ΜΕΝΟΥ
Μαρία Θεοδωρίδου: Δεν μας ανησυχεί η μετάλλαξη του ιού

Μαρία Θεοδωρίδου: Δεν μας ανησυχεί η μετάλλαξη του ιού

Health Newsroom

Την ελπίδα ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων θα υποχωρήσουν και ότι θα έχουμε τα νούμερα καθημερινά των εμβολιαζομένων κατά του κορονοϊού, εξέφρασε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στην ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορονοϊό.

Όπως είπε, το εμβόλιο αποτελεί το επιστημονικό επίτευγμα του 2020, καθώς έγινε σε λίγους μήνες, σε αντίθεση με άλλα εμβόλια κλασικά, όπως της ιλαράς παραδείγματος χάρη, που χρειάστηκε πάνω από 10 χρόνια για να παραχθεί. Σε αυτό βοήθησε η εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, η εμπειρία από τις επιστημονικές προσπάθειες για παρασκευή άλλων εμβολίων, για άλλα λοιμώδη νοσήματα, η συνεργασία των επιστημονικών κέντρων, η χρηματοδότηση για την παρασκευή των εμβολίων, αλλά και ο μεγάλος αριθμός των εθελοντών. Πάνω από 500 χιλιάδες εθελοντές συνέβαλαν στο να έχουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών η μεγαλύτερη επιχείρηση μαζικού εμβολιασμού σε ενήλικες βρίσκεται σε εξέλιξη με 4,5 εκατ. δόσεις να έχουν ήδη εφαρμοστεί στις ΗΠΑ, ένα μεγάλο μέρος στην Κίνα και στην Αγγλία ενώ ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό και η Ευρώπη. Αλλά και στη χώρα μας ο εμβολιασμός εξελίσσεται κανονικά βάση του προγράμματος.

Ανακοίνωσε επίσης, ότι μέσα στον Ιανουάριο αναμένονται και άλλα εμβόλια. Έχουμε της Pfizer/BioNTech, αναμένουμε και της Moderna και ίσως να είναι ταχεία και η έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca, είπε.

Αναφορικά με το εμβόλιο της Astrazeneca σημείωσε ότι βάσει της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητάς του, έχει μία αποτελεσματικότητα της τάξεως του 70%. Δίνεται δε σε δύο δόσεις, με μεσοδιάστημα που αρχικά είχε καθοριστεί να είναι 4 εβδομάδες. Οι επιστήμονες όμως σκέφτονται ότι η δεύτερη δόση ίσως να μπορεί να δοθεί μέχρι και μετά από 12 εβδομάδες, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις ιδιαίτερες δυνατότητες του, αφού το εμβόλιο δείχνει ότι εμποδίζει και τη μετάδοση του ιού, όταν αυτό το άτομο μολύνεται εκ νέου από τον ιό.

Σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου, τα 7,8 δισεκατομμύρια πληθυσμού παγκόσμια δεν καλύπτονται από ένα εμβόλιο γι’ αυτό χρειάζονται και από άλλες εταιρείες. Η παγκόσμια συνεργασία είναι αυτή που θα βοηθήσει σημαντικά έτσι ώστε, όλες οι χώρες, πλούσιες και φτωχές να έχουν πρόσβαση στα εμβόλια.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τη μετάλλαξη του ιού είπε ότι δεν ανησυχεί τους επιστήμονες και είναι αντιμετωπίσιμη. Ενώ, για την κατάσταση του αναπληρωτή διοικητή του Θριάσιου νοσοκομείου ο οποίος νοσηλεύεται στην Εντατική του νοσοκομείου Νίκαιας καθώς, η κατάσταση του επιδεινώθηκε την 1η Ιανουαρίου σημείωσε ότι εξετάζεται αναλυτικά η κατάσταση. Να σημειώσουμε ότι πολλοί συγχέουν την αντίδραση αυτή με τον εμβολιασμό του του 54χρονου διοικητή όμως όπως εξηγεί το υπουργείο Υγείας, δεν υπάρχουν στοιχεία μέχρι στιγμής που να ενισχύουν κάτι τέτοιο. Επιπλέον, όπως ανέφερε η κα Θεοδωρίδου εξετάστηκε και το ιστορικό του για αλλεργίες, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και συμπληρώθηκε η κίτρινη κάρτα ανεπιθύμητων ενεργειών και δεν προκύπτει κάποια συσχέτιση του εμβολιασμού με τη λοίμωξη που εμφάνισε.

Αναφορικά με την πρόταση ξένων επιστημόνων για τον εμβολιασμό με τη χρήση δύο διαφορετικών εμβολίων η κα Θεοδωρίδου απάντησε, ότι είναι μια πρόταση η οποία όμως δεν έχει ακόμα επιστημονικά δεδομένα για να στηριχθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: