Πριν από ένα χρόνο η Κολομβιανή μαφία έκλεψε από 4 δημόσια νοσοκομεία (Άγιο Σάββα, Παν/κό Λάρισας και Γενικό Βόλου και Λαμίας) ιατρικό εξοπλισμό συνολικής αξίας άνω των 700.000 ευρώ. Μέρος των κλοπιμαίων εντοπίστηκε στη Μπογκοτά και επιστράφηκε, ενώ οργανώθηκε και γιορτή από τον αναπλ. υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη για την παραλαβή των κλοπιμαίων.
Ωστόσο, όπως φαίνεται, το… πάθημα δεν έγινε μάθημα, αφού συνεχίστηκε η αδιαφορία για τον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων.
Φέτος, λοιπόν, στις 17 Απριλίου, από το νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» έκανε «φτερά» ένα βρογχοσκόπιο, συγκεκριμένου κατασκευαστικού οίκου και σειριακού αριθμού αξίας 11.000 ευρώ, ενώ στις 29 Απριλίου (αργά τη νύχτα) κάποιοι ανατίναξαν το ΑΤΜ που υπήρχε στο νοσοκομείο Θήβας και αφαίρεσαν όλο το ποσό που υπήρχε μέσα.
Τώρα ένα ακόμη γεγονός έρχεται να επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά ότι τα δημόσια νοσοκομεία είναι ένα «ξέφραγο αμπέλι»: Η οικονομική Αστυνομία έχει συλλάβει μέχρι στιγμής 21 άτομα (γιατρούς, νοσηλευτές, φαρμακοποιούς ιδιοκτήτες φαρμακαποθηκών και άλλα άτομα), τα οποία ενέχονται σε κύκλωμα κλοπής και στη συνέχεια παράνομης διακίνησης (σε χώρες του εξωτερικού) ακριβών ογκολογικών φαρμάκων. Οι κατηγορούμενοι συνταγογραφούσαν παράνομα ακριβά ογκολογικά φάρμακα (κόστους 500-1500 ευρώ), τα οποία στη συνέχεια αφαιρούσαν από το νοσοκομείο (η παρανομία για την ώρα εντοπίζεται μόνο στο Λαϊκό νοσοκομείο) και κατόπιν μέσω φαρμακοποθηκών διοχετεύονταν στο εξωτερικό όπου πωλούνταν στη μαύρη αγορά, αφού τα φάρμακα αυτά στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης έχουν διπλάσια ή και τριπλάσια τιμή. Και όλα αυτά συνέβαιναν τη στιγμή που το «Λαϊκό» δήλωνε πολλές φορές αδυναμία να παρέχει τα φάρμακα αυτά σε καρκινοπαθείς που τα είχαν άμεση ανάγκη.
Μετά από όλα αυτά, δηλαδή τις κλοπές υλικών και φαρμάκων αποδεικνύεται περίτρανα ότι στα δημόσια νοσοκομεία -για τη λειτουργία των οποίων το κράτος βάζει χέρι βαθιά στη τσέπη του κάθε πολίτη- ο καθένας μπαίνει ανεξέλεγκτα ότι ώρα θέλει και δρα ανάλογα τα κέφια του. Εάν όμως αυτά είχαν συμβεί σε μια ιδιωτική κλινική -αλλά ακόμη και στη μικρότερη ιδιωτική επιχείρηση- θα είχαν παραιτηθεί ή απολυθεί όλοι κατά σειρά οι εμπλεκόμενοι που θα είχαν χρέος να εφαρμόζουν και να επιτηρούν τις δικλείδες ασφαλείας για να μη συμβαίνουν τέτοια γεγονότα. Στο δημόσιο τομέα όμως δεν υπάρχουν τέτοιες ευαισθησίες. Οι διοικητές των νοσοκομείων παραμένουν στη θέση τους, οι υπεύθυνοι που έχουν χρέος να ελέγχουν την κατανάλωση αναλωσίμων -αλλά αδιαφόρησαν- παραμένουν και αυτοί στη θέση τους και πάει λέγοντας… Γιατί; Γιατί συνήθως οι υπεύθυνοι «είναι του κόμματος», όπως έλεγε και ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος (Γκρούεζας) στο Λάμπρο Κωνσταντάρα, στην πάντα επίκαιρη και διαχρονική ταινία «ο Μαυρογιαλούρος».
Τόσο η ΠΟΕΔΗΝ όσο και οι Ιατρικοί Σύλλογοι επισημαίνουν διαρκώς τη χαώδη κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, προτείνοντας μάλιστα και συγκεκριμένα μέτρα για να διορθωθούν κάποια πράγματα. Παράλληλα και οι Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες και οι Σύλλογοι Υποστήριξης Ασθενών έχουν επισημάνει πολλές φορές την αναγκαιότητα δημιουργίας Μητρών Ασθενών, έτσι ώστε να είναι γνωστή η πορεία κάθε φαρμάκου που καταναλώνεται. Ωστόσο κάθε τέτοια ενέργεια ανάγεται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ως αντιπολιτευτική διάθεση και στηλιτεύεται με τον πιο χυδαίο τρόπο.
Έτσι, λοιπόν, να μην εκπλαγείτε αν μετά από λίγο καιρό δημοσιοποιηθούν παρόμοια περιστατικά. Οι άμεσα υπαίτιοι μπορεί να συλλαμβάνονται, αλλά ποτέ δεν μαθαίνουμε την ποινή τους, καθώς και αν αυτή εφαρμόζεται. Παράλληλα οι όποιες ποινές δεν κοινοποιούνται ποτέ στους αρμόδιους Συλλόγους (Φαρμακευτικούς ή Ιατρικούς), ώστε να περάσουν από Πειθαρχικό Συμβούλιο.
Για την ιστορία να αναφέρω, ότι ποτέ δεν μάθαμε την ποινή στο ζευγάρι (Γιατρός – Φαρμακοποιός) που το 2008 έθαβε τα φάρμακα (από παράνομες συνταγογραφήσεις) σε πηγάδι στο Λαύριο!