ΜΕΝΟΥ
Μνημόνιο συνεργασίας για τον Ιατρικό Τουρισμό

Μνημόνιο συνεργασίας για τον Ιατρικό Τουρισμό

Health Newsroom

Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) μεταξύ της Enterprise Greece και της ELITOUR, ανακοίνωσε υπέγραψαν χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) και Γ.Γ. ΔΟΣ και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Σμυρλής, με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας-ΕLITOUR και Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη και το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Enterprise Greece, Γιώργο Φιλιόπουλο.

Η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά στο χάρτη του ιατρικού τουρισμού και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Σμυρλής χαιρέτησε την απόφαση αυτή. Να σημειώσουμε ότι η σύμπραξη των δύο φορέων θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον τουρισμό υγείας, με την ELITOUR να αναλαμβάνει το ρόλο του διαμεσολαβητικού εταίρου στη δικτύωση των φορέων Ελλάδας και εξωτερικού.

Η κυβέρνηση δείχνει έμπρακτα πλέον το ενδιαφέρον της για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού και επενδύει στο κομμάτι αυτό.

Στόχος της πρωτοβουλίας σύμφωνα με τον κ. Σμυρλή, είναι η διοργάνωση δράσεων, οι οποίες θα προωθήσουν την Ελλάδα ως ελκυστικό προορισμό στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς η χώρα μας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, τόσο σε επίπεδο τουριστικό όσο και σε επίπεδο παροχών υγείας, ώστε να υπάρξει άμεσα θετικός αντίκτυπος στην οικονομία. Επιπλέον, νέες επενδύσεις στον χώρο αναμένεται ότι θα συμβάλουν σημαντικά και στη διατήρηση ενός ανώτερου επιπέδου υπηρεσιών υγείας τόσο για τους πολίτες όσο και για τους επισκέπτες.

Ο τουρισμός υγείας μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή εσόδων για την ελληνική οικονομία, καθώς, μόνο στην Ε.Ε., ο τζίρος του τουρισμού υγείας υπολογίζεται σε περίπου 47 δισ. ευρώ. Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece, Γιώργος Φιλιόπουλος η Ελλάδα προσφέρεται για προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων στον χώρο της υγείας, διότι αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Ως εκ τούτου, μπορεί να στοχεύσει όχι μόνο στην ευρωπαϊκή αγορά αλλά και σε αυτές της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Επιπλέον, η χώρα μας διαθέτει εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, επαρκείς υποδομές, αλλά και μεγάλο αριθμό ιατρών σε χώρες του εξωτερικού. Εκτός των οικονομικών απολαβών που θα έχουμε από την προσέλκυση ξένων επενδύσεων ο ιατρικός τουρισμός θα σταματήσει και την μετανάστευση αξιόλογων γιατρών, νοσηλευτών και θεραπευτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφεραν οι αρμόδιοι στην εξωσωματική η Ελλάδα κατέχει την 5η θέση διεθνώς συνεπώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα «χαρτιά μας» για ιατρικό τουρισμό, ενώ, το αμέσως επόμενο είναι η κοσμητική ιατρική δηλαδή οι πλαστικές επεμβάσεις για τις οποίες μας προτιμά πολύς κόσμος. Τρίτος σημαντικός τομέας είναι η οδοντιατρική δεδομένου ότι η χώρα μας αποτελεί πόλο έλξης γιατί έχει χαμηλότερες τιμές από πολλές άλλες χώρες. Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ένα καίριο κομμάτι στο οποίο μπορούμε να προσφέρουμε καλές υπηρεσίες υγείας είναι η αιμοκάθαρση νεφροαπθών ασθενών που δύναται να συνδυαστεί εξαιρετικά και με τουρισμό γενικότερα στις ομορφιές της χώρας μας. Επίσης, μεγάλο μας ατού ως χώρα είναι οι ιαματικές πηγές με την προοπτική βέβαια ότι θα εξελιχθούν περαιτέρω. Επιπλέον, ανέφεραν ότι η αποκατάσταση έπειτα από σοβαρές επεμβάσεις ή ατυχήματα είναι ένας σημαντικό κομμάτι ιατρικού τουρισμού που θα μπορούμε να προσφέρουμε όπως επίσης και υπηρεσίες υγείας για την 3η ηλικία.

Σε σχετική ερώτηση απάντησαν ότι φτιάχνονται ήδη πακέτα από τους αρμόδιους φορείς που θα συνδυάζουν τις ιατρικές υπηρεσίες με τον τουρισμό.

Ο ανταγωνισμός από γειτονικές χώρες είναι μεγάλος

Ειδικά η Τουρκία επενδύει σημαντικά στον ιατρικό τουρισμό. Αρκεί μόνο να σημειώσουμε ότι η Κωνσταντινούπολη το 2019 έκανε 6 δις. δολάρια τζίρο από ιατρικό τουρισμό. Ενώ, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΙΑΣΩ Γιώργος Σταματίου, η κυβέρνηση της Τουρκίας πριμοδοτεί με 1.000 ευρώ την εισαγωγή κάθε περιστατικού και με 100 ευρώ η Turkish Airlines.

Εκτός όμως από την Τουρκία η οποία είναι πολύ ψηλά στη λίστα του ιατρικού τουρισμού, η Νότιος Κορέα και η Ταϊλάνδη «τραβάνε» πολύ κόσμο, η Γερμανία από την άλλη διακινεί 1 εκατομμύριο τουρίστες το χρόνο προς Τσεχία, Πολωνία και Ρουμανία. Και όπως επισημαίνει ο κ. Πατούλης θα μπορούσαμε να απορροφήσουμε ένα μεγάλο ποσοστό εξ αυτών.

Επίσης, οι ΗΠΑ έχουν μεγάλο αριθμό ασθενών που ενδιαφέρονται για αισθητικές και οδοντιατρικές επεμβάσεις καθώς και για καρδιοχειρουργικές.

Σημαντικοί παίκτες είναι και η Σιγκαπούρη όμως και η Ινδία η οποία παρόλες τις ελλείψεις της έχει αναπτύξει σε εξαιρετικό βαθμό τον ιατρικό τουρισμό.

Όπως εξήγησαν οι ομιλητές, πάροχοι από 100 και πλέον χώρες δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο στον ιατρικό τουρισμό και πολλές από αυτές έχουν ιδρύσει εθνικούς φορείς προώθησης του τουρισμού υγείας ενώ, λειτουργούν και πολλά συνεργατικά σχήματα (clusters).

Όπως εξήγησε ο γγ της ΕLITOUR, Πέτρος Μαμαλάκης, το όλο εγχείρημα ξεκινά με τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών για τη διαχείριση περιστατικών στην Ελλάδα, σε συνεργασία με αρμόδια υπουργεία Τουρισμού και Υγείας της Κύπρου και χωρών της Μέσης Ανατολής μεταξύ άλλων και με Προγράμματα Ενίσχυσης της Επιχειρηματικής Δράσης, για τη δικτύωση Ελληνικών φορέων Υγείας με ξένους επενδυτές. Όπως είπε, θα διοργανωθούν εκπαιδευτικά προγράμματα και webinars που θα ενημερώνουν και θα προσκαλούν διεθνείς επενδυτές στην Ελλάδα προς εξεύρεση πιθανών στρατηγικών εταίρων και θα συμμετέχουμε σε διεθνείς εκθέσεις που θα πραγματοποιούνται από την ENTERPRISE GREECE, με στόχο την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων Ελλήνων επιχειρηματιών και ξένων δυνητικών επενδυτών.

Η δυναμική των δύο φορέων σύμφωνα με τον κ. Μαμαλάκη, προδιαγράφει ότι μπορούν να προστεθούν περίπου 27 δις συναλλάγματος στο ΑΕΠ της χώρας μέσα σε 5 χρόνια από τον ιατρικό τουρισμό, τον ιαματικό τουρισμό, τον τουρισμό 3ης ηλικίας, ευεξίας και το συνεπακόλουθο real estate, είναι η ευκαιρία να γίνουν πράξη ξεκινώντας από τώρα

Τα ερωτήματα που τίθενται για το πως θα μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε όλες αυτές τις χώρες είναι πολλά. Πρώτα από όλα πως θα βοηθήσει το κράτος όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται. Μην ξεχνάμε ότι φορολογικά με μόνο είμαστε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση αφού έχουμε 24% ΦΠΑ όταν άλλες χώρες έχουν μόνο 8%. Το επόμενο ερώτημα είναι τι θα γίνει με την ιατρική βίζα. Αν υπάρχει δηλαδή προγραμματισμός ενεργειών από το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ελλάδα σύμφωνα με τον κ. Πατούλη θα μπορούσε να είναι η «γη της επαγγελίας» και να σταματήσει η διαρροή επιστημόνων προς άλλες χώρες αναπτύσσοντας δυναμικά τον τομέα αυτό, αρκεί να συστρατευθούν όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα. Ο τουρισμός υγείας όπως είπε, θα πρέπει να γίνει ο πρώτος πυλώνας ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού στη μετά-Covid εποχή. Η Αττική και η Θεσσαλονίκη σε 1η φάση θα σηκώσουν όπως όλα δείχνουν το βάρος και θα συμβάλλουν στην επέκταση και ανάπτυξη του τομέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: