ΜΕΝΟΥ
Μέχρι και 49% ο κίνδυνος απώλειας ζωής για τους ανασφάλιστους

Μέχρι και 49% ο κίνδυνος απώλειας ζωής για τους ανασφάλιστους

Health Newsroom

Ο κίνδυνος θανάτου για τα άτομα μεγάλης ηλικίας που πάσχουν από καρδιακά προβλήματα και πνευμονία ή και είναι ανασφάλιστα είναι πολύ μεγαλύτερος από όσους έχουν αγοράσει συμβόλαιο ιατρικών καλύψεων σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, μόλις το 2,22%  για κάθε 100 ασθενείς που έχουν συμβόλαιο υγείας που πάσχουν από καρδιακά προβλήματα και νοσηλεύονται σε κάποιο νοσοκομείο χάνει την ζωή του. Ενώ, το ποσοστό φτάνει μέχρι και 4,03% για όσους δεν έχουν ασφαλιστικές καλύψεις, σύμφωνα με την ίδια μελέτη.

Αυτό που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση και που ανησυχεί, σύμφωνα με τον  Dr. Omar Hasan, Harvard Medical School είναι ότι ακόμα και ο ένας επί πλέον θάνατος για όσους δεν έχουν ασφαλιστικές καλύψεις υγείας, είναι υπερβολικά και ανησυχητικά πολύς.

Η μελέτη αυτή δεν αναλύει τους λόγους που συνθέτουν την διαφορά, ωστόσο ενδεικτικά αναφέρεται η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης που έχουν οι ασφαλισμένοι στις υπηρεσίες υγείας εν αντιθέσει με τους ανασφάλιστους που η προσβασιμότητα αυτή είναι περιορισμένη. Επίσης, σύμφωνα με την μελέτη οι ανασφάλιστοι ασθενείς δεν έχουν και την δυνατότητα ανάμεσα στα άλλα να επωμισθούν τα υψηλά κόστη ιατρικής περίθαλψης. Όπως για παράδειγμα το κόστος για την εγχείριση και τοποθέτηση βηματοδότη.

Παράλληλα, ο Dr. Clyde Yancy, Πρόεδρος της Ενωσης καρδιακών παθήσεων, εξηγώντας την διαφορά αυτή, σημειώνει ότι το επίπεδο ποιότητας περίθαλψης ασφαλισμένων με ανασφάλιστων διαφέρει κατά σημαντικά. “Αλλά αυτό δεν σταματά εκεί” προσθέτει ο  Dr. Clyde Yancy ο οποίος έχει και την ιδιότητα του διευθυντή του Baylor Heart and Vascular Institute του πανεπιστημίου του Dallas. Στην έκβαση των αποτελεσμάτων αυτών παίζει ρόλο ο θεράπων ιατρός, το θεραπευτικό ινστιτούτο αλλά και η συμβολή του ασθενή, εξηγεί.
Για το θέμα διεξήχθησαν έρευνες σε πάνω από 150.000 νοσοκομεία, σε ενήλικες ηλικίας από 18 μέχρι 64 ετών.

Συγκριτικά με τους ασφαλισμένους ασθενείς, οι θάνατοι που επήλθαν από καρδιακά επεισόδια ήταν σημαντικά περισσότεροι από τους μη έχοντες ασφαλιστικές καλύψεις. Με βάση συγκεκριμένα τα ποσοστά θανάτου, οι ανασφάλιστοι φτάνουν το 52%, δηλαδή ο κίνδυνος απώλειας ζωής είναι κατά 49% αυξημένος.

Σε ό,τι αφορά τώρα τους ασθενείς που πάσχουν από περιπτώσεις πνευμονίας.
Και εδώ τα ποσοστά διαφαίνονται κατά 21% αυξημένα εν συγκρίσει με τους ασφαλισμένους.

Φυσικά το ποσοστό θανάτων σχετίζεται και από την σοβαρότητα του περιστατικού, ενώ όπως αναφέρει η έρευνα οι ανασφάλιστοι ασθενείς σε τέτοιες περιπτώσεις, αν και επιβάλλεται δεν παρατείνουν την διαμονή τους στο νοσοκομείο.

Η έρευνα αυτή καταλήγει, επισημαίνοντας ότι οι αλλαγές στο σύστημα υγείας που επετεύχθησαν στις αρχές τους έτους αναμένεται να επιφέρουν κάποιες βελτιώσεις στην ποιότητα του συστήματος. Ενώ ευελπιστεί ότι οι εμπνευστές των πολιτικών αυτών θα μελετήσουν και το ενδεχόμενο μείωσης των διαφορών αυτών που στέκουν εμπόδιο στην υγεία των ασθενών.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: