ΜΕΝΟΥ
Με τις ομάδες πολύ υψηλού κινδύνου συνεχίζεται ο εμβολιασμός - Δείτε τη λίστα με τα νοσήματα

Με τις ομάδες πολύ υψηλού κινδύνου συνεχίζεται ο εμβολιασμός – Δείτε τη λίστα με τα νοσήματα

Health Newsroom

Το πρόγραμμα εμβολιασμού των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. 

Όπως είπε, μετά τον εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας 60-64 ετών, θα ακολουθήσουν τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου και μάλιστα ανεξαρτήτως ηλικίας. Σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου, τα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, όπως έχουν καταγραφεί στην προτεραιοποίηση, είναι τα εξής:

  • Η μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων και αιμοποιητικών κυττάρων όπως και άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου.
  • Η νεφρική ανεπάρκεια. Δηλαδή άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, χρόνια νεφρική νόσος σταδίου 5.
  • Η κυστική ίνωση, ένα συγγενές νόσημα με βαριά πρόγνωση. 
  • Ο καρκίνος υπό αγωγή. Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία, όπως και αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία.
  • Σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού. Είναι το χρόνιο αναπνευστικό νόσημα, που απαιτεί χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή διάμεση πνευμονοπάθεια.
  • Σοβαρή ηπατική νόσος.
  • Ανοσοκαταστολή.
  • Άλλα νοσήματα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το σύνδρομο Down.

Η κα Θεοδωρίδου τόνισε ότι υπάρχουν και άλλες σοβαρές καταστάσεις οι οποίες θα καταταγούν μέσα στην ομάδα αυτή των νοσημάτων αυξημένου κινδύνου. Λίαν αυξημένου κινδύνου. Η ομάδα αυτή εμβολιάζεται ανεξαρτήτως ηλικίας. 

Θα ακολουθήσει μετά από ένα διάστημα, που δεν θα είναι μεγάλο χρονικό, η ομάδα των ατόμων ηλικίας 70 ετών και άνω και εν συνεχεία τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, ενώ σχεδόν παράλληλα θα αρχίσει ο εμβολιασμός των ατόμων 18 έως 59 ετών με υποκείμενα προβλήματα αυξημένου κινδύνου. Η ομάδα αυτή θα εμβολιαστεί πάλι με το ηλικιακό κριτήριο αλλά προβλέπεται η σχετικά γρήγορη μετάπτωση από την μια ηλικία στην άλλη αυτών των νοσημάτων. Επιγραμματικά, τα νοσήματα είναι τα εξής: Χρόνια καρδιολογικά νοσήματα και ακολουθούν ο σακχαρώδης διαβήτης, η νοσογόνος παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος πάνω από 40), χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, ο καρκίνος, η ανοσοκαταστολή (ηπιότερη από την ανοσοκαταστολή που αναφέρθηκε στην κατηγορία με το λίαν αυξημένο κίνδυνο) η χρόνια νεφρική νόσος, η χρόνια ηπατική νόσος, οι αιμοσφαιρινοπάθειες, οι διαταραχές του σπληνός, τα χρόνια νευρολογικά νοσήματα, η σοβαρή ψυχική νόσος, η σοβαρή αναπηρία και τέλος οι φροντιστές ανοσοκατασταλμένων ατόμων ή ατόμων που εξαρτώνται λόγω του ότι δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.

Η κα Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι η ανεύρεση αυτών των ατόμων θα γίνει μέσω του κωδικού νόσου, το ICD 10 ή των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται, ενώ υπενθύμισε ότι η άυλη συνταγογράφηση θα βοηθήσει κατά πολύ στην αντιμετώπιση και στην ανεύρεση των ασθενών που πρόκειται να εμβολιαστούν.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, από την πλευρά του εξήγησε ότι στην πρώτη κατηγορία, που αφορά τα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, θα υπάρξει και κατηγοριοποίηση ανάλογα με τις ασθένειες αυτές εντός της ομάδας, καθώς κάποιες ομάδες είναι μικρές σε αριθμό. Το σύνολο της ομάδας αυτής είναι περίπου στις 270.000 και ο εμβολιασμός τους θα αρχίσει εντός του Μαρτίου, έτσι ώστε να μπορέσουν να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν. Τα άτομα που ανήκουν στην ομάδα αυξημένου κινδύνου, θα ακολουθήσουν έναν εμβολιασμό πάλι με ηλικιακό κριτήριο. Δηλαδή, και εδώ θα υπάρξει μια προτεραιοποίηση με βάση την ηλικία, διότι αποτελεί ίσως το ισχυρότερο επιβαρυντικό προγνωστικό παράγοντα σε σχέση με την COVID.

Το εμβόλιο της Moderna

Όσο αφορά το εμβόλιο της Moderna η κα Θεοδωρίδου ενημέρωσε ότι πρόκειται για ένα εμβόλιο ανάλογης τεχνολογίας με αυτό της Pfizer. Είναι η τεχνολογία του mRNA, ωστόσο έχει κάποια πλεονεκτήματα καθώς οι συνθήκες φύλαξης είναι ευκολότερες ακόμη και του χειρισμού του εμβολίου. Αλλά έχει και ένα διαφορετικό μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο δόσεων. Όπως υπενθύμισε, το εμβόλιο της Pfizer θέλει μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης, μεσοδιάστημα τριών εβδομάδων, της Moderna μεσοδιάστημα τεσσάρων εβδομάδων, ενώ της AstraZeneca έχει μεσοδιάστημα δώδεκα εβδομάδων, δηλαδή τριών μηνών.

Δείτε την ενημέρωση:

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: