ΜΕΝΟΥ
Νικόλαος Δαρλής (ορθοπεδικός Metropolitan): Η συχνή αιτία πόνου στον καρπό που χρειάζεται να ελεγχθεί από ειδικό ορθοπεδικό!

Νικόλαος Δαρλής (ορθοπεδικός Metropolitan): Η συχνή αιτία πόνου στον καρπό που χρειάζεται να ελεγχθεί από ειδικό ορθοπεδικό!

Health Newsroom

Κάποιες φορές ένας φαινομενικά «αθώος» πόνος στον καρπό μπορεί να σημαίνει κάτι περισσότερο. Μπορεί να σημαίνει ρήξη του τρίγωνου χόνδρου. Ο τρίγωνος χόνδρος είναι ένας σύνδεσμος που βρίσκεται στην έξω πλευρά του καρπού μας (δηλαδή προς το μικρό δάχτυλο) και συνδέει μεταξύ τους το κάτω άκρο της κερκίδας και της ωλένης, που είναι τα δύο οστά στον πήχη μας.

Ο τρίγωνος χόνδρος είναι δομή, εξηγεί ο Νικόλαος Α. Δαρλής, MD, PhD, διευθυντής ορθοπεδικός χειρουργός Άνω Άκρου & Μικροχειρουργικής στο Metropolitan Hospital, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής , τη σημασία της οποίας έχουμε κατανοήσει καλύτερα τα τελευταία χρόνια. Φαίνεται ότι έχει δύο λειτουργίες: Η μία είναι η απορρόφηση κραδασμών, λειτουργεί δηλαδή σαν μαξιλάρι μεταξύ του πήχη και του καρπού, με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν οι μηνίσκοι στο γόνατο, σαν μαξιλάρι μεταξύ του μηρού και της κνήμης. Η δεύτερη λειτουργία του είναι ότι κρατάει σταθερή την κίνηση μεταξύ κερκίδας και ωλένης, με τον ίδιο τρόπο που ο πρόσθιος χιαστός στο γόνατο δεν επιτρέπει ανώμαλη κίνηση ανάμεσα στο μηρό και την κνήμη. Θα μπορούσαμε επομένως να πούμε πως ο τρίγωνος χόνδρος είναι κάτι σαν «μηνίσκος» και «πρόσθιος χιαστός» του καρπού.

Ο τρίγωνος χόνδρος μπορεί να τραυματιστεί όταν ασκείται μεγάλη δύναμη στον καρπό, στιγμιαία ή επανειλημμένα. Αυτό μπορεί να γίνει σε αθλητικές δραστηριότητες όπως το τένις, οι πολεμικές τέχνες και γενικά με σπορ που περιλαμβάνουν χρήση του χεριού. Μπορεί όμως να τραυματιστεί και κατά τη διάρκεια της εργασίας, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται εργαλεία που περιλαμβάνουν περιστροφή όπως τρυπάνια ή κατσαβίδια. Τέλος, με την πάροδο της ηλικίας και επανειλημμένους μικροτραυματισμούς, ιδιαίτερα σε κάποιους ανθρώπους στους οποίους η ωλένη είναι λίγο μακρύτερη από την κερκίδα, μπορεί να υπάρξουν οι λεγόμενες εκφυλιστικές ρήξεις του τρίγωνου χόνδρου.

Η διάγνωση της ρήξης του τρίγωνου χόνδρου βασίζεται στο ιστορικό, στην κλινική εξέταση και στη μαγνητική τομογραφία. Δυστυχώς, όμως, η μαγνητική τομογραφία δεν έχει στον καρπό την ακρίβεια την οποία έχει στο γόνατο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να «δει» μέχρι και το 30% των ρήξεων. Έχει σημασία λοιπόν, να εξεταστεί ο καρπός από έναν έμπειρο και ειδικό στο αντικείμενο ορθοπεδικό, ώστε να υπάρχει έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση.

Όπως και στον μηνίσκο στο γόνατο, οι δυνατότητες συντηρητικής (δηλαδή, χωρίς χειρουργείο) αντιμετώπισης των ρήξεων του τρίγωνου χόνδρου είναι περιορισμένες. Επίσης, όπως και στην περίπτωση του μηνίσκου στο γόνατο, η επανάσταση στην αντιμετώπιση των ρήξεων του τρίγωνου χόνδρου έχει προέλθει από την αρθροσκόπηση του καρπού.

Κατά την αρθροσκόπηση του καρπού, μια μικρή κάμερα διαμέτρου 2,5 χιλιοστών τοποθετείται στον καρπό μέσα από δύο ίδιου μικρού μεγέθους οπές, και η εικόνα της άρθρωσης προβάλλεται μεγεθυμένη σε μια οθόνη. Η αρθροσκόπηση χρησιμοποιείται τόσο για την ακριβή διάγνωση των ρήξεων του τρίγωνου χόνδρου όσο και για την αντιμετώπισή τους. Υπάρχει δυνατότητα αρθροσκοπικής συρραφής, καθήλωσης ή καθαρισμού, αναλόγως της αιτιολογίας.

Η αρθροσκοπική χειρουργική για τον τρίγωνο χόνδρο πλεονεκτεί σημαντικά έναντι της κλασικής ανοικτής χειρουργικής εξαιτίας των δραματικά μικρότερων δερματικών τομών και παρεμβάσεων σε υγιείς ιστούς, αλλά κυρίως γιατί με αυτήν, πριν γίνει η οποιαδήποτε παρέμβαση στον τρίγωνο χόνδρο υπάρχει επιβεβαίωση του είδους του τραυματισμού του. Λαμβάνοντας υπόψη τις ομοιότητες που έχει ο τρίγωνος χόνδρος με τον μηνίσκο, ποιος θα διανοούνταν σήμερα να αντιμετωπίσει τον μηνίσκο του με ένα ανοιχτό χειρουργείο;

Στις τραυματικές ρήξεις του τρίγωνου χόνδρου, ο χρόνος μέχρι τη χειρουργική αποκατάσταση έχει μεγάλη σημασία και ιδανικά θα πρέπει να είναι 3 έως 6 μήνες. Είναι σημαντικό, λοιπόν, αν κάποιος έχει επίμονο πόνο στον καρπό του, που δεν ανταποκρίνεται στα αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή την ακινητοποίηση, να απευθύνεται σε ειδικό ορθοπεδικό χειρουργό χεριού, ο οποίος θα τον κατευθύνει στο να κάνει τους απαιτούμενους ελέγχους και να διαπιστωθεί το πρόβλημα.

Η πρόγνωση για πλήρη αποκατάσταση μετά από μια έγκαιρη συρραφή του τρίγωνου χόνδρου είναι πολύ ευνοϊκή, ενώ η επιβάρυνση από την αρθροσκόπηση του καρπού είναι περιορισμένη.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Νικόλαος Α. Δαρλής γεννήθηκε στη Λέσβο και μεγάλωσε στην Αθήνα. Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης, ειδικεύτηκε στην Ορθοπεδική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων όπου και αναγορεύθηκε σε διδάκτορα της Ιατρικής.

Μετεκπαιδεύτηκε επί διετία στις Η.Π.Α. (Allegheny General Hospital, Drexel University, Pittsburgh, PA) στη χειρουργική του ώμου, του αγκώνα και της άκρας χειρός και την επανορθωτική μικροχειρουργική, αποκτώντας εκτεταμένη χειρουργική εμπειρία.

Το ιδιαίτερο επιστημονικό του ενδιαφέρον είναι η αρθροσκοπική χειρουργική του άνω άκρου και οι ολικές αρθροπλαστικές, καθώς και οι εφαρμογές των υπερήχων. Το πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει περί τις 45 δημοσιευμένες εργασίες και περιλήψεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, 10 κεφάλαια βιβλίων και περί τις 100 παρουσιάσεις σε συνέδρια, 50 εκ των οποίων σε διεθνή συνέδρια.

Είναι ενεργό μέλος όλων των ελληνικών επιστημονικών εταιρειών της ειδικότητάς του καθώς επίσης και διακεκριμένων αμερικανικών και ευρωπαϊκών επιστημονικών εταιρειών (AAOS, ASSH, ESSKA, GMC, GEAP/EWAS).

Επαγγελματική εμπειρία

2013-Σήμερα: Ορθοπεδικός Χειρουργός/ Χειρουργός Άνω Άκρου. Κλινική Άνω Άκρου & Μικροχειρουργικής Νοσοκομείου Metropolitan.

3/2006-2013: Ορθοπεδικός Χειρουργός/ Χειρουργός Άνω Άκρου. Νοσοκομεία Metropolitan & Βιοκλινική (Αθήνα /Πειραιάς), Ορθοπεδικός Χειρουργός, Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων, Κεντρική Υπηρεσία – ΕΟΠΠΥ.

2004-2005: Έμμισθη Θέση ως Fellow, Upper Extremity Surgery and Microsurgery, Allegheny General Hospital, Drexel University, Pittsburg, PA, USA (Καθ. D.G. Sotereanos).

Clinical and Research fellowship μετά από απόκτηση Η1Β visa ως διεθνώς αναγνωρισμένος επιστήμονας (internationally renowned scientist) και ειδικής άδειας (institutional license) από το Pennsylvania Medical Board. Εξειδίκευση στην χειρουργική ώμου, αγκώνα και άκρας χειρός και μικροχειρουργική με πλήρη χειρουργική & κλινική δραστηριότητα.

2003, 10-25/2: Μετεκπαιδευτική επίσκεψη στον τομέα του Τραύματος Ενηλίκων και Παίδων, University of Southern California, Keck School of Medicine, LA County+USC Medical Center, Los Angeles, CA, USA.

1998-2003: Ειδικευόμενος στην Ορθοπεδική, Πανεπιστημιακή Ορθοπεδική Κλινική Ιωαννίνων (Kαθ. Π.Ν. Σουκάκος, Καθ. Α.Ε. Μπερής, Καθ. Θ.Α. Ξενάκης).

Απόκτηση Τίτλου Ειδικότητας Ορθοπεδικού: 18/11/2003.

1996-1998: Δεκαοκτάμηνη Στρατιωτική Θητεία στο στρατό ξηράς.

1996: Υπεράριθμος ειδικευόμενος, Ορθοπεδικό Τμήμα, Βοστάνειο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

1995-1996: Ειδικευόμενος στη Γενική Χειρουργική στο Χειρουργικό Τμήμα, Βοστάνειο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

1994-1995: Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου Λέσβου. Εκπλήρωση υπηρεσίας υπαίθρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: