Το το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ ανακοίνωσε o Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:
“Με απόφαση του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, ορίζεται το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ, ως εξής:
Πρόεδρος: Χρήστος Λιάπης, Ψυχίατρος
Αντιπρόεδρος: Φωτεινή Λεομπίλλα, ΜΑ Κοινωνιολόγος, Πρόεδρος κέντρου πρόληψης «Αθηνά-Υγεία»
Μέλος: Φωτεινή Τζαβέλλα, Επίκουρος Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Αναπληρωματικό μέλος: Ασπασία Παναγιώτου, Επίκουρος Καθηγήτρια Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Μέλος: Παντελής Λαζαρίδης, Ψυχίατρος
Αναπληρωματικό μέλος: Αριστείδης Κουτρούμπας, Ph. D., MBA Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
Μέλος: Γεώργιος Θεοδωράκος, Οικονομολόγος
Αναπληρωματικό μέλος: Αγγελική Δρελιώζη, Νοσηλεύτρια Ph.D., MScN, MScHSM
Μέλος: Ιωάννης Δεληγιώργης, Νομικός
Αναπληρωματικό μέλος: Γεώργιος Κλεφτοδήμος, Νομικός
Μέλος: Ηλίας Κουλάκος, Νομικός
Αναπληρωματικό μέλος: Παναγιούλα Μακρή, Νομικός
Όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι άμισθα.
Το ΚΕΘΕΑ συνεχίζει να αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, που τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Χρηματοδοτείται πλήρως από το Υπουργείο Υγείας με το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ, ετησίως. Επίσης, του έχει παραχωρηθεί ακίνητη δημόσια περιουσία του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθήνας (ΠΝΑ), καθώς και του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας (κατασκηνώσεις στο Στόμιο Λάρισας).
Με την απόφαση της κυβέρνησης:
- Προστατεύεται ο σκοπός και η αποστολή του ΚΕΘΕΑ και εξασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του.
- Στηρίζονται τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ.
- Διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας στις δομές του ΚΕΘΕΑ.
- Ο προϋπολογισμός του ΚΕΘΕΑ ενισχύεται και διαμορφώνεται ένας αποτελεσματικός διοικητικός μηχανισμός ελέγχου και ορθολογικού προγραμματισμού της οικονομικής διαχείρισης και του τρόπου αξιοποίησης των κονδυλίων, σε δράσεις προσαρμοσμένες στην Εθνική Στρατηγική για τα ναρκωτικά, στο πλαίσιο προστασίας της Δημόσιας Υγείας.
- Εξακολουθεί να αναγνωρίζεται στο ΚΕΘΕΑ η δυνατότητα σύστασης αυτοδιαχειριζόμενων συνεταιρισμών.
- Επιχειρείται η εμπέδωση του επιστημονικού λόγου και του κλίματος αμοιβαίου διαλόγου μεταξύ των φορέων, χωρίς καμία παρέμβαση στο παραγόμενο επιστημονικό έργο του ΚΕΘΕΑ.
- Διασφαλίζεται η αυτοδιαχείριση των θεραπευτικών κοινοτήτων εσωτερικής παραμονής, διατηρώντας, κατά τον τρόπο αυτό, αναλλοίωτα και ενισχυμένα τα χαρακτηριστικά αυτοδιαχείρισης του συστήματος θεραπευτικών παρεμβάσεων του ΚΕΘΕΑ.
- Ενισχύεται ο ρόλος του ΚΕΘΕΑ για την εκπλήρωση της σημαντικής κοινωνικής του δράσης και επιλέγεται ο «από τα κάτω προς τα πάνω» τρόπος λήψης αποφάσεων, καθώς διευρύνεται η συμμετοχή και η παρέμβαση της Γενικής Συνέλευσης. Το συλλογικό αυτό όργανο, μετατρέπεται πλέον από όργανο που περιοριζόταν στην εκλογή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, στο κεντρικό όργανο λήψης αποφάσεων, που χαράσσει και διαμορφώνει την στρατηγική του οργανισμού, σε ζητήματα σχεδιασμού των δράσεων, στους ειδικότερους τομείς της θεραπείας και της επιλογής προγραμμάτων απεξάρτησης.
- Επιδιώκεται η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή χρηστών των υπηρεσιών και των οικογενειών τους, στην ανάπτυξη και εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης.”
ΚΕΘΕΑ: Ένα Δ.Σ. που επιβάλλεται δεν έχει θέση στο ΚΕΘΕΑ
Σε ανακοίνωση το ΚΕΘΕΑ αναφέρει:
“Ο Υπουργός Υγείας προχώρησε την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019 στον ορισμό του πρώτου διορισμένου Διοικητικού Συμβουλίου στην ιστορία του ΚΕΘΕΑ.
Είναι καταφανές ότι η επιλογή των έμμισθων Προέδρου και Αντιπρόεδρου έγινε με κύριο κριτήριο τα κομματικά τους διαπιστευτήρια. Έντονο κομματικό άρωμα και στις επιλογές κάποιων μελών. Προφανώς αυτό είχε κατά νου και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης μιλώντας στη Βουλή για «πολιτική ηγεμονία» στον χώρο της απεξάρτησης.
Στην ανακοίνωση του Υπουργείου ο εισηγητής της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ενδύεται τον ρόλο του θεματοφύλακα της λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, της «αυτοδιαχείρισης», του «επιστημονικού έργου», των «στεγνών προγραμμάτων». Ακόμα και της Γενικής Συνέλευσης του ΚΕΘΕΑ –αφού φυσικά φρόντισε πρώτα να της στερήσει το δικαίωμα ψήφου και εκλογής του ΔΣ του Οργανισμού.
NEWSLETTER
Λάβετε τα καλύτερα του Nextdeal στα εισερχόμενά σας, κάθε μέρα.
Δεν γνωρίζουμε αν πείθει κάποιους ο Υπουργός. Σίγουρα πάντως δεν πείθει το ΚΕΘΕΑ, τα μέλη του, τις οικογένειές τους, τους εργαζόμενους, τους εθελοντές. Ούτε και τους δεκάδες κοινωνικούς, επιστημονικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς από όλη την Ελλάδα και όλο το πολιτικό φάσμα -συμπεριλαμβανομένης της κυβερνητικής παράταξης- που εξέδωσαν ψηφίσματα και ανακοινώσεις ενάντια στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ. Ούτε τους χιλιάδες πολίτες που ψήφισαν για τον ίδιο λόγο διαδικτυακά ή εκδήλωσαν με ποικίλα μέσα και τρόπους την υποστήριξή τους προς τον Οργανισμό.
Ένα πράγμα διαφεύγει από τον Υπουργό και την κυβέρνηση: Η εκλογή του ΔΣ από τη βάση του ΚΕΘΕΑ είναι βέβαια η ανώτατη θεσμική έκφραση της αυτοδιοίκησής του, αλλά το αυτοδιοίκητο δεν είναι απλώς μια διαδικασία. Συνδέεται με την ουσία της απεξάρτησης, η οποία δεν απευθύνεται σε «ασθενείς» και παθητικούς λήπτες υπηρεσιών, όπως φαίνεται να πιστεύει το Υπουργείο, αλλά βασίζεται στη δημοκρατική συμμετοχή και την ανάληψη ευθύνης. Και για αυτό είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αποτελεσματικότητας του ΚΕΘΕΑ. Το αυτοδιοίκητο είναι επίσης ένας εμπεδωμένος τρόπος της εσωτερικής λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, ένα βίωμα για όλους όσοι έχουν συνδέσει τη ζωή τους με τον Οργανισμό. Για αυτό και ένα ΔΣ που επιβάλλεται με τον βίαιο και αυταρχικό τρόπο μιας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και καταργεί τη συμμετοχή μελών και εργαζομένων δεν έχει θέση στο ΚΕΘΕΑ και δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό.
Όσο περνάει ο καιρός και η κυβέρνηση δίνει και άλλα δείγματα γραφής στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και της υγείας, γίνεται φανερό ότι η κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ αποτελεί το πρώτο βήμα για την αποδόμηση του σημερινού δωρεάν και δημόσιου πεδίου αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, προς την κατεύθυνση του περιορισμού της χωρίς όρους και προϋποθέσεις πρόσβασης σε υπηρεσίες, της ιδιωτικοποίησης, και της «διαχείρισης» του προβλήματος.
Ο αγώνας του ΚΕΘΕΑ δεν σταματάει εδώ.”
Αντίδραση Ανδρέα Ξανθού Ξανθού
“Η κρίση στο ΚΕΘΕΑ δεν θα ξεπεραστεί με το διορισμό διοίκησης της «αρεσκείας» του Υπουργού. Ο πολιτικός αυταρχισμός θα οδηγήσει και σε απορρύθμιση του φορέα και σε υπονόμευση του θεραπευτικού μοντέλου” δήλωσε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ.
(Video) Η κρίση στο ΚΕΘΕΑ δεν θα ξεπεραστεί με το διορισμό διοίκησης της «αρεσκείας» του Υπουργού. Ο πολιτικός αυταρχισμός θα οδηγήσει & σε απορρύθμιση του φορέα & σε υπονόμευση του θεραπευτικού μοντέλου – Ερώτηση Α. Ξανθού στη Βουλή για το ΚΕΘΕΑ-1/11/2019 https://t.co/fc4hffOQ0t
— Ανδρέας Ξανθός – Andreas Xanthos (@andreasxanthos) 1 Νοεμβρίου 2019
Σύλλογοι Οικογένειας ΚΕΘΕΑ: Τελικά ο Υπουργός Υγείας θέλει να διαλύσει το ΚΕΘΕΑ;
Η απόφαση της Κυβέρνησης για τα πρόσωπα που θα αποτελούν το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ προκάλεσε τις αντιδράσεις και των Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, οι οποίοι σε ανακοίνωση τονίζουν τα εξής:
“Σήμερα ήρθαν στη δημοσιότητα τρία ονόματα ανθρώπων που προορίζονται από τον Υπουργό κύριο Βασίλη Κικίλια για το Δ.Σ. που θέλει να διορίσει στο ΚΕΘΕΑ. Ο ψυχίατρος Χρίστος Λιάπης ως πρόεδρος, η κοινωνιολόγος Φωτεινή Λεομπίλλα ως αντιπρόεδρος και ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Βαλλιανάτος ως μέλος.
Δεν θα σταθούμε μόνο στην παντελή απουσία σχέσης του κυρίου Λιάπη με τον χώρο της απεξάρτησης. Ούτε μόνο στο γεγονός ότι πρόεδρος και αντιπρόεδρος αποτελούν επιλογές με ξεκάθαρο κομματικό κριτήριο. Θα αναρωτηθούμε επιπλέον αν γνωρίζει ο Υπουργός ότι η κυρία Λεομπίλλα απαξιώνει δημόσια το έργο του ΚΕΘΕΑ και τις θεραπευτικές κοινότητες. Και ότι ο κύριος Βαλλιανάτος καθυβρίζει το ΚΕΘΕΑ και τους εργαζόμενούς του με χυδαίο τρόπο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκστομίζοντας απειλές που δύσκολα αναπαράγονται.
Θέλουμε να ενημερώσουμε τον κύριο Υπουργό ότι τόσα χρόνια εκλέγαμε και εμπιστευόμασταν τα παιδιά μας και τις οικογένειές μας σε ανθρώπους όπως ο Μάριος Πλωρίτης, η Αμαλία Μεγαπάνου, ο Γεράσιμος Νοταράς, η Νίκη Γουλανδρή, η Άλκη Ζέη, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο Στέλιος Νέστωρ, ο Βασίλης Μαρκής και τόσοι άλλοι για τους οποίους κάθε Οργανισμός θα ήταν περήφανος. Άνθρωποι που πίστευαν στην αποστολή του ΚΕΘΕΑ, αγκάλιαζαν τα θεραπευτικά προγράμματα και τα μέλη τους και συνεισέφεραν αφιλοκερδώς στο έργο του Οργανισμού, τόσο από τη θέση τους στο άμισθο Δ.Σ. όσο και με την εθελοντική τους δράση μέσα στις μονάδες του ΚΕΘΕΑ.
Όμως, αυτοί που θέλει να διορίσει και να πληρώνει ο Υπουργός, αλλά και κάθε διορισμένο Δ.Σ., θα είναι πάντα ξένο σώμα στο ΚΕΘΕΑ και θα υποσκάπτει το έργο του.
Κύριε Υπουργέ, τι δεν καταλαβαίνετε;
Η συντονιστική γραμματεία των 14 Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ.”