Οι καθηγητές Γιάννης Τούντας (φωτογραφία αριστερά) και Δημοσθένης Σαρηγιάννης (φωτογραφία δεξιά) απαντούν στο NEXTDEAL πως φθάσαμε στα πρόθυρα νέας καραντίνας, τι προβλέπουν για την εξέλιξη της πανδημίας!
Αν και πριν 10 μέρες οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ήταν κατηγορηματικοί, ότι δεν τίθεται πλέον θέμα για νέο lockdown, εν τούτοις η συνεχής αυξητική τάση των κρουσμάτων αλλάζει τα δεδομένα. Η Περιφέρεια της Αττικής είναι αυτή στην οποία καταγράφεται καθημερινά ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων, έτσι στα περιοριστικά μέτρα της περασμένης Δευτέρας (14 Σεπτεμβρίου) προστέθηκαν και νέα έκτακτα μέτρα που ισχύουν από σήμερα και έως τις 4 Οκτωβρίου. Αν δεν αποδώσουν σε δύο εβδομάδες, τότε το επόμενο στάδιο περιλαμβάνει επιστροφή της καραντίνας στην Αττική.
Αναλυτικά τα νέα έκτακτα μέτρα είναι τα εξής:
- Θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
- Αναστέλλονται οι συναυλίες, τόσο σε ανοιχτούς, όσο και σε κλειστούς χώρους.
- Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
- Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 άτομα σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες.
Με στόχο την προστασία των συμπολιτών μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή είναι 65 ετών και άνω, συστήνεται:
- Nα περιορίσουν τις επόμενες 14 ημέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.
- Nα αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος.
- Nα αποφεύγουν τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Επιπλέον, για την Αττική αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.
Τέλος, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:
- Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
- Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το Δημόσιο τομέα στις 7:00, στις 8:00 και στις 9: 00 το πρωί.
- Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του Ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.
- Σαρωτικοί έλεγχοι και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους εργασίας, δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Παράλληλα θα γίνονται εκτεταμένοι έλεγχοι rapid test από συνεργεία ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την απρόσκοπτη, συνεχόμενη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας, όπως είναι τα σχολεία, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και κυρίως τα νοσοκομεία.
Πώς φθάσαμε στα πρόθυρα νέας καραντίνας
Ωστόσο πως φθάσαμε να έχουμε αυτήν την ανοδική πορεία στα κρούσματα του κορονοϊού και να συζητάμε για νέα καραντίνα;
Το NEXTDEAL ζήτησε τις απόψεις για την πορεία της πανδημίας από δύο κορυφαίους επιστήμονες της χώρας μας, τον Γιάννη Τούντα (καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντή του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής) και τον Δημοσθένη Σαρηγιάννη (καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), ο οποίος από τον Ιούλιο είχε προβλέψει σε ειδική μελέτη του την έξαρση των κρουσμάτων.
NEWSLETTER
Λάβετε τα καλύτερα του Nextdeal στα εισερχόμενά σας, κάθε μέρα.
Και οι δύο καθηγητές συγκλίνουν στο ότι δεν φταίει μόνον η χαλάρωση των μέτρων, αλλά και οι πολλοί ασυμπτωματικοί τουρίστες που ήρθαν στη χώρα, όταν άνοιξαν οι πύλες, ενώ οι προβλέψεις τους για τους επόμενους μήνες είναι δυσοίωνες.
Αναλυτικά οι δηλώσεις των δύο καθηγητών έχουν ως εξής:
Γιάννης Τούντας: Επιβεβλημένο το lockdown, αν η αύξηση των κρουσμάτων γίνει «τσουνάμι»
«Ήταν αναμενόμενο ότι μετά τη λήξη του πρώτου κύματος τον Μάιο θα είχαμε μια αναζωπύρωση της επιδημίας, λόγω της χαλάρωσης των μέτρων με τη λήξη του lockdown και λόγω του ανοίγματος της τουριστικής περιόδου, αφού θα είχαμε εισαγόμενα κρούσματα, ενώ θα είχαμε επιπλέον κρούσματα και από τη μετακίνηση του πληθυσμού για τις διακοπές σε τουριστικές περιοχές».
- Μήπως η άρση της καραντίνας έγινε βιαστικά το Μάιο;
Η άρση της καραντίνας δεν έγινε βιαστικά, γιατί όταν είδαμε τα νούμερα μέσα στον Μάιο σχεδόν να μηδενίζονται δεν υπήρχε κανένας λόγος να παραμένουμε κλεισμένοι στο σπίτι. Αυτό που θα μας είχε βοηθήσει, ώστε να έχουμε ένα δεύτερο κύμα σε μικρότερες διαστάσεις, θα ήταν να είχαμε εφαρμόσει τη γενικευμένη χρήση της μάσκας νωρίτερα και να είχαμε περιορίσει το δικαίωμα των συναθροίσεων το καλοκαίρι σε μπαρ, πανηγύρια, γάμους και βαφτίσια.
- Με τα σημερινά δεδομένα πως βλέπετε την εξέλιξη της πανδημίας;
Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος μελετώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα από τις αρχές Αυγούστου μέχρι σήμερα. Δεν αναφέρομαι τόσο στα τριψήφια πλέον διαγνωσμένα ημερήσια κρούσματα, γιατί έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι εξετάσεις που διενεργούνται τώρα σε σχέση με την Άνοιξη, αφού από τις περίπου 800 την ημέρα έχουμε φθάσει τις 15000. Είναι φυσικό ότι όσες περισσότερες εξετάσεις κάνουμε θα εντοπίζουμε περισσότερα κρούσματα, γιατί υπάρχουν πολλά ασυμπτωματικά τα οποία ανέρχονται μέχρι και το 40%.
Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι δύο άλλοι σημαντικοί δείκτες, οι διασωληνωμένοι ασθενείς και οι θάνατοι. Τον Αύγουστο είχαμε έναν τριπλασιασμό των θανάτων και ένα τετραπλασιασμό των διασωληνωμένων ασθενών. Αυτοί οι ρυθμοί έχουν επιταχυνθεί μέσα στον Σεπτέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια αυξητική τάση της επιδημίας, η οποία θα επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα και σε αυτό θα συμβάλλουν επίσης το άνοιγμα των σχολείων, το φθινοπωρινό κλίμα και η έκθεση μας σε κλειστούς χώρους. Οι επόμενοι μήνες, λοιπόν, θα είναι πολύ δύσκολοι και θα πρέπει να δοθεί μια πολυμέτωπη μάχη, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το δεύτερο κύμα, ώστε να μη μετατραπεί σε πολύ επικίνδυνο.
- Θεωρείτε επιβεβλημένη μια νέα καραντίνα;
Με τα σημερινά δεδομένα δεν το θεωρώ απαραίτητο. Αν όμως δεν αποδώσουν τα νέα περιοριστικά μέτρα και η αύξηση των κρουσμάτων γίνει «τσουνάμι» τότε είναι επιβεβλημένο ένα γενικευμένο lockdown. Μπορούμε να το αποφύγουμε αν συνειδητοποιήσουμε ότι αυτήν την μάχη θα την κερδίσουμε αν την δώσουμε όλοι μαζί.
- Τι έχετε να πείτε στους αρνητές της μάσκας;
Εύχομαι να μη θρηνήσουν θύματα στην οικογένεια τους, γιατί αυτή τη στιγμή είναι πολλές οι οικογένειες που θρηνούν θύματα από τον κορονοϊό. Δεν υπάρχουν περιθώρια για ψευδαισθήσεις και συνωμοσιολογίες. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος και μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερος, αν όλοι οι Έλληνες δεν δείξουν την αναγκαία υπευθυνότητα.
Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Lockdown με πιο ευέλικτο σχήμα
«Από τις αρχές Ιουλίου είχαμε προειδοποιήσει με μελέτη μας ότι θα έχουμε αυτήν την έξαρση. Η ανάλυση της δυναμικής της πανδημίας στη χώρα έδειξε ότι η σημερινή κατάσταση οφείλεται στη χαλάρωση στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας, κοινωνικής απόστασης και προσωπικής υγιεινής, που είχε επέλθει από το καλοκαίρι σε συνδυασμό με το άνοιγμα των συνόρων, αφού υπήρξε ένας σημαντικός αριθμός ασυμπτωματικών τουριστών. Συμπολίτες μας πήγαν διακοπές χαλαρά, με ελάχιστα μέτρα προστασίας, συνάντησαν ασυμπτωματικούς φορείς και τώρα στην επιστροφή τους στα αστικά κέντρα διασπείρουν τον ιό στις οικογένειες τους ή στην εργασία τους».
- Θεωρείτε ότι η άρση της καραντίνας τον Μάιο ήταν βιαστική απόφαση;
Πιστεύω ότι θα έπρεπε να είχε καθυστερήσει κατά ένα μήνα παραπάνω και αυτό θα μας είχε οδηγήσει σε λιγότερα κρούσματα αυτήν την εποχή, γιατί θα καθυστερούσε την αλληλεπίδραση των Ελλήνων με τους ασυμπτωματικούς ξένους τουρίστες. Έτσι, λοιπόν, πήραμε ένα ρίσκο.
- Ποια είναι η εκτίμηση σας για την εξέλιξη της πανδημίας;
Τις τελευταίες επτά μέρες η διασπορά είναι ακόμη πιο μεγάλη από αυτήν που είχαμε μέχρι τώρα. Έτσι, λοιπόν, βαδίζουμε πλέον σε ένα αρνητικότερο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο με βάση τους υπολογισμούς μας, από το τέλος του Οκτωβρίου με την αλλαγή του καιρού και της αλλαγής της μεταδοτικότητας του ιού και μια σειρά από άλλους παράγοντες π.χ. ταυτόχρονη έναρξη της περιόδου της γρίπης κ.λπ. θα μας οδηγήσει σε μια αύξηση το Νοέμβριο ακόμα πιο σημαντική και μια ακόμα πιο σημαντική το Δεκέμβριο. Ίσως φθάσουμε και σε τετραψήφιους αριθμούς κρουσμάτων.
- Είναι επιβεβλημένο ένα νέο lockdown;
Αυτή τη στιγμή δεν είναι επιβεβλημένο ένα νέο lockdown, αρκεί να τηρήσουμε αυστηρά τα νέα περιοριστικά μέτρα, ειδικά στην Αττική. Κοινωνική απόσταση και μάσκα παντού, τηλεργασία άμεσα, μπορούν να ανακόψουν την πορεία της πανδημίας. Θα πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι στην ανάλυση που κάνουμε μελετάμε ένα νέο lockdown όχι αναγκαστικά για 1 έως 2 μήνες, αλλά με πιο ευέλικτο σχήμα.