ΜΕΝΟΥ

Μαρία Πολίτου: Τι πρέπει να προσέχουν το καλοκαίρι όσοι πάσχουν από ψωρίαση!

Health Newsroom

*Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΠΟΛΙΤΟΥ, δερματολόγος-αφροδισιολόγο, επιμελήτρια Α′, 1η Πανεπιστημιακή Κλινική Δερματικών και Αφροδισίων Νοσημάτων ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός»

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΤΕΦΘΑΣΕ και μαζί του κατέφθασε η εποχή των διακοπών, της χαλάρωσης, της ελαφριάς ένδυσης και ασφαλώς της απόλαυσης του ήλιου και της θάλασσας. Και ενώ οι περισσότεροι από εμάς απολαμβάνουμε αυτήν την εποχή απρόσκοπτα, οι ασθενείς με ψωρίαση φαίνεται να ισορροπούν ανάμεσα στις ευεργετικές συνέπειες του καλοκαιριού και στις δυσμενείς επιπτώσεις του πάνω στα σημεία και συμπτώματα της νόσου τους. Και ενώ το καλοκαίρι μπορεί πραγματικά να γίνει ο καλύτερος σύμμαχος ενάντια στην ψωρίαση, εντούτοις ελλοχεύει και κινδύνους. Ειδικότερα:

ΗΛΙΟΣ: Είναι γνωστή η ευεργετική δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου στις πλάκες της ψωρίασης, αφενός λόγω της ήπιας ανοσοκατασταλτικής δράσης που ασκεί, αφετέρου επειδή ομαλοποιεί τη διαδικασία της κερατινοποίησης, η οποία, μεταξύ άλλων, ευθύνεται για τις πλάκες της νόσου. Εντούτοις, περίπου το 10% των ασθενών δεν βελτιώνεται με την ηλιοέκθεση. Επίσης σε περίπτωση ηλιακού εγκαύματος μπορεί να πυροδοτηθεί επιδείνωση της νόσου, καθώς οποιοσδήποτε τραυματισμός μπορεί να ενεργοποιήσει τη νόσο, κάτι που είναι γνωστό ως φαινόμενο Koebner. Επιπλέον, μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2017 στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας κατέδειξε ότι οι ασθενείς με ψωρίαση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, κάτι που ασφαλώς η αλόγιστη έκθεση στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία επιτείνει.

TIPS: Χρησιμοποιήστε με μέτρο το ηλιακό φως ως θεραπεία της ψωρίασης εκθέτοντας το σώμα σας περίπου 15-20 λεπτά νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, ώστε να υφεθούν τα συμπτώματα της ψωρίασης δίχως όμως να καείτε. Επιπλέον χρησιμοποιήστε πάντα αντιηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 30 ή SPF 50 και αποφύγετε την απευθείας ηλιοέκθεση από τις 11 το πρωί έως και τις 5 το απόγευμα, που ο ήλιος είναι πιο δυνατός.

ΘΑΛΑΣΣΑ: Ενώ το καλοκαίρι και η θάλασσα για πολλούς από εμάς είναι έννοιες συνυφασμένες, οι ασθενείς με ψωρίαση έχουν έναν επιπλέον λόγο να ανυπομονούν για τα θαλασσινά τους μπάνια, αφού επιβεβαιωμένα τους βοηθούν στην απομάκρυνση των λεπιών από τις ψωριασικές πλάκες, καθώς και στη μείωση του κνησμού και του ερεθισμού. Θα πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι τόσο το θαλασσινό νερό όσο και το χλωριωμένο νερό της πισίνας ξηραίνουν το δέρμα και έτσι μπορεί τελικά να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ψωρίασης.

TIPS: Διατηρήστε την υγρασία στο δέρμα με το να θυμάστε να κάνετε ντους με γλυκό νερό αμέσως μετά το κολύμπι και να εφαρμόζετε παχύρρευστες ενυδατικές και μαλακτικές κρέμες μέσα σε λίγα λεπτά από το ντους. Ο δερματολόγος σας θα σας συμβουλεύσει ως προς τα καταλληλότερα για το δικό σας δέρμα προϊόντα. Επίσης, μην ξεχνάτε την κατανάλωση άφθονων υγρών -με εξαίρεση το αλκοόλ- ώστε να ενυδατώνεται επαρκώς ο οργανισμός.

ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ/ΕΝΤΟΜΑ: Οι υπέροχες καλοκαιρινές ημέρες χαρακτηρίζονται από υψηλές θερμοκρασίες και ενοχλητικά έντομα. Οι παλαιότεροι ίσως θυμούνται την ατάκα από διαφήμιση «κλειστά παράθυρα ζέστη, ανοιχτά παράθυρα κουνούπια». Και ενώ η χρήση κλιματιστικών τα τελευταία χρόνια έχει δώσει λύση στο παραπάνω δίλλημα και έχει βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μας, εντούτοις καθιστούν την ατμόσφαιρα λιγότερο υγρή, κάτι που μπορεί να ξηράνει το δέρμα και να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ψωρίασης. Παράλληλα το να περνούμε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους ή να αφήνουμε ανοιχτά τα παράθυρα αυξάνει την πιθανότητα τσιμπήματος από έντομα, κάτι που μέσω του φαινομένου Koebner μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της ψωρίασης.

TIPS: Αποφύγετε να περνάτε πολύ χρόνο σε κλιματιζόμενα μέρη, ενώ πρέπει να εφαρμόζετε καθημερινά παχύρρευστες ενυδατικές και μαλακτικές κρέμες σώματος. Παράλληλα να καλύπτετε τα παράθυρα με σήτες, να φοράτε ελαφριά ρούχα που να καλύπτουν κατά το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια δέρματος και να χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά χώρου και σώμα- τος. Ο δερματολόγος σας θα σας υποδείξει τα καταλληλότερα για εσάς. Τέλος, να αποφεύγετε να βγαίνετε το σούρουπο, καθώς τότε τα έντομα εμφανίζουν μεγάλη δραστηριότητα.

ΦΑΡΜΑΚΑ: Το καλοκαίρι είναι εποχή ξενοιασιάς, αφού οι περισσότεροι από εμάς αφήνουμε, έστω για λίγο, πίσω τις υποχρεώσεις και τις έγνοιες και απολαμβάνουμε τις διακοπές, τον ήλιο και τη θάλασσα.

Κάποια όμως από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την ψωρίαση μπορούν να προκαλέσουν φωτοευαισθησία, δηλαδή να καταστήσουν το δέρμα ευαίσθητο στο ηλιακό φως ή ακόμη και να προκαλέσουν ανοσοκαταστολή. Η αλόγιστη ηλιακή έκθεση επιτείνει την ανοσοκαταστολή και μειώνει τις άμυνες του δέρματος, κάτι που μπορεί μακροπρόθεσμα να έχει δυσμενείς επιπτώσεις, όπως εκείνη της φωτογήρανσης ή ακόμη και της εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Επιπλέον, η ψωρίαση είναι μια συστηματική νόσος. Πολλοί ασθενείς πάσχουν ταυτόχρονα, μεταξύ άλλων, από υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο και στεφανιαία νόσο για τα οποία παίρνουν φάρμακα, που και αυτά μπορεί να προκαλέσουν φωτοευαισθησία ή που χρειάζονται προσαρμογή δόσης κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Τέλος, πολλά από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την ψωρίαση είναι θερμοευαίσθητα και επιβάλλεται να φυλάσσονται στο ψυγείο .

TIPS: Χρησιμοποιήστε με μέτρο το ηλιακό φως ως θεραπεία της ψωρίασης. Συμβουλευτείτε τους θεράποντες γιατρούς σας για περαιτέρω εξατομικευμένες οδηγίες προστασίας και προσαρμογής δόσης ή/και ωραρίου λήψης των φαρμάκων σας. Φροντίζετε να μεταφέρετε τα θερμοευαίσθητα φάρμακα με κατάλληλα ψυγεία ή παγοκύστες και να τα φυλάσσετε πάντα στις σωστές θερμοκρασίες που αναγράφονται στο φύλλο οδηγιών.

Το καλοκαίρι είναι εδώ και μαζί του η ευκαιρία για χαλάρωση, ήλιο, θάλασσα και ξεγνοιασιά. Και ενώ οι ασθενείς με ψωρίαση ισορροπούν ανάμεσα στις ευεργετικές συνέπειες, αλλά και στις δυσμενείς επιπτώσεις του, ακολουθώντας μικρές πρακτικές συμβουλές μπορούν πραγματικά να κάνουν αυτήν την εποχή μεγάλο τους σύμμαχο. Γιατί όλοι πρέπει να έχουμε το δικαίωμα στην καλοκαιρινή ραστώνη. ■

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Μαρία Πολίτου είναι δερματολόγος-αφροδισιολόγος, επιμελήτρια Α’ στην Α’ Πανεπιστημιακή Κλινική Νο-σοκομείου «Ανδρέας Συγγρός». Αποτελεί στέλεχος του Ιατρείου Ψωρίασης της Πανεπιστημιακής Κλινικής, καθώς η ψωριασική νόσος αποτελεί ένα από τα βασικά επιστημονικά πεδία ενδιαφέροντός της τόσο σε κλινικό όσο και σε ερευνητικό επίπεδο. Στο ερευνητικό της έργο περιλαμβάνεται η συμμετοχή της σε σημαντικό αριθμό κλινικών μελετών που αφορούν στη θεραπευτική προσέγγιση της νόσου, αλλά και η συλλογή real world evidence από τη μεγάλη εμπειρία της στη διαχείριση των ασθενών με βιολογικούς παράγοντες και νεότερα φάρμακα.

Όσον αφορά στο συγγραφικό της έργο, αυτό περιλαμβάνει δημοσιεύσεις σε σημαντικά ελληνικά και διεθνή περιοδικά, καθώς και πλήθος ανακοινώσεων σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια και πρόεδρος σε πλήθος επιστημονικών εκδηλώσεων και σεμιναρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι μέλος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, καθώς και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας.

Για μεγέθυνση πατήστε ΕΔΩ

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: