ΜΕΝΟΥ

Μάριος Θεμιστοκλέους: Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός θα αλλάξει ριζικά τις υπηρεσίες που παρέχει το ΕΣΥ!

Μάριος Θεμιστοκλέους, Υφυπουργός Υγείας

Συνέντευξη στην ΑΝΘΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Η μετάβαση του τομέα Υγείας στην Ελλάδα στη νέα εποχή της τεχνολογίας αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Για τις σημαντικές αυτές μεταρρυθμίσεις, που στόχο έχουν να φέρουν θετικό αντίκτυπο στη ζωή των ασθενών στη χώρα μας και να καλυτερεύσουν την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, μας μιλά ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Ένας άνθρωπος που αποδεικνύει καθημερινά και έμπρακτα την αγάπη του για προσφορά στον συνάνθρωπο, καθώς, όπως λέει και ο ίδιος, αυτό ήταν η κινητήριος δύναμή του στο να γίνει γιατρός!

Κύριε υφυπουργέ, θα ήθελα να ξεκινήσουμε από το καίριο ζήτημα της Τεχνητής Νοημοσύνης και της ψηφιοποίησης στον τομέα της Υγείας, που αποτελεί, όπως καταλαβαίνω, τη μεγάλη πρόκληση για τα συστήματα υγείας. Τι βήματα έχουν γίνει και τι αναμένουμε να δούμε;

Το 2025 αποτελεί χρονιά-ορόσημο για την ψηφιακή μετάβαση του ΕΣΥ σε μία νέα εποχή. Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός των νοσοκομείων μας είναι ένας από τους βασικούς μεταρρυθμιστικούς πυλώνες για το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ήδη, η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης βοηθά στην πρόληψη μέσω της ανάλυσης δεδομένων για πιθανές ασθένειες και διευκολύνει τη διάγνωση τους. Έτσι μπορούμε να λάβουμε προσαρμοσμένες και αποτελεσματικές θεραπείες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού, με νοσοκομεία της χώρας μας, όπως το Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», να συμμετέχουν σε πρωτοπόρα προγράμματα με φημισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το ΜΙΤ.

Παράλληλα, με τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δρομολογούνται και ήδη υλοποιούνται έργα που θα μας οδηγήσουν στη νέα ψηφιακή εποχή. Η ολοκλήρωση και η πλήρης λειτουργία του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, η ενοποίηση και ψηφιακή αναβάθμιση των νοσοκομείων της χώρας, η δημιουργία ψηφιακής διαχείρισης για την περίθαλψη ογκολογικών ασθενών, η επέκταση της Τηλεϊατρικής και πολλά άλλα έργα θα αλλάξουν ριζικά τις υπηρεσίες που παρέχει το ΕΣΥ.

Σκεφτείτε για παράδειγμα ότι σε δύο χρόνια από σήμερα θα μπορεί ο πολίτης μέσω εφαρμογής στο κινητό του να έχει πρόσβαση στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας του, στον οποίο θα έχει πρόσβαση και ο γιατρός του. Έτσι δεν θα χρειάζεται να μεταφέρει φακέλους με εξετάσεις από γιατρό σε γιατρό, από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Όλα θα υπάρχουν σε ψηφιακή μορφή σε μία εφαρμογή.

Οι μεταρρυθμίσεις στην Υγεία και ειδικότερα στην κτιριακή αναβάθμιση των νοσοκομείων μας έχει ξεκινήσει. Πού βρισκόμαστε και σε τι βάθος χρόνου θα έχουν τελειώσει αυτές οι εργασίες;

Η αναβάθμιση και η ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών του ΕΣΥ έχουν ήδη ξεκινήσει και μέχρι τον Δεκέμβρη του 2025 αναμένεται να ολοκληρωθούν παρεμβάσεις σε 156 Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα και σε περισσότερα από 80 νοσοκομεία, κυρίως στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Παράλληλα, έχουμε εξασφαλίσει πόρους άνω των 100 εκατ. για την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Επίσης, βρίσκονται ήδη σε τροχιά υλοποίησης τα πέντε νέα υπερσύγχρονα νοσοκομεία, σε Σπάρτη, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, αποκλειστικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το νέο Θεαγένειο-Ογκολογικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη και στην Κω με τη συγχρηματοδότηση κοινοτικών και άλλων πόρων. Τα έργα αυτά θα δώσουν μία νέα δυναμική στις «γερασμένες» υποδομές του ΕΣΥ και θα ενισχύσουν σημαντικά την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης, εξασφαλίζοντας καλύτερες συνθήκες τόσο για τους ασθενείς όσο και το προσωπικό του ΕΣΥ.

Από τον περασμένο Μάρτιο τέθηκε σε εφαρμογή η μεταρρύθμιση για τα απογευματινά χειρουργεία. Πώς προχωρά και πότε αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα δωρεάν χειρουργεία από το Ταμείο Ανάκαμψης;

Το νέο ΕΣΥ διέπεται από το τρίπτυχο «Αποτελεσματικότητα – Διαφάνεια – Ευελιξία». Και δεν μπορούμε να συζητάμε για το ΕΣΥ της νέας εποχής χωρίς ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Τα απογευματινά χειρουργεία αποτελούν μία ιστορική μεταρρύθμιση στην Υγεία που ήρθε για να μείνει.

Μέχρι στιγμής είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία μας. Το ίδιο το υγειονομικό προσωπικό αγκάλιασε αυτόν το θεσμό παρά τις αντιδράσεις αυτών που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα. Κι αυτό ήταν, αν θέλετε, το κλειδί της επιτυχίας. Οι ίδιοι οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το προσωπικό επέλεξαν εάν θα συμμετάσχουν στα απογευματινά χειρουργεία. Οργανώθηκε και εφαρμόστηκε, λοιπόν, έτσι ένας θεσμός που συζητιόταν για τριάντα χρόνια, αλλά κανείς δεν τόλμησε να τον υλοποιήσει. Από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί σε 50 νοσοκομεία της χώρας περίπου 2.000 απογευματινά χειρουργεία, ενώ συνολικά περισσότερα από 70 νοσοκομεία έχουν δηλώσει ετοιμότητα συμμετοχής στον θεσμό.

Για την πραγματοποίηση των 50.000 δωρεάν απογευματινών χειρουργείων με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, πιστεύω ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ήδη βρισκόμαστε στα τελικά στάδια συζητήσεων. Ως προς το επιχειρησιακό κομμάτι είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι να ξεκινήσουμε.

Το υπουργείο Υγείας έχει δεσμευθεί να ενισχύσει το ανθρώπινο δυναμικό στο ΕΣΥ και τις δομές Υγείας. Πόσες προσλήψεις έχουν γίνει σε κάθε τομέα και πόσες αναμένονται σε βάθος χρόνου;

Αυτή τη στιγμή στο ΕΣΥ υπηρετεί το περισσότερο προσωπικό από την ίδρυσή του. Η διαρκής ενίσχυση του προσωπικού αποτελεί βασική μας προτεραιότητα και στο πλαίσιο αυτό λαμβάνουμε συγκεκριμένα μέτρα, έτσι ώστε να δώσουμε νέα κίνητρα στους ιατρούς και να καλυφθούν ακόμα και οι άγονες θέσεις. Επίσης, για πρώτη φορά, μετά τα χρόνια των Μνημονίων, παρατηρήσαμε αύξηση στην τελευταία προκήρυξη των υποψήφιων ιατρών και αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Το ΕΣΥ ανακτά τις δυνάμεις του και ξαναγίνεται ελκυστικό για το προσωπικό του. Όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός, θα γίνουν 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ, εκ των οποίων οι 6.500 θα γίνουν εντός του 2024. Ήδη έχουμε προκηρύξει 2.145 θέσεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, 704 θέσεις ειδικευόμενων ιατρών όλων των ειδικοτήτων και βαθμών, όπως και 599 θέσεις λοιπού προσωπικού στα νοσοκομεία μας, αλλά και 538 νέες θέσεις στο ΕΚΑΒ. Οι προκηρύξεις αυτές βρίσκονται στο ΑΣΕΠ όπου λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων και την επίσπευση των διαδικασιών πρόσληψης.

Κύριε υφυπουργέ, θα σταθώ σε ένα ακόμα πιο σημαντικό κομμάτι, της προσφοράς στον συνάνθρωπο και της συμμετοχής στα κοινά. Δεν υπάρχει αγώνας δρόμου για φιλανθρωπικό σκοπό που να μην σας έχω δει να δίνετε μαζί με τη σύζυγό σας το «παρών», χωρίς μάλιστα να το διαφημίζεται ή να πηγαίνετε επίσημα. Και αυτό που με έχει συγκινήσει πραγματικά είναι ότι προσπαθείτε να περάσετε αυτό το ιδεώδες και στον γιο σας. Πώς ξεκίνησε αυτή η αγάπη σας για τον αθλητισμό… και, αν δεν είμαι περίεργη, κάνετε καλούς χρόνους;

Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Η προσφορά στον συνάνθρωπο ήταν για μένα η κινητήριος δύναμη για να γίνω γιατρός.

Η αγάπη μου για τον αθλητισμό ξεκίνησε από μικρή ηλικία, όταν ήμουν παιδί. Ήμουν πάντα δραστήριος και μου άρεσε να συμμετέχω σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες. Μεγαλώνοντας, συνειδητοποίησα πόσο σημαντικός είναι ο αθλητισμός για τη σωματική και ψυχική υγεία, αλλά και για την κοινωνική συμμετοχή και την αλληλεγγύη.

Όσον αφορά τους χρόνους μου στους αγώνες, προσπαθώ πάντα να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό, αλλά για μένα το πιο σημαντικό είναι η συμμετοχή και η προσφορά, παρά η επίδοση. Είναι αλήθεια ότι προσπαθώ να περάσω αυτές τις αξίες και στα τρία μου παιδιά. Θέλω να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να βοηθάμε τους άλλους και να είμαστε ενεργοί πολίτες. Ο αθλητισμός είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για να το επιτύχουμε αυτό.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στη Νευροχειρουργική, κάτοχος διδακτορικού τίτλου από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας.

Τον Ιούνιο του 2023 ορκίστηκε υφυπουργός Υγείας. Διετέλεσε γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στο υπουργείο Υγείας από το 2020 έως το 2023 και συντονιστής του Εμβολιαστικού Προγράμματος κατά της Covid-19 «Επιχείρηση Ελευθερία».

Έχει διατελέσει πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας, μέλος της Επιτροπής Συντονισμού και Παρακολούθησης της Κυβερνητικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Τομέα Ασφάλισης Υγειονομικών (πρώην ΤΣΑΥ – Ταμείο Ασφάλισης και Σύνταξης Υγειονομικών) και αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητων Απασχολουμένων).

Ως νευροχειρουργός εργάστηκε σε νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου, στο Γ.Ν. «Ευαγγελισμός» και ως επιμελητής Α’ στη Νευροχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Αγ. Σοφία».

Για μεγέθυνση πατήστε ΕΔΩ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: