ΜΕΝΟΥ
Μέτρα προφύλαξης για την γρίπη

Μέτρα προφύλαξης για την γρίπη

Health Newsroom

Σε επιφυλακή βρίσκεται το υπουργείο υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της εποχικής γρίπης,θέμα το οποίο συζητήθηκε κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης ευρείας σύσκεψη των αρμόδιων φορέων δημόσιας υγείας που συγκάλεσε η αρμόδια  Υφυπουργός Υγείας, κ. Ζέττα Μ. Μακρή, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Υπουργείου Υγείας, του Ε.Κ.ΕΠ.Υ., του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., του Ε.Ο.Φ. και του ΙΦΕΤ.

Όπως διαπιστώθηκε, ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για τον έλεγχο και την πρόληψη της γρίπης. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα των συστημάτων επιτήρησης της εποχικής γρίπης που εφαρμόζει το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, η δραστηριότητα της γρίπης άρχισε να αυξάνεται στην Ελλάδα από την πρώτη εβδομάδα του 2014, και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

Τονίζεται ότι τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:

1.    Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (πχ κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

2.    Η έγκαιρη χρήση (το πρώτο 48ωρο)  των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τα πρώτα συμπτώματα, κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων στις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές (περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. www.keelpno.gr). Οι ιατροί καλούνται να είναι ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικής θεραπείας και να την συνιστούν. Υπενθυμίζεται ότι αντι-ιικά φάρμακα από το εθνικό απόθεμα έχουν διανεμηθεί και χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή δωρεάν από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων.

3.    Ο εμβολιασμός αποτελεί τον  πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη και συστήνεται η συνέχισή του για τις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και κατά την περίοδο της γρίπης.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: