ΜΕΝΟΥ

Μάριος Παπαδόπουλος: Αισιόδοξα μηνύματα για θεραπεία στον τραυματισμό του νωτιαίου μυελού!

Health Newsroom

Μάριος Παπαδόπουλος, Καθηγητής Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και πρόεδρος του Ιδρύματος Ερευνών Νευροεπιστημών

Συνέντευξη στην ΑΝΘΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Με αφορμή το Wings for Life World Run, που φέτος κλείνει τα 10 του χρόνια, ο καθηγητής Νευροχειρουργικής (Πανεπιστήμιο Λονδίνου) και πρόεδρος του Ιδρύματος Ερευνών Νευροεπιστημών, Μάριος Παπαδόπουλος, μας μιλά για το ερευνητικό ίδρυμα Wings for Life και τις μελέτες που κάνει ο ίδιος μαζί με τη Δρα Samira Saadoun στο Νοσοκομείο St. George στο Λονδίνο για την εύρεση θεραπείας στον τραυματισμό του νωτιαίου μυελού.

  • Γιατρέ μου, εξηγήστε μας τι είναι το Wings for Life;

Το Wings for Life είναι ένα μη κερδοσκοπικό ερευνητικό ίδρυμα, το οποίο χρηματοδοτεί διεθνώς ερευνητικά έργα για την εύρεση θεραπείας για τον τραυματισμό του νωτιαίου μυελού, τόσο επιστημονικά όσο και κλινικά έργα.

  • Τι προσφέρει στον πολίτη/ασθενή και πώς ακριβώς;

Το Wings for Life στοχεύει να βρει μια θεραπεία για τον τραυματισμό του νωτιαίου μυελού και για αυτόν το σκοπό χρηματοδοτεί ερευνητές από όλο τον κόσμο για να εργαστούν πάνω σε αυτό. Πρέπει να τονίσουμε ότι ο τομέας αυτός -δηλαδή του τραυματισμού του νωτιαίου μυελού- λαμβάνει σχετικά μικρή χρηματοδότηση από άλλες πηγές, οπότε μέσα από αυτά τα ερευνητικά προγράμματα και την πρόοδο που σημειώνεται οι ασθενείς θα μπορούν να επωφεληθούν.

  • Ποιο ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσει;

Το 2003, ο Hannes Kinigadner, ο 19χρονος γιος του Heinz Kinigadner, 2 φορές παγκόσμιου πρωταθλητή motocross, είχε ένα άσχημο ατύχημα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μοτοσικλέτας, το οποίο τον κατέστησε παράλυτο από τους ώμους και κάτω – συγκεκριμένα τραυμάτισε τον πέμπτο αυχενικό του σπόνδυλο. Το ατύχημα αυτό οδήγησε τον Heinz Kinigadner μαζί με τον φίλο του Dietrich Mateschitz να ιδρύσουν το 2004 το ερευνητικό ίδρυμα Wings for Life, με στόχο την ανεύρεση θεραπείας για όλους εκείνους που ζουν με τις δραματικές συνέπειες που επιφέρει ένας τέτοιος σοβαρός τραυματισμός.

  • Μπορείτε, παρακαλώ, να μας πείτε λίγα λόγια για τη συμβολή σας στο ίδρυμα και τις μελέτες που έχετε κάνει για τον τραυματισμό του νωτιαίου μυελού;

Αυτές οι μελέτες ξεκίνησαν από τη Δρα Samira Saadoun και από εμένα στο Νοσοκομείο St. George στο Λονδίνο. Κατά τη διάρκεια μίας χειρουργικής επέμβασης για τη διόρθωση σπασμένης σπονδυλικής στήλης, τοποθετούμε στους ασθενείς αισθητήρες δίπλα στον τραυματισμένο νωτιαίο μυελό για να παρακολουθούμε την πίεση του νωτιαίου μυελού, το μεταβολισμό και την παροχή οξυγόνου. Μέσα από αυτό το σύστημα παρακολούθησης οι θεράποντες ιατροί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μπορούν να ανιχνεύουν και να αντιμετωπίζουν αμέσως τη μικρή ροή αίματος, το χαμηλό οξυγόνο ή τη χαμηλή γλυκόζη στο σημείο του τραυματισμού, αποτρέποντας την περαιτέρω βλάβη στον νωτιαίο μυελό.

Ένα βασικό εύρημα των μελετών μας είναι ότι ο τραυματισμένος νωτιαίος μυελός πρήζεται και συμπιέζεται από την περιβάλλουσα σκληρή μεμβράνη της μήνιγγας. Η Samira και εγώ, λοιπόν, ξεκινήσαμε μια μεγάλη κλινική δοκιμή σε 14 κέντρα του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία ονομάζεται DISCUS, για να μάθουμε εάν μια νέα επέμβαση (κόψιμο της σκληράς μήνιγγας και συρραφή της, που ονομάζεται σκληροπλαστική/ duroplasy) βελτιώνει τα αποτελέσματα σε ασθενείς με οξεία, σοβαρή κάκωση νωτιαίου μυελού.

Το DISCUS χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Το ίδρυμα Wings for Life, από την πλευρά του, χρηματοδοτεί ευρωπαϊκά κέντρα για να ενταχθούν στα κέντρα του Ηνωμένου Βασιλείου για το DISCUS. Η κλινική δοκιμή μας στοχεύει να εντάξει 222 ασθενείς από όλα αυτά τα κέντρα για να ανακαλύψει εάν η σκληροπλαστική βελτιώνει το αποτέλεσμα μετά από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού.

  • Η περίπτωση του Steven Dowd δίνει ελπίδες σε άλλους ασθενείς με κάκωση νωτιαίου μυελού; Υπάρχουν τελευταίες ενημερώσεις σχετικά με την έρευνα για τον τραυματισμό του νωτιαίου μυελού;

Ο Steven Dowd είναι ένας ασθενής που παρακολουθήθηκε μέσα σε λίγες ώρες από την ώρα του τραυματισμού του νωτιαίου μυελού στο Νοσοκομείο St George στο Λονδίνο. Είναι ένας καταπληκτικός άνθρωπος. Έχει κάνει αξιοσημείωτη ανάκαμψη και πλέον μπορεί να περπατήσει και να χρησιμοποιήσει τα χέρια του. Ο Steven και πολλοί άλλοι ασθενείς που έλαβαν την ίδια θεραπεία με αυτόν δίνουν σε όλους μας την ελπίδα ότι η παρακολούθηση βελτιώνει το αποτέλεσμα.

  • Πόσο σημαντική είναι η συμβολή του Wings for Life World Run στον ιατρικό κόσμο;

Το Wings for Life είναι ένας από τους σημαντικότερους χρηματοδότες

-παγκοσμίως- της έρευνας για την εύρεση θεραπείας για τον τραυματισμό του νωτιαίου μυελού. Χωρίς τη χρηματοδότηση του Wings for Life, οι γνώσεις που έχουμε για τον τραυματισμό του νωτιαίου μυελού και τις πολλά υποσχόμενες νέες θεραπείες, όπως η παρακολούθηση στο σημείο του τραυματισμού και η νέα χειρουργική διαδικασία (σκληροπλαστική/duroplasy) που περιγράφεται παραπάνω, δεν θα είχε συμβεί.

  • Κάθε πότε διεξάγεται και τι μπορεί να κάνει κάθε πολίτης για να γίνει μέρος του;

Διεξάγεται κάθε χρόνο, τον Μάιο, ίδια μέρα και ίδια ώρα από άκρη σε άκρη της γης. Αυτό που μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς είναι να κατεβάσει την εφαρμογή Wings For Life World, να γραφτεί, να ξεκινήσει τις προπονήσεις και στις 7 Μαΐου μπει online στην εφαρμογή και να τρέξει μαζί με τους χιλιάδες δρομείς παγκοσμίως που θα τρέξουν εκείνη την μέρα. Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτόν τον σκοπό.

  • Πόσοι αγώνες έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα και ποια ήταν η ανταπόκριση του κοινού;

Φέτος το Wings for Life World Run κλείνει τα 10 του χρόνια και είναι πολύ συγκινητικό και ελπιδοφόρο ότι πάνω από ένα εκατομμύριο συμμετέχοντες έχουν τρέξει σε αυτόν τον αγώνα. Συνολικά έχουν συγκεντρωθεί 38,3 εκατ. ευρώ από δωρεές, τα οποία βοήθησαν 276 μελέτες που ασχολούνται με την εύρεση θεραπείας για τον τραυματισμό του νωτιαίου μυελού. Είναι όμορφο να βλέπεις τέτοια ανταπόκριση από τους ανθρώπους.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο καθηγητής Μάριος Παπαδόπουλος είναι σύμβουλος νευροχειρουργός, με τα κλινικά του ενδιαφέροντα να εντοπίζονται στη Γενική Νευροχειρουργική με υποειδικό ενδιαφέρον στην αγγειακή και πολύπλοκη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης.

Το ερευνητικό του έργο επικεντρώνεται στην κάκωση του νωτιαίου μυελού και έχει δημιουργήσει (με τη Δρα S. Saadoun) την κλινική μελέτη ISCoPE και την τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή DISCUS με στόχο την ανάπτυξη νέων τεχνικών για τη διαχείριση του οιδήματος του νωτιαίου μυελού ύστερα από σοβαρό τραυματικό τραυματισμό του νωτιαίου μυελού.

Ο καθ. Μάριος Παπαδόπουλος είναι, επίσης, πρόεδρος του Ιδρύματος Ερευνών Νευροεπιστημών, το οποίο επενδύει στην ασθενοκεντρική έρευνα που αφορά στις κλινικές νευροεπιστήμες.

Με αξιοσημείωτο επιστημονικό υπόβαθρο, αλλά και πλούσιο βιογραφικό, που ξεκινά από τις αρχές του 1990 και συνεχίζει έως και σήμερα, έχει φοιτήσει σε διακεκριμένα πανεπιστήμια, έχει εργαστεί σε μεγάλα νοσοκομεία και έχει εκδώσει πληθώρα συγγραμμάτων.

Γιαν να διαβάσετε περισσότερα πατήστε εδώ

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: