ΜΕΝΟΥ
Μετακινούνται ειδικευόμενοι από τα δημόσια νοσοκομεία στις ιδιωτικές κλινικές

Μετακινούνται ειδικευόμενοι από τα δημόσια νοσοκομεία στις ιδιωτικές κλινικές

Health Newsroom

ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλουν το υπουργείο ότι τους «αποδυναμώνει»

Την μετακίνηση ειδικευόμενων γιατρών από τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σε ιδιωτικές κλινικές καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) με επιστολή της προς το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, με εντολή της διοίκησης του Νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ» (χωρίς καν ούτε ακόμα γραπτό εντέλλεσθε) μετακινούνται ειδικευόμενοι γιατροί του νοσοκομείου προς την ιδιωτική κλινική «Κυανούς Σταυρός» (που μάλιστα δεν περιλαμβάνεται στις λεγόμενες «επιταγμένες») και με εντολή της διοίκησης της 3ης ΥΠΕ μετακινείται ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό από διάφορα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προς την ιδιωτική κλινική «Σαραφιανού».

Όπως αναφέρει η ΟΕΝΓΕ, αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα «δανείζει ειδικευόμενους γιατρούς και προσωπικό» από τα δημόσια νοσοκομεία που στενάζουν κάτω από το βάρος των ελλείψεων. Και αυτά ενώ η κυβέρνηση αγνοώντας προκλητικά τα αιτήματα της ΟΕΝΓΕ, της ΕΝΙΘ και των υπόλοιπων Ενώσεων Νοσοκομειακών γιατρών, δεν έχει κάνει τίποτα ουσιαστικό για την ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης.

Οι Ομοσπονδία απαιτεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αρθούν άμεσα αυτές οι απαράδεκτες εντολές μετακίνησης.

Για το ίδιο θέμα ωστόσο, θέση πήρε και η Πανελληνία Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) λέγοντας ότι η απόφαση είναι απαράδεκτη και ότι πρόκειται τελικά για μια επικερδή συμφωνία για τους ιδιώτες και όχι για επίταξη.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η κυβέρνηση έπραξε με μεγάλη καθυστέρηση το αυτονόητο και επίταξε τον ιδιωτικό τομέα για να βάλει πλάτη στην πανδημία. Η ένταξή τους όμως δεν είναι άνευ όρων και προϋποθέσεων όπως επιβάλει η κατάσταση που βρισκόμαστε καθώς, με κοινή Υπουργική Απόφαση καθορίζεται νοσήλιο για τα περιστατικά κορωνοϊού που νοσηλεύουν με βάση το ημερήσιο νοσήλιο των Ιδιωτικών κλινικών, προσαυξημένο με τον συντελεστή μισθολογικού κόστους 2,09 με εξαιρούμενα όπως προβλέπεται στο ενιαίο κανονισμό παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ και εξαιρούμενη της ειδικής φαρμακευτικής αγωγής των ασθενών για την αντιμετώπιση του covid-19.

Ενώ, απαράδεκτη είναι η απόφαση των υπουργών Υγείας να μετακινήσουν υπαλλήλους της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και έναν Διοικητικό υπάλληλο από τα Νοσοκομεία Παπανικολάου, Γεννηματά και Άγιο Δημήτριο προς Ιδιωτικές Κλινικές.

«Μετά την αποθέωση του εθελοντικού κινήματος εκ των έσω περάσαμε στην υποχρεωτική μετακίνηση προσωπικού νοσοκομείων που βρίσκονται σε εμπόλεμη υγειονομική ζώνη και κάθε μέρα βγαίνουν εκτός υπηρεσίας δεκάδες υπάλληλοι που νοσούν από κορωνοϊό» επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ και συμπληρώνει «Την ίδια στιγμή όμως, οι απαιτήσεις σε προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, αυξάνονται λόγω της ανάπτυξης κλινικών και κλινών ΜΕΘ για περιστατικά κορωνοϊού. Αντί λοιπόν να ενισχυθούν τα νοσοκομεία της πρώτης γραμμής το υπουργείο τα αποδυναμώνει υπέρ του ιδιωτικού τομέα ο οποίος θα αμειφθεί αδρά για τις υπηρεσίες που προσφέρει».

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: