ΜΕΝΟΥ

Κωνσταντίνος Τουρμούζης: Γιατι τα μάτια μας κινδυνεύουν περισσότερο το καλοκαίρι!

*Γράφει ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΥΡΜΟΥΖΗΣ, Νοσοκομείο Royal United Hospital, Bath, Ηνωμένο Βασίλειο, επιστημονικός συνεργάτης Οφθαλμολογικού Κέντρου Αθηνών

ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ, οι περισσότεροι απολαμβάνουν τον ήλιο, σχεδιάζουν διακοπές και συμμετέχουν σε διάφορες εκδηλώσεις, αγνοώντας πολλές φορές τα προβλήματα με τα μάτια που μπορεί να αντιμετωπίσουν στη διάρκεια του καλοκαιριού. Και ενώ είναι γνωστό ότι η έντονη ζέστη μπορεί να βλάψει το δέρμα μας, γνωρίζουμε άραγε ότι μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις και για τα μάτια μας;

Στην πραγματικότητα, το καλοκαίρι υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι που καραδοκούν να βλάψουν την υγεία των ματιών μας:

 

ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι υψηλότερες θερμοκρασίες, οι ανεμιστήρες και ο κλιματισμός μπορούν να αυξήσουν την εμφάνιση ξηροφθαλμίας. Επιπλέον, εάν ζείτε σε ένα πιο άνυδρο κλίμα, η έλλειψη υγρασίας μπορεί επίσης να είναι ενισχυτικός παράγοντας, αυξάνοντας τις πιθανότητες να εμφανίσετε ξηροφθαλμία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ξηροφθαλμία είναι αισθητή και δυσάρεστη. Μπορεί να έχετε ένα αίσθημα τσιμπήματος ή τσούξιμο, καθώς και ερυθρότητα, ευαισθησία στο φως κ.ά.

Εάν αντιμετωπίζετε ξηροφθαλμία, κάντε μια προσπάθεια να παραμείνετε ενυδατωμένοι και σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε λιπαντικές οφθαλμικές σταγόνες. Η κατανάλωση περισσότερου νερού μπορεί να κάνει τη διαφορά, ενώ τα τεχνητά δάκρυα προσφέρουν στα μάτια άμεση ανακούφιση.

 

ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ

Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται τα ηλιακά εγκαύματα, συνήθως εστιάζουν στο δέρμα. Ωστόσο, οι επιβλαβείς ακτίνες UV μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε εγκαύματα του κερατοειδούς, μια κατάσταση με συμπτώματα όπως θολή όραση, ξηρότητα και αίσθημα τρίχας στο μάτι.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ευκολότερος τρόπος για να προστατευτείτε από εγκαύματα κερατοειδούς είναι να φοράτε γυαλιά ηλίου. Απλώς βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει ένα ζευγάρι που προσφέρει προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία πλήρους φάσματος.

 

ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

Ενώ πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι οι αλλεργίες στα μάτια είναι ένα σημαντικό πρόβλημα μόνο την άνοιξη, αυτές εξακολουθούν να είναι διαδεδομένες και το καλοκαίρι.

Οι αλλεργίες στα μάτια μπορεί να είναι απίστευτα ενοχλητικές. Τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν φαγούρα, κάψιμο και ξηρότητα.

Εάν έχετε αλλεργία στα μάτια, προσπαθήστε να μειώσετε την έκθεσή σας στον ήλιο. Φορέστε γυαλιά ηλίου, πλύνετε το πρόσωπό σας μόλις μπείτε στο εσωτερικό του σπιτιού σας, αλλάξτε ακόμα και ρούχα. Επίσης, υπάρχουν πολλές θεραπείες αλλεργίας με ή χωρίς ιατρική συνταγή οι οποίες μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση, επομένως αξίζει να τις εφαρμόσετε.

 

ΜΟΛΥΝΣΗ

Οι οφθαλμικές μολύνσεις μπορεί να συμβούν οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, όμως το καλοκαίρι διάφορες δραστηριότητες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για μόλυνση, όπως το κολύμπι σε μια πισίνα που δεν έχει υποστεί κατάλληλη επεξεργασία νερού ή σε κάποια παραλία ή λίμνη που μπορεί να φιλοξενεί μια σειρά από βακτήρια.

Εάν θέλετε να μειώσετε τις πιθανότητες μόλυνσης, φορέστε γυαλιά ενώ κολυμπάτε. Επιπλέον, κάνετε ντους και ξεπλύνετε μετά το κολύμπι τα μάτια σας, διασφαλίζοντας ότι οι ρύποι δεν παραμένουν στο σώμα σας.

 

ΒΛΕΦΑΡΙΤΙΔΑ

Η βλεφαρίδα προκαλείται συνήθως λόγω φλεγμονής των μεϊβομιανών αδένων (meibonian glands) που είναι υπεύθυνοι για τη λίπανση των ματιών εξαιτίας των βακτηρίων που ζουν στην επιφάνεια του δέρματος του βλεφάρου. Η βλεφαρίτιδα μπορεί να προκαλέσει οίδημα, ερυθρότητα και κνησμό.

Ο ευκολότερος τρόπος για να αποτρέψετε τη βλεφαρίτιδα είναι η τήρηση της υγιεινής των ματιών. Μπορείτε να κάνετε μια απαλή απολέπιση των βλεφάρων ή να τρίψετε απαλά τα βλέφαρα για να απαλλαγείτε από τα νεκρά κύτταρα. Επιπλέον, αποφύγετε τη χρήση ληγμένων καλλυντικών, βρόμικων πετσετών και μολυσμένων χεριών.

 

ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΑ ΜΑΤΙΑ

Εάν το καλοκαίρι είστε ιδιαίτερα απασχολημένοι, μπορεί να αισθανθείτε μεγαλύτερη κούραση των ματιών από ό,τι συνήθως. Για πολλούς ανθρώπους, η απόλαυση του καλοκαιριού μέσα από πολλές δραστηριότητες μπορεί να σημαίνει λιγότερο ύπνο, κάτι που μπορεί να αφήσει τα μάτια σας ερεθισμένα και κουρασμένα.

Για τα κουρασμένα μάτια, το καλύτερο φάρμακο είναι ένα διάλειμμα με αρκετό ύπνο. Επίσης, αποφύγετε τη χρήση ψηφιακών συσκευών, καθώς αυτές μπορεί να κάνουν την κατάσταση χειρότερη και όχι καλύτερη.

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ ΜΑΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ:

  • Μη βγαίνετε έξω χωρίς προστασία για τα μάτια σας. Ακριβώς όπως το δέρμα σας, έτσι και τα μάτια σας μπορεί να καούν από τον ήλιο.
  • Φοράτε γυαλιά ηλίου με την ένδειξη «100% προστατευμένο από την υπεριώδη ακτινοβολία».
  • Φυλάξτε τους φακούς σας σε κλειστές θήκες φακών και μην ξεχνάτε να τις καθαρίζετε συχνά ή χρησιμοποιείτε ημερήσιους φακούς επαφής.
  • Εάν αισθάνεσθε τα μάτια σας κουρασμένα ή υπερβολικά ξηρά, χρησιμοποιείτε τεχνητά δάκρυα και μια δροσερή μάσκα ματιών για κάποια ανακούφιση.
  • Ποτέ μην κοιτάτε απευθείας τον ήλιο.
  • Αποφύγετε τη χρήση καλλυντικών προϊόντων κατά τη διάρκεια της μόλυνσης των ματιών.

Η σοβαρή αφυδάτωση έχει ως αποτέλεσμα και μειωμένη παραγωγή δακρύων, οδηγώντας έτσι πολλές φορές σε σύνδρομο ξηροφθαλμίας. Ως εκ τούτου, μείνετε ενυδατωμένοι, ειδικά το καλοκαίρι που το σώμα απαιτεί περισσότερο νερό από το συνηθισμένο.

Εάν μπει σκόνη στα μάτια σας, φροντίστε να τα ξεπλύνετε αμέσως. Τα υπολείμματα στο μάτι μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορες μολύνσεις και γενικά μπορεί να ερεθίσουν το μάτι.

Οι προφυλάξεις που αναφέρονται παραπάνω βοηθούν στην πρόληψη και άλλων οφθαλμολογικών προβλημάτων το καλοκαίρι. Εκτός από τα προληπτικά μέτρα, συμβουλευτείτε έναν οφθαλμίατρο σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε έντονο πρόβλημα. Αποφύγετε την αυτοθεραπεία. Η φροντίδα των ματιών στα χέρια των επαγγελματιών είναι πάντα καλύτερη από τις δικές σας προσπάθειες. ■

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Κωνσταντίνος Τουρμούζης είναι ιατρός στο Νοσοκομείο Royal United Hospital, Bath, Ηνωμένο Βασίλειο, και επιστημονικός συνεργάτης στο Οφθαλμολογικό Κέντρο Αθηνών.

 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

2015-2021 Πτυχίο Ιατρικής Barts and the London School of Medicine and Dentistry, UK 2017-2018 Πτυχίο Διοίκησης Ιατρικών Επιστημών (iBSc) Imperial College – Business School, UK 2012-2014 International Baccalaureate (ΙΒ) Κολέγιο Ψυχικού, Αθήνα.

 ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΙΑ

2021 Έπαινος Royal College of Ophthalmologists (Βασιλικό Κολέγιο Οφθαλμιάτρων) Εθνική Εξέταση Οφθαλμολογίας Duke Elder Prize Examination – 15η θέση μεταξύ 501 συμμετεχόντων από το Ηνωμένο Βασίλειο. 2020 Λίαν Καλώς – Merit Barts and the London School of Medicine and Dentistry 4ο έτος σπουδών Ιατρικής και Χειρουργικής (MBBS). 2018 Άριστα – First Class Honors Imperial College – Business School Πτυχίο Διοίκησης Ιατρικών Επιστημών. 2016 Διάκριση – Distinction Barts and the London School of Medicine and Dentistry 1ο έτος σπουδών Ιατρικής και Χειρουργικής (MBBS).

 ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ

Ιούλιος 2021 – σήμερα Νοσοκομείο Royal United Hospital, Bath, UK Ιατρός – Πρώτο προπαρασκευαστικό έτος ειδικότητας. 2017-2018 University College London (UCL) Ανάλυση δεδομένων σε ερευνητικό πρόγραμμα για τη διερεύνηση γονιδίων που προδιαθέτουν σε μυωπία. Ιούλιος-Αύγουστος 2014 Γιατροί του Κόσμου – Πολυϊατρείο Αθηνών Υποστήριξη ιατρών στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας μεταναστών.

Παράλληλα έχει πραγματοποιήσει δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια.

Για μεγέθυνση πατήστε ΕΔΩ

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: