Για το πώς θα φτάσουμε στην επόμενη μέρα της πανδημίας, αλλά και τις επερχόμενες σημαντικές αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μας μιλά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, επισημαίνοντας ότι η αναδιάρθρωση του ΕΣΥ είναι αναγκαία και θα γίνει με απώτερο στόχο ένα πιο ανθρώπινο και πιο αποδοτικό σύστημα με καλύτερες και ποιοτικές υπηρεσίες για τον ασθενή. Αναλυτικά η συνέντευξη που μας παραχώρησε η κ. Γκάγκα έχει ως εξής:
– Κυρία υπουργέ, ποια θα είναι κατά τη γνώμη σας η επόμενη μέρα της πανδημίας;
Η επόμενη μέρα απαιτεί αλλαγές που θα κάνουν το ΕΣΥ πιο ανθρώπινο και ταυτόχρονα πιο αποδοτικό. Απαιτεί πρωτοβάθμιες και βασικές κλινικές υπηρεσίες προσβάσιμες σε όλη την επικράτεια, αντιμετώπιση των χρόνιων παθήσεων και παροχή των συχνών θεραπειών κοντά στον τόπο κατοικίας των ασθενών, αναβάθμιση της διαχείρισης του επείγοντος παντού, ισχυρή διασύνδεση με την εξειδικευμένη φροντίδα, μέγιστη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Απαιτεί ακόμη αναδιάρθρωση και επιτάχυνση των διαδικασιών στελέχωσης του ΕΣΥ, αλλά κυρίως επανεξέταση και των σχέσεων εργασίας εντός του δημόσιου συστήματος υγείας, ώστε οι γιατροί του ΕΣΥ να είναι ισότιμοι με άλλες κατηγορίες ιατρών και να αισθάνονται ικανοποίηση για τις συνθήκες του συστήματος το οποίο υπηρετούν.
– Μιλήσατε κάποια στιγμή για την πιθανότητα ενός εμβολίου κάθε χρόνο ή ενός συνδυαστικού με τη γρίπη. Τι περιμένουμε από την ενημέρωση που έχετε; Ποια θα είναι τα νέα «όπλα» στη φαρέτρα των ειδικών για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά στο μέλλον το ενδεχόμενο επανάκαμψης της πανδημίας;
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, η Covid-19 πιθανώς να εξελιχθεί σε μια λοίμωξη όπως η γρίπη, για την οποία εμβολιαζόμαστε με ένα ετήσιο εμβόλιο. Ωστόσο, δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο, ούτε βέβαια μπορεί κανείς να προβλέψει την εξέλιξη στο μέλλον. Η πανδημία υποχωρεί με αργό ρυθμό και το κύριο όπλο μας εναντίον του ιού είναι τα εμβόλια που διαθέτουμε σήμερα, με τα οποία είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν όλοι.
– Μέχρι στιγμής για την αντιμετώπιση της πανδημίας τις θεραπευτικές αγωγές τις χρεώθηκε αποκλειστικά το κράτος. Στο μέλλον θα πληρώνουμε για το εμβόλιο για παράδειγμα;
Αυτή είναι μια συζήτηση που θα μας απασχολήσει σε επόμενο χρόνο, όταν θα έχει υποχωρήσει πλήρως η πανδημία και όταν διαφανεί η εξέλιξη του ιού. Πρέπει να αναφέρουμε, ωστόσο, ότι τόσο τα μικρά παιδιά όσο και οι ομάδες των ενηλίκων που είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν δεν πληρώνουν για κανένα εμβόλιο, όλα καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
– Η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα νομίζετε ότι θα αποσυμφορήσει το ΕΣΥ; Και κατά πόσον θα βοηθήσει στο να έχουμε ένα αποδοτικό σύστημα υγείας με ποιοτικές υπηρεσίες, χωρίς ωστόσο να υπερχρεώνεται ο ασθενής;
Θέλουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα για όλους τους ασθενείς σε κάθε σημείο της Ελλάδας, χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις, σε συνεργασία με όλους. Θέλουμε να στηρίξουμε το δημόσιο σύστημα της χώρας, χωρίς όμως στεγανά. Ένα πραγματικά δημόσιο ΕΣΥ, που δεν είναι ταυτόσημο με τον όρο κρατικό σύστημα. Συζητούμε, λοιπόν, κάθε δυνατότητα προς την κατεύθυνση αυτή, χωρίς εμμονές, χωρίς προκαταλήψεις, με μοναδικό γνώμονα την ποιοτική περίθαλψη για όλους.
– Κυρία υπουργέ, από την ημέρα που αναλάβατε τα καθήκοντά σας επισκέπτεστε συνέχεια τα νοσοκομεία της περιφέρειας. Έχετε εικόνα για τα προβλήματα και τις πιθανές ελλείψεις τους;
NEWSLETTER
Λάβετε τα καλύτερα του Nextdeal στα εισερχόμενά σας, κάθε μέρα.
Τα νοσοκομεία στην περιφέρεια λειτουργούν γενικά καλά και σε αρκετές περιπτώσεις διαθέτουν τμήματα και υπηρεσίες που λειτουργούν υποδειγματικά. Η περιφέρεια χρειάζεται βέβαια την υποστήριξή μας σε επίπεδο υποδομών και σε επίπεδο δυναμικού. Για τις υποδομές αξιοποιούμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ, του Κρατικού Προϋπολογισμού, αλλά και δωρεές, με στόχο την αναβάθμιση κτιρίων και εξοπλισμού. Σε ό,τι αφορά στο δυναμικό, εξετάζουμε τις ανάγκες των πολιτών και διαμορφώνουμε το χάρτη υγείας. Αναδιαρθρώνουμε την κατανομή ιατρικών ειδικοτήτων με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες και συζητούμε τη δυνατότητα συμμετοχής και ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία της περιφέρειας, όπου αυτή χρειάζεται.
– Κάνετε αγώνα από την ημέρα που αναλάβατε όσον αφορά στην εθελοντική αιμοδοσία, το κομμάτι των μεταμοσχεύσεων κ.λπ. Έχουμε μεγάλο κενό ως πολίτες στον εθελοντισμό; Νομίζετε ότι αυτό οφείλεται στην έλλειψη ενημέρωσης; Τι κινήσεις πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε να αφυπνιστεί ο Έλληνας πολίτης και να αυξηθεί το κομμάτι της προσφοράς στον συνάνθρωπο;
Κατ’ αρχάς να πούμε ότι υπάρχει πλέον πρόγραμμα εθελοντισμού στα σχολεία, κάτι πολύ σημαντικό για τα παιδιά μας και την κοινωνία μας. Προγράμματα όπως οι «Οργανούληδες», που ευαισθητοποιούν μαθητές και εκπαιδευτικούς για τη δωρεά οργάνων, έχουν ουσιαστικό ρόλο στην κινητοποίηση υπέρ των μεταμοσχεύσεων. Παράλληλα, οι ΜΕΘ έχουν ενισχυθεί με συντονιστές μεταμοσχεύσεων, οι οποίοι ενημερώνουν τους συγγενείς ασθενών, που δεν είναι βιώσιμοι, σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις και τους βοηθούν να συνειδητοποιήσουν ότι η δωρεά οργάνων είναι ύψιστη προσφορά ζωής. Προσφορά την οποία αξίζει να σκεφτούν, δίνοντας ξανά ζωή σε κάποιους ανθρώπους μέσα από τη δική τους απώλεια.
Σε ό,τι αφορά στην εθελοντική αιμοδοσία, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, υπενθυμίζουμε σε κάθε ευκαιρία ότι η προσφορά αίματος είναι απόλυτα ασφαλής και χαρίζει τη ζωή σε χιλιάδες συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη από τακτικές ή έκτακτες μεταγγίσεις. Είναι σημαντικό να ανανεώνονται τα αποθέματα αίματος, ώστε να μπορούν να καλυφθούν όλες οι τακτικές και έκτακτες ανάγκες της χώρας.
ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ
Η ιατρός Μίνα Γκάγκα (MD, PhD) σπούδασε στο ΕΚΠΑ, ειδικεύθηκε στην Πνευμονολογία στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και εν συνεχεία εξειδικεύτηκε στην Αλλεργιολογία και Κλινική Ανοσολογία στο Imperial College και στο Royal Brompton Hospital του Λονδίνου.
Υπήρξε επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής και του Κέντρου Άσθματος στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», όπως επίσης και διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου, τόσο με κλινικό όσο και με εκπαιδευτικό ρόλο.
Επιπλέον, έχει διατελέσει γενική γραμματέας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διαπίστευσης στην Πνευμονολογία (ΕΣΔΠ) και σύμβουλος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Συμμετείχε, δε, ενεργά ως κύριος ερευνητής σε πολλαπλές κλινικές δοκιμές, ενώ είναι και μέλος των ομάδων για την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών για το άσθμα και τον καρκίνο του πνεύμονα, τομείς στους οποίους έχει πλήθος δημοσιεύσεων.
Στις 31 Αυγούστου 2021 ανέλαβε αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.
Διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη της κας Γκάγκα στην Ανθή Αγγελοπούλου, όπως δημοσιεύθηκε στο ένθετο Health by Nextdeal, τεύχος 07, (πατήστε πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση):