Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεσμεύτηκε να υπογράψει τριετές μνημόνιο συνεργασίας με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (EOO) προκειμένου να μπει ένα τέλος στην εγκατάλειψη της στοματικής υγείας των Ελλήνων.
Όπως ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Τρίτης με τον πρόεδρο της ΕΟΟ Αθανάσιο Δεβλιώτη, τον Αντιπρόεδρο Α’ Νικόλαο Δέδε, τη Γενική Γραμματέα Μαρία Μενενάκου και τον ταμία Γεώργιο Τσιόγκα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα στηρίξει τις δράσεις και τις καμπάνιες ενημέρωσης της ΕΟΟ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην καμπάνια για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στη στοματική υγεία.
Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, τα μέλη του ΔΣ της ΕΟΟ ενημέρωσαν τον υπουργό και τον υφυπουργό ότι η πολιτεία μέσα στα χρόνια της κρίσης δεν έλαβε μέτρα για την πρόσβαση των πολιτών στην οδοντιατρική περίθαλψη, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να εμφανίζει σοβαρά οδοντιατρικά προβλήματα.
Ο πρόεδρος της ΕΟΟ κ. Δεβλιώτης υπογράμμισε ότι «η δραματική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος της μεσαίας τάξης είχε επιπτώσεις και στη στοματική υγεία των Ελλήνων» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα αφουγκραστεί τα προβλήματα και με εποικοδομητικό διάλογο θα επιλυθούν όλα τα ζητήματα, εξασφαλίζοντας την οδοντιατρική φροντίδα των πολιτών και δημιουργώντας συνθήκες αξιοπρεπούς άσκησης του οδοντιατρικού επαγγέλματος».
Συγκεκριμένα, τα μέλη της ΕΟΟ ζήτησαν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας την ασφαλιστική κάλυψη της οδοντιατρικής περίθαλψης των Ελλήνων πολιτών με όρους αξιοπρέπειας και ελεύθερης επιλογής και τη σταθερή χρηματοδότηση της οδοντιατρικής περίθαλψης που θα ανέρχεται στο 5% των δημοσίων ασφαλιστικών δαπανών. Παράλληλα, τόνισαν την ανάγκη εκπόνησης Εθνικού Σχεδίου Πρόληψης για τη Στοματική Υγεία με στόχο την εξάλειψη των στοματικών νόσων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Ο πρόεδρος της ΕΟΟ σημείωσε επίσης ότι πρέπει να δημιουργηθεί πεδίο Στοματικής Υγείας στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας των πολιτών και να δημιουργηθεί Εθνικό Κέντρο καταγραφής για τον καρκίνο του στόματος, ενώ έκανε λόγο για άμεση επαναφορά του πιστοποιητικού Οδοντοστοματολογικής Εξέτασης στο ατομικό δελτίο υγείας των μαθητών και αναπτυξη δικτύου τηλεοδοντιατρικής σε νησιά και δύσβατες περιοχές και για ευπαθείς ομάδες ασθενών.
Η ΕΟΟ ζήτησε ακόμη από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να λάβει δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου της οδοντιατρικής διαφήμισης και να υιοθετήσει κατασταλτικά – πειθαρχικά μέτρα και αυστηρά πρόστιμα σε βάρος αυτών που δεν συμμορφώνονται με τις κείμενες διατάξεις και δεν εμπίπτουν στον έλεγχο της ΕΟΟ.
Τονίζεται ότι ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει όλες τις προτάσεις της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και θα προσπαθήσει να επιλύσει ένα προς ένα όλα τα θέματα που αφορούν στην οδοντιατρική περίθαλψη των πολιτών