ΜΕΝΟΥ
Μάριος Λυκίσσας (ορθοπεδικός Metropolitan Hospital): Τα πλεονεκτήματα της χειρουργικής αντιμετώπισης της σκολίωσης και της κύφωσης με το ρομποτικό σύστημα ExcelsiusGPS

Μάριος Λυκίσσας (ορθοπεδικός Metropolitan Hospital): Τα πλεονεκτήματα της χειρουργικής αντιμετώπισης της σκολίωσης και της κύφωσης με το ρομποτικό σύστημα ExcelsiusGPS

Health Newsroom

Είναι πολλά τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης και οι συμβατικές τεχνικές αντιμετώπισής τους φαίνεται ότι είναι πιο ανοιχτές στην πιθανότητα λάθους απ’ ό,τι η ρομποτική αντιμετώπισή τους. Ειδικά όταν η ρομποτική αντιμετώπιση γίνεται μέσω του ExcelsiusGPS, του ρομποτικού συστήματος που υπάρχει μόνο στο Metropolitan Hospital, τα πλεονεκτήματα για τους ασθενείς είναι τόσο σημαντικά ώστε να μπορούμε να μιλάμε για χειρουργική της σπονδυλικής στήλης «πριν» και χειρουργική της σπονδυλικής στήλης «μετά» το συγκεκριμένο σύστημα.

Ρομποτική χειρουργική & ExcelsiusGPS

Την τελευταία τριετία, με αφετηρία τις ΗΠΑ, εξελίχθηκε και εφαρμόστηκε στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης η ρομποτική χειρουργική. Η συνεργασία του ανθρώπινου παράγοντα και της ρομποτικής τεχνολογίας εκμηδενίζει τις πιθανότητες ιατρικού λάθους, καθώς και πρόκλησης μόνιμων νευρολογικών βλαβών.

Το ρομποτικό σύστημα ExcelsiusGPS αποτελεί το νεότερο επίτευγμα της ρομποτικής χειρουργικής και, στην Ελλάδα, υπάρχει αποκλειστικά και μόνο στο θεραπευτήριο Metropolitan. Η ομάδα η οποία χειρουργεί με το ExcelsiusGPS έχει παρακολουθήσει το ρομποτικό σύστημα από τα πρώτα του βήματα στις Η.Π.Α. και έχει ήδη πραγματοποιήσει με αυτό σημαντικό αριθμό επεμβάσεων για παραμορφώσεις στη σπονδυλική στήλη σε ενηλίκους και παιδιά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτών των επεμβάσεων, η ανωτερότητα της ρομποτικής τεχνολογίας έναντι της συμβατικής είναι καταφανής, αναφέρει ο Δρ. Μάριος Λυκίσσας, χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, διευθυντής ορθοπεδικός χειρουργός του Metropolitan Hospital, τ. επ. καθηγητής Ορθοπεδικής και Senior Clinical Associate στο Πανεπιστήμιο Weill Cornell της Νέας Υόρκης.

Ποιες είναι οι βασικές εφαρμογές του ρομποτικού συστήματος στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης

Το ρομποτικό σύστημα ExcelsiusGPS αρχικά σχεδιάστηκε για ασθενείς με παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης, στους οποίους η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Η ευκολία και η ακρίβεια που προσφέρει το σύστημα στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων αλλά και η μείωση της πιθανότητας πρόκλησης νευρολογικής βλάβης είναι εντυπωσιακές. Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η διόρθωση της σκολίωσης ή της κύφωσης.

Οι ενδείξεις του ρομποτικού συστήματος περιλαμβάνουν μεταξύ πολλών άλλων τις ακόλουθες:

  • Σκολίωση (ενηλίκων και παιδιών)
  • Κύφωση (ενηλίκων και παιδιών)
  • Σπονδυλική στένωση
  • Δισκοπάθεια-εκφύλιση μεσοσπονδυλίου δίσκου
  • Κατάγματα της σπονδυλικής στήλης
  • Σπονδυλολίσθηση
  • Όγκους της σπονδυλικής στήλης.

Γιατί ένας ασθενής με σκολίωση να προτιμήσει να χειρουργηθεί με τη ρομποτική τεχνολογία παρά με τις συμβατικές τεχνικές;

Όπως εξηγεί ο Δρ. Λυκίσσας, σε σύγκριση με τις συμβατικές τεχνικές χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης, το ρομποτικό σύστημα:

  • Ελαχιστοποιεί την πιθανότητα νευρολογικής βλάβης
  • Εξασφαλίζει απόλυτη ακρίβεια στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων
  • Εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή διόρθωση της σκολίωσης
  • Μειώνει σημαντικά το χειρουργικό χρόνο
  • Μειώνει σημαντικά τις απώλειες αίματος
  • Μειώνει σημαντικά την παραμονή στο νοσοκομείο
  • Ελαχιστοποιεί την πιθανότητα μιας νέας επέμβασης στο μέλλον

Τα πλεονεκτήματα αυτά της ρομποτικής χειρουργικής έναντι των συμβατικών τεχνικών κάνουν ξεκάθαρη την ανωτερότητα της ρομποτικής τεχνολογίας τόσο στην ασφάλεια του ασθενούς, όσο και στην επίτευξη ενός ιδανικού αποτελέσματος από αισθητικής και λειτουργικής άποψης, καταλήγει ο Δρ. Λυκίσσας.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Δρ. Μάριος Λυκίσσας είναι ο διευθυντής της Κλινικής Σπονδυλικής Στήλης του θεραπευτηρίου Metropolitan. Ταυτόχρονα είναι κλινικός συνεργάτης της Ορθοπεδικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Weill Cornell της Νέας Υόρκης των Ηνωμένων Πολιτειών και Επ. Καθηγητής Ορθοπεδικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο Δρ. Λυκίσσας είναι χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης εξειδικευμένος στην χειρουργική αντιμετώπιση παθήσεων της σπονδυλικής στήλης ενηλίκων και παίδων. Θεωρείται ένας από τους πλέον έμπειρους εφαρμοστές όλων των σύγχρονων μεθόδων αντιμετώπισης παθήσεων της σπονδυλικής στήλης στις Ηνωμένες Πολιτείες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην διεγχερητική πλοήγηση (navigation), στην χειρουργική ελαχίστης επεμβατικότητας (MISS) και στην ρομποτική χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης.

Πέραν της πολύχρονης εκπαίδευσης και χειρουργικής του εμπειρίας, ο Δρ. Λυκίσσας έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως για την αφοσίωσή του στον ασθενή και την κοινωνική του προσφορά. Για πολλά χρόνια προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως εθελοντής χειρουργός σπονδυλικής στήλης σε αναπτυσσόμενες χώρες όλου του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, του Βιετνάμ και του Κονγκό τις οποίες επισκέπτεται κάθε έτος.

Ο Δρ. Λυκίσσας έλαβε το πτυχίο της Ιατρικής από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο των Αθηνών το έτος 2000. Μετά την ολοκλήρωση της ειδικότητας του στην Ορθοπεδική Κλινική του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων εξάσκησε το επάγγελμα του Ορθοπεδικού Χειρουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όπου και εξειδικεύτηκε στην Χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης. Πιο συγκεκριμένα, εργάστηκε στο Hospital for Special Surgery της Νέας Υόρκης το καλύτερο Ορθοπεδικό Νοσοκομείο των Ηνωμένων Πολιτειών σύμφωνα με το US News and World Report 2011-2019 καθώς και στο Cincinnati Children’s Hospital Medical Center, το οποίο ταξινομείται τρίτο από όλα τα παιδιατρικά νοσοκομεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Παράλληλα εργάστηκε στα Νοσοκομεία Memorial Sloan Kettering Cancer Center, New York Presbyterian Hospital και Westchester Hospital της Νέας Υόρκης.

Έχοντας άριστο ιστορικό τόσο στο κλινικό όσο και το ακαδημαϊκό του έργο, ο Δρ. Λυκίσσας απέκτησε την ιδιότητα του Διευθυντή της Κλινικής Σπονδυλική Στήλης του θεραπευτηρίου Metropolitan. Το Νοέμβριο του 2013 του απονεμήθει το βραβείο της καλύτερης επιστημονικής εργασίας από το περιοδικό Spine Journal, του αμερικάνικου περιοδικού σπονδυλικής στήλης με τη μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα παγκοσμίως καθώς και βραβείο από την Εταιρεία Σπονδυλικής Στήλης Βορείου Αμερικής (North America Spine Society), το οποίο αποτελεί και τον υψηλότερο τίτλο για κάθε χειρουργό σπονδυλικής στήλης.

Κατά τη διάρκεια του κλινικού του έργου, ο Δρ. Λυκίσσας δεν υποτίμησε ποτέ τη σημασία της εκπαίδευσης και της έρευνας στο πεδίο της Χειρουργικής της Σπονδυλικής Στήλης. Σήμερα, εξασκεί εκπαιδευτικό έργο στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κρήτης ως επ. καθηγητής Ορθοπεδικής με εξειδίκευση στη Χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης καθώς και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο των Αθηνών ως ιατρός εξειδικευμένος στο τομέα της Χειρουργικής της Σπονδυλικής Στήλης.

Επιπλέον, κατέχει τον τίτλο του μέλους πολλών διεθνών επιστημονικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Εταιρείας Έρευνας για την Σκολίωση (Scoliosis Research Society), της Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης Βορείου Αμερικής (North America Spine Society), της Παιδοορθοπεδικής Εταιρείας Βορείου Αμερικής (Pediatric Orhopaedics Society of North America), της Διεθνούς Εταιρείας για την Προώθηση της Χειρουργικής της Σπονδυλικής Στήλης (International Society for the Advancement of Spine Surgery) και της ΑΟ Spine, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της έρευνας στο χώρο της Χειρουργικής της Σπονδυλικής Στήλης.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: