Γράφει η Μίνα Γκάγκα, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια ευκαιρία ανάδειξης της σημασίας της πρόληψης και της φροντίδας της υγείας των γυναικών.
Στο υπουργείο Υγείας θέσαμε ως επίκεντρο των προσπαθειών μας την πρόληψη, μέσα από προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου που παρέχονται εντελώς δωρεάν.
Αρχικά, το Πρόγραμμα Πρόληψης Καρκίνου του Μαστού «Φώφη Γεννηματά» -στο πλαίσιο του μεγάλου προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης»- αφορά δωρεάν εξετάσεις για όλες τις γυναίκες 50-69 ετών. Ήδη έχουν διενεργηθεί 99.000 μαστογραφίες. Το πιο σημαντικό είναι ότι 6.113 γυναίκες διαγνώστηκαν έγκαιρα και κατά συντριπτική πλειονότητα δεν χρειάζονται μαστεκτομή ή χημειοθεραπεία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, δωρεάν επίσκεψη στον ιατρό για τις γυναίκες που θα έχουν ευρήματα και δωρεάν διενέργεια υπερηχογραφήματος για περαιτέρω αποσαφήνιση των ευρημάτων.
Το εμβληματικό πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» απευθύνεται όχι μόνο στις γυναίκες, αλλά και σε όλο τον γενικό πληθυσμό για την πρώιμη ανίχνευση συχνών νοσημάτων.
Ξεκινάμε με την καθιέρωση προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου, τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και την έγκαιρη διάγνωση του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής.
Για εμάς ο τομέας της Υγείας δεν αφορά μόνο τα νοσοκομεία. Γι’ αυτό, το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» περιλαμβάνει πολλές δράσεις για την προαγωγή της σωστής διατροφής, της σωματικής άσκησης, δράσεις για την προώθηση του εμβολιασμού και του προγεννητικού ελέγχου, για τις συνέπειες της κατάχρησης αλκοόλ, αλλά και δράσεις σε επίπεδο τριτογενούς πρόληψης για θέματα ψυχικής υγείας.
Επιπλέον, αναπτύξαμε το Πρόγραμμα «Μαίες στο Σπίτι» με στόχο τη σωματική και ψυχική υγεία και φροντίδα των γυναικών κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Με το πρόγραμμα αυτό παρέχεται, επίσης, υποστήριξη, καθοδήγηση και ενδυνάμωση των γυναικών και των συντρόφων τους στα πρώτα βήματα ανάληψης του γονεϊκού τους ρόλου με την κατ’ οίκον μαιευτική φροντίδα.
O εκσυγχρονισμός του πλαισίου της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αποτελεί μία ακόμη τομή, καθώς διασφαλίζει τα δικαιώματα της γυναίκας. Αυξήσαμε κατά 4 έτη το ηλικιακό όριο και οι γυναίκες έως και 54 ετών έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Τα παραπάνω είναι μερικές μόνο από τις δράσεις που έχουμε προχωρήσει στο υπουργείο Υγείας, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι προτεραιότητά μας είναι η πρόληψη και αντιμετώπιση των ασθενειών, καθώς επίσης η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.
Αναδημοσίευση από το περιοδικό Health Next Generation – Τεύχος 15: