Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, η Ελλάδα κατέχει την αρνητική πρωτιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετικά με το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 16 ετών που δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες υγείας του.
Το ελληνικό ποσοστό, όπως φαίνεται και στον συγκεντρωτικό πίνακα, έφτασε στο 8,8% το 2018 και είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό της Λετονίας, η οποία κατέχει τη δεύτερη θέση με 4,2%, ενώ η διαφορά από το μέσο ποσοστό της Ευρωπαϊκής Ένωσης των “28” (1%) είναι χαοτική.
Το ποσοστό των συμπολιτών μας που δεν μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες υγείας του, εκτοξεύτηκε μέσα στη δεκαετία της κρίσης στο 12% το 2016, από το 4% που βρισκόταν το 2009, γεγονός που δείχνει την μεγάλη πίεση που δέχτηκαν τα εισοδήματα.
Σε ότι αφορά την αιτία που οι πολίτες δεν καλύπτουν ανάγκες υγείας, φαίνεται να κυριαρχεί το υψηλό κόστος τους.
Ακολουθούν στη συνέχεια και σε μικρότερα ποσοστά:
- Η μεγάλη λίστα αναμονής
- Η απόσταση από τις υπηρεσίες υγείας
- Ο φόβος της εξέτασης ή της θεραπείας
- Η επιλογή τους να αναμένουν την αυτοίαση
- Η μη ύπαρξη εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού
Φαίνεται πως οι δραματικές αλλαγές μέσα στην οικονομική κρίση και η αδυναμία του κράτους να καλύψει τις ιατρικές ανάγκες των πολιτών του,καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για τον πλήρη ανασχεδιασμό του συστήματος υγείας.
Ίσως έφτασε η ώρα που δημόσιος και ιδιωτικός τομέας πρέπει να συνεργαστούν, όπως πολύ επιτυχημένα γίνεται σε άλλα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας.
Ένα είναι σίγουρο, οι νέοι διοικητές των νοσοκομείων δεν μπορούν να λύσουν αυτά τα προβλήματα, που όπως φαίνεται δε θα έχουν σύμμαχό τους και τη συνεργασία των συνδικαλιστών.