητες ηλιακού εγκαύματος, αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος και μπορεί να οδηγήσει σε υπερθερμία, με βλαπτικά αποτελέσματα τόσο για την έγκυο όσο και για το έμβρυο. Πρέπει να αποφεύγεται η ηλιοθεραπεία τις μεσημεριανές ώρες και οι έγκυοι να προτιμούν σκιερούς και δροσερούς χώρους και να πίνουν άφθονα υγρά, να φορούν μεγάλο καπέλο και το κατάλληλο αντιηλιακό, με πάνω από 30 δείκτη προστασίας. Το αντιηλιακό θα πρέπει να το απλώνουν μισή ώρα πριν από την έκθεση στον ήλιο για καλύτερη απορρόφηση και να το ανανεώνουν πολύ συχνά, δηλαδή κάθε δύο ώρες και κάθε φορά μετά το κολύμπι.

Κολύμπι

Οι μέλλουσες μαμάδες πρέπει να ακολουθούν κά- ποιους βασικούς κανόνες στην παραλία για να μη θέσουν σε κίνδυνο το έμβρυο και τη δική τους ζωή. Το κολύμπι είναι μεν ιδανική άσκηση που διώχνει την ένταση, μειώνει το πρήξιμο στα πόδια και χαλαρώνει τις εγκύους, αλλά η θάλασσα μπορεί να κρύβει κινδύνους. Το κολύμπι επιτρέπεται σε όλους τους μήνες της εγκυμοσύνης και πάντα με ήπιες κινήσεις.

Δεν πρέπει οι έγκυοι να κολυμπάνε μόνες τους, αλλά πάντα με παρέα, γιατί μπορεί να νιώσουν ξαφνικά αδιαθεσία και να χρειαστούν βοήθεια. Επίσης, δεν αποκλείεται μέσα στη θάλασσα να τις πιάσει κράμπα. Στην περίπτωση αυτή δεν πρέπει να χάσουν τη ψυχραιμία τους και να πανικοβληθούν, αλλά να παραμείνουν ανάσκελα μέχρι να υποχωρήσει η κράμπα και στη συνέχεια να βγουν από τη θάλασσα. Επιπλέον, οι μέλλουσες μαμάδες δεν πρέπει να κολυμπάνε τις μεσημεριανές ώρες και να είναι στη θάλασσα πάνω από 15 λεπτά.

Φυσικά οι βουτιές και τα θαλάσσια σπορ απαγορεύονται για την αποφυγή ατυχημάτων και πρέπει να θυμούνται πως δεν κάνουν καλό στην υγεία τους οι απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να μπαίνουν σταδιακά στο νερό και όχι απότομα και να μην παραμένουν για αρκετή ώρα μέσα στη θάλασσα, όταν είναι κρύα τα νερά.

Αμέσως μετά το μπάνιο πρέπει να ξεπλένονται καλά με νερό και να αλλάζουν μαγιό, για να μην εμφανίσουν κολπίτιδες ή κρύωμα, και να επιλέγουν παραλίες που διαθέτουν γαλάζια σημαία. Παράλληλα, για την αποφυγή μολύνσεων, απαγορεύεται να ξαπλώνουν στην άμμο και πρέπει να κάθονται πάνω σε ψάθα ή πετσέτα και πάντα κάτω από ομπρέλα.

Η θάλασσα είναι καλύτερη επιλογή από την πισίνα. Οι έγκυοι που επιλέγουν την πισίνα πρέπει να είναι σίγουρες πως τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής και καθαριότητας. Αν δεν είναι καθαρά τα νερά, υπάρχει ο κίνδυνος λοιμώξεων που μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη.

Ταξίδια

Γενικά τα ταξίδια στην εγκυμοσύνη επιτρέπονται. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όπου υπάρχει ιστορικό αποβολών ή αν υπάρχουν προβλήματα στην εγκυμοσύνη, όπως περιπτώσεις γυναικών που λαμβάνουν φάρμακα για πρόωρες συσπάσεις της μήτρας, στις περιπτώσεις μειωμένης ανάπτυξης του εμβρύου, καθώς και σε περιπτώσεις χαμηλής πρόσφυσης του πλακούντα και ανώμαλης προβολής του εμβρύου.

Στα πολύωρα ταξίδια με αυτοκίνητο να κάνουν συχνές στάσεις και να περπατούν για 5-10 λεπτά, ενώ στα αεροπορικά ταξίδια πρέπει να τεντώνουν τα πόδια τους και να περπατάνε συχνά στο διάδρομο του αεροπλάνου για να κυκλοφορεί καλά το αίμα και να αποφεύγεται η θρόμβωση των αγγείων των κάτω άκρων.

Τσιμπήματα (μωβ μέδουσα)

Τη φετινή χρονιά, όπως είναι γνωστό σε όλους μας, οι θάλασσές μας έχουν κατακλυσθεί από τη μωβ μέδουσα της Μεσογείου (Pelagia noctiluca), η οποία είναι ένα επικίνδυνο είδος, καθώς με το τσίμπημα απελευθερώνει ισχυρή τοξίνη, η οποία προκαλεί οξύ πόνο και έντονο ερεθισμό στο δέρμα. Πολλές φορές είναι δύσκολο να εντοπισθεί, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν θολά νερά η φύκια.

Τα κοινά συμπτώματα ενός τσιμπήματος μεδουσών περιλαμβάνουν:

  • ένα αίσθημα καύσου, τσούξιμο στο δέρμα σας
  • μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στο σημείο όπου εμφανίστηκε το τσίμπημα
  • το δέρμα στην περιοχή του τσιμπήματος γίνεται κόκκινο ή μωβ.
  • Τα πιο σοβαρά συμπτώματα ενός τσιμπήματος μεδουσών περιλαμβάνουν:
  • ναυτία
  • ζάλη
  • εμετό
  • δυσκολία αναπνοής

 

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝ ΣΑΣ ΤΣΙΜΠΗΣΕΙ ΜΕΔΟΥΣΑ:

Πλύνετε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβετε την περιοχή του τσιμπήματος.

Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζετε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυττάρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.

Χρησιμοποιήστε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια σας) για να αφαιρέσετε το μίγμα της μαγειρικής σόδας, καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα.

Εφαρμόζετε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.

Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά. Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες (όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη).

 

ΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΣΕ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΤΣΟΥΧΤΡΑΣ:

  • Δεν πλένετε την πληγή με γλυκό νερό.
  • Δεν τρίβετε την πληγή με πετσέτα ή με άμμο στην παραλία.
  • Δεν πλένετε την πληγή με ξίδι, αλκοόλ ή αμμωνία.
  • Δεν αφαιρείτε υπολείμματα πλοκαμιών με γυμνά χέρια.
  • Αποφεύγετε τα θερμά επιθέματα.
  • Οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας κι αν εμφανιστεί στις διακοπές, ενημερώστε πρώτα τον γιατρό σας!

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ! ■

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Κωνσταντίνος Σύλλας γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι μαιευτήρας-γυναικολόγος με εξειδίκευση στην ενδοσκοπική χειρουργική.

Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 1991 έχοντας ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευση της Μαιευτικής Γυναικολογίας στο Γ.Ν. Πατρών και έχοντας εξειδικευτεί στη χρήση των υπερήχων.

ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

1996: Λαπαροσκοπική και υστεροσκοπική χειρουργική στη γυναικολογική κλινική του Chur στην Ελβετία, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Ralf Steiner. 1998: Χρήση Laser για παθήσεις του κατώτερου γεννητικού συστήματος στο Saint Moritz στην Ελβετία, από την ομάδα του καθηγητή Donnez. 1999: Ενδοσκοπική χειρουργική στην πανεπιστημιακή κλινική του Κιέλου στη Γερμανία. 2001: Μονάδα Εξωσωματικής (IVF) του Ian Craft στο Λονδίνο. 2002: Χειρουργική αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων στον καθηγητή Alain Pigne στη γυναικολογική κλινική Geoffroy ST-Hillaire στο Παρίσι. 2004: Χειρουργική χρήση συνθετικών και βιολογικών υλικών (πλεγμάτων) στην πανεπιστημιακή κλινική του Clermont-Ferrand στη Γαλλία με διευθυντή εκπαίδευσης τον καθηγητή Jacquetine. 2009: Χρήση του ρομποτικού συστήματος Da Vinci στο Στρασβούργο. Λήψη πιστοποίησης θεωρητικής κατάρτισης και χειρουργικής επάρκειας ως ρομποτικός χειρουργός (Training as a console surgeon).

Είναι ιδρυτικό μέλος της Ενδοσκοπικής Μονάδας του ΙΑΣΩ, και από το 2010 έως τον Ιούνιο 2020 υπεύθυνος του Ενδοσκοπικού Τμήματος του ΙΑΣΩ. Κατά τα έτη 2014-2020 ήταν μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΑΣΩ, ειδικός σε θέματα ενδοσκοπικής χειρουργικής. Ως υπεύθυνος του ενδοσκοπικού τμήματος του ΙΑΣΩ, οργανώνει και συμμετέχει στην εκπαίδευση των νέων ιατρών στις χειρουργικές αίθουσες, διοργανώνει επιστημονικές εκδηλώσεις, με προσκεκλημένους καταξιωμένους Έλληνες και ξένους ομιλητές, video προ- βολές, καθώς και απευθείας προβολές live επεμβάσεων.

Για μεγέθυνση πατήστε ΕΔΩ

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: