ΜΕΝΟΥ
Οι «μνηστήρες» του Ερρίκος Ντυνάν

Οι «μνηστήρες» του Ερρίκος Ντυνάν

Health Newsroom

Μοιάζει κατ’ αρχήν παράδοξο, αλλά δεν είναι. Την ώρα που «τρέχει» από την Τράπεζα Πειραιώς διαγωνισμός πώλησης της Ημιθέα ΑΕ, της εταιρείας, δηλαδή, που κατέχει το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, οι βασικοί ενδιαφερόμενοι θα ήθελαν να βρεθεί τρόπος, ώστε το νοσοκομείο να καταλήξει στο Δημόσιο και όχι στα χέρια τους.  

Η είδηση της συνάντησης του υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη και του συμβούλου του πρωθυπουργού για οικονομικά θέματα, Αντ. Λιάκου με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, Χρ. Μεγάλου, όχι μόνο δεν λειτούργησε ως κεραυνός εν αιθρία μεταξύ των κλινικαρχών, αλλά προκάλεσε προσδοκίες για απρόσμενη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του κλάδου.

Αντικείμενο της συνάντησης, με βάση τις διαρροές που υπήρξαν από το υπουργείο Υγείας ήταν η διερεύνηση των δυνατοτήτων ένταξης του Ερρίκος Ντυνάν στο δημόσιο σύστημα υγείας. Διαρροές που η Πειραιώς δεν διέψευσε επίσημα, αλλά αρκέστηκε ανεπισήμως να επαναλάβει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός πώλησης της Ημιθέα.  

Ενδεχόμενη «κρατικοποίηση» του Ερρίκος Ντυνάν θα αφαιρούσε από την αγορά ιδιωτικής υγείας υπερβάλλουσα δυναμικότητα σε κλίνες, με το κόστος να αναλαμβάνεται από το Δημόσιο και όχι από κάποιον ιδιωτικό όμιλο. Επίσης, θα μειωνόταν ο ανταγωνισμός καθώς όχι μόνο θα έφευγαν από τη μέση 460 κλίνες, εντασσόμενες στο Ε.Σ.Υ, αλλά ισόποσες περίπου κλίνες δημόσιων νοσοκομείων του κέντρου της Αθήνας θα καταργούνταν καθώς οι κλινικές θα μεταφερόταν στις σύγχρονες υποδομές του Ερρίκος Ντυνάν.  

Τέλος, θα μειωνόταν τα περιθώρια εισόδου στον κλάδο νέου παίκτη, μέσω της απόκτησης ενός μεγάλου ιδιωτικού νοσοκομείου, που σήμερα λειτουργεί με χαμηλό ακόμη βαθμό απασχόλησης δυναμικότητας και έσοδα που προέρχονται κυρίως από τον ΕΟΠΥΥ.  

Για όλους τους παραπάνω λόγους η είδηση της συνάντησης προκάλεσε στα επιτελεία του εν Ελλάδι ομίλου της CVC Capital Partners (Υγεία, Μητέρα, Λητώ, Iaso General, Metropolitan) καθώς και του εγχώριου ανταγωνιστή της, Ιατρικού Αθηνών προσδοκίες ότι υπάρχει σε εξέλιξη μια εναλλακτική πρόταση. 

Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση διαθέτει επεξεργασμένη λύση, η οποία να μπορεί να εγκριθεί από την Τρόικα, τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM). Με δεδομένο ότι η Τράπεζα Πειραιώς, όπως υποχρεούται από το πλάνο αναδιάρθρωσης, έχει ξεκινήσει διαγωνισμό πώλησης του Ερρίκος Ντυνάν, είναι σχεδόν αδύνατο το Δημόσιο να διεκδικήσει το νοσοκομείο σε αυτή τη φάση. 

Θα πρέπει να περιμένει ενδεχόμενη άγονη κατάληξη του διαγωνισμού, έχοντας, εν τω μεταξύ, προετοιμάσει το plan B. Αναθέτοντας, δηλαδή, μελέτη σκοπιμότητας για την απόκτηση νοσοκομειακής υποδομής στο κέντρο της Αθήνας, στην οποία θα μεταστεγαστούν υφιστάμενες κλινικές και εγγράφοντας σχετικό κονδύλι στον προυπολογισμό. Όλα αυτά αφού προηγουμένως πείσει την Τρόικα για τη σκοπιμότητα χρήσης μικρού μέρους του υπερπλεονάσματος. 

Εν συνεχεία και εφόσον ο διαγωνισμός πώλησης του Ερρίκος Ντυνάν κριθεί άγονος, το Δημόσιο μπορεί να προκηρύξει δικό του διαγωνισμό για την απόκτηση μονάδας στο Κέντρο της Αθήνας, στον οποίο η Πειραιώς, όπως και οποιοσδήποτε άλλος κλινικάρχης, μπορεί να συμμετάσχει. Βέβαια στην περίπτωση της Πειραιώς απαιτείται προηγούμενη συγκατάθεση της DG Comp και του SSM. 

Αν εξελιχθούν έτσι τα πράγματα είναι πιθανόν το Ερρίκος Ντυνάν να περιέλθει στο Δημόσιο, είτε μέσω αγοράς, είτε μέσω μακροχρόνιας ενοικίασης (σ.σ. θα πρέπει να προηγηθεί λύση της εταιρείας Ημιθέα και το asset του Ερρίκος Ντυνάν να περιέλθει στην κατοχή της τράπεζας). 

Ο πιο απλός τρόπος για να περάσει υπό κρατικό έλεγχο το Ερρίκος Ντυνάν είναι να βρεθεί «ευεργέτης»,  ο οποίος θα πλειοδοτήσει στον εν εξελίξει διαγωνισμό και εν συνεχεία θα το δωρίσει στο Ελληνικό Δημόσιο. Και πάλι απαιτείται προηγούμενη μελέτη σκοπιμότητας, η οποία θα πρέπει να στοιχειοθετεί τους λόγους δημοσίου συμφέροντος για την αποδοχή της δωρεάς και την μεταφορά κλινικών από υφιστάμενα δημόσια νοσοκομεία στο Ερρίκος Ντυνάν. 

Πληροφορίες, όμως, αναφέρουν ότι το «Ίδρυμα Στ. Νιάρχος», το οποίο είχε βολιδοσκοπηθεί στο παρελθόν από την κυβέρνηση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο δήλωσε ότι δεν διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια.  

Παρ’ ότι όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι το εγχείρημα κρατικοποίησης του Ερρίκος Ντυνάν παραμένει ιδιαίτερα δύσκολο, το σήμα που έδωσε η συνάντηση Πολάκη- Μεγάλου , παρουσία του πρωθυπουργικού συμβούλου, ίσως λειτουργήσει υπέρ των επιδιώξεων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. 

Έτσι και αλλιώς το ενδιαφέρον για την απόκτηση του Ερρίκος Ντυνάν δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «θερμό». 

Η CVC Capital, μετά και την υπογραφή σύμβασης αγοραπωλησίας με τη MIG για τον όμιλο Υγεία, έχει επιτύχει το στόχο της για την απόκτηση κρίσιμης θέσης στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Παρ ότι έχει υπογράψει σύμβαση εμπιστευτικότητας και συγκαταλέγεται μεταξύ των ενδιαφερομένων για το Ερρίκος Ντυνάν είναι αβέβαιο αν θα καταθέσει ανταγωνιστική προσφορά. 

Το ίδιο συμβαίνει και με τον όμιλο Ιατρικού, που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο παίκτη. Η απόκτηση του Ντυνάν θα του προσέθετε μεν μέγεθος, με δεδομένο, όμως, ότι βαρύνεται από υψηλό δανεισμό, δεν μπορεί να διεκδικήσει απευθείας το νοσοκομείο. Για να το πράξει θα πρέπει η οικογένεια Αποστολόπουλου, να προχωρήσει σε σημαντικού ύψους ΑΜΚ για την οποία πρέπει να συναινέσει και η Asklepios.   

Εναλλακτικά, η οικογένεια θα μπορούσε να διεκδικήσει το Ερρίκος Ντυνάν, μέσω της εταιρείας συμμετοχών, Apostolopoulos Holdings με ή χωρίς συνεργασία με κάποιο private equity fund.  

Η σύμπηξη σχήματος με private equity fund δεν είναι απλή υπόθεση καθώς είναι περίπου βέβαιο ότι το fund θα θέσει ως προυπόθεση τη συγχώνευση του Ερρίκος Ντυνάν με το Ιατρικό Αθηνών ώστε να δημιουργηθούν συνέργειες που θα επιτρέψουν την ταχύτερη απόδοση της επένδυσης, εξέλιξη που δεν είναι βέβαιο ότι θα ήθελε η πλευρά Αποστολόπουλου και η Asklepios.  

Αντίθετα, η απόκτηση του Ερρίκος Ντυνάν από παίκτη, που θέλει να εισέλθει στον κλάδο έχει περισσότερο νόημα. Και σε αυτή την περίπτωση το κόστος θα είναι υψηλό καθώς το νοσοκομείο δεν έχει βρεθεί ακόμη σε break even επίπεδο και θα χρειαστεί χρόνο και χρήμα προκειμένου να καταστεί κερδοφόρο. 

Ίσως για αυτό ο μόνος ενδιαφερόμενος, που δεν έχει θέση στην εγχώρια αγορά υγείας, συζητά την εξαγορά ταυτόχρονα και της γειτνιάζουσας στο Ερρίκος Ντυνάν, Ευρωκλινικής από την Global Finance. 

Με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Ημιθέα ΑΕ υπήρξε από περίπου 23 επενδυτές, οι οποίοι υπέγραψαν συμβάσεις εμπιστευτικότητας ( NDAs).  

Μεταξύ όσων υπέγραψαν NDAs, περιλαμβάνεται οι «συνήθεις ύποπτοι» CVC Capital, Ιατρικό Αθηνών, οι εγχώριοι όμιλοι Ιασώ, Ευρωκλινική, Βιοιατρική, ξένα funds όπως οι Farallon, Davidson Kempner,  Mubadala καθώς και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο real estate ( Invel Real Estate), ενώ έκπληξη θεωρείται το ενδιαφέρον από ξένο στρατηγικό αγοραστή.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν αρχίσει να συγκροτούνται μεταξύ των αρχικώς ενδιαφερομένων και τα πρώτα κοινοπρατικά σχήματα. Στην αγορά κυκλοφορεί ότι η Ιατρικό Αθηνών βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με το private equity fund Davidson Kempner το οποίο είχε συζητήσει πριν μερικούς μήνες με τον όμιλο Υγεία το ενδεχόμενο συγκρότησης σχήματος για τη διεκδίκηση του Ερρίκος Ντυνάν ( σ.σ πριν την εκδήλωση ενδιαφέροντος και τη σύμβαση αγοράς του από την CVC Capital). 

Σε συζητήσεις με έτερο ενδιαφερόμενο βρίσκεται η Ευρωκλινική, ενώ Βιοιατρική και Ιασώ θα συνεχίσουν να ενδιαφέρονται μόνο εφόσον συμμετάσχουν σε αξιόπιστο σχήμα. Στον αντίποδα, η Farallon θα κατέλθει στο διαγωνισμό μόνη της όπως και η CVC Capital, αν τελικώς παραμείνει στη διεκδίκηση του Ντυνάν με αξιώσεις.  

Στην αγορά κυκλοφορεί ευρύτατα ότι η CVC δεν προτίθεται να διεκδικήσει μέχρι τέλους το Ερρίκος Ντυνάν, εφόσον το deal απόκτησης του Υγεία οριστικοποιηθεί. Ενδέχεται, όμως, οι παραπάνω πληροφορίες να αποτελούν τακτική κίνηση εκ μέρους του fund. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η Πειραιώς αποτιμά την Ημιθέα στα βιβλία της με κόστος ελαφρώς υψηλότερο των 100 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο, όμως, ότι το νοσοκομείο δεν έφθασε σε break even επίπεδο ούτε κατά την περσινή χρήση, η αγορά εκτιμά ότι οι προσφορές θα κινηθούν στην περιοχή των 75 με 90 εκατ. ευρώ.  

Το Ερρίκος Ντυνάν έκλεισε τη χρήση 2017 με ζημιές, μετά από φόρους, 13,5 εκατ. ευρώ και αρνητική καθαρή θέση 19,5 εκατ. ευρώ. Με βάση τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, ο κύκλος εργασιών, προ rebate & clawback ανήλθε, πέρσι, σε 43,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 16% έναντι του 2016. Ωστόσο, υπήρξε αύξηση στο κόστος υπηρεσιών κατά 3 εκατ. ευρώ και στα έξοδα διοίκησης κατά 1 εκατ. ευρώ. 

Έτσι, οι ζημιές εκμετάλλευσης διευρύνθηκαν,  φθάνοντας στα 15,5 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση του νοσοκομείου στην έκθεση διαχείρισης, που συνοδεύει τις οικονομικές καταστάσεις, σημειώνει «αν και η αύξηση του κύκλου εργασιών ήταν σημαντική, εντούτοις δεν έχει ακόμη φτάσει το επίπεδο, που απαιτείται για την επίτευξη «νεκρού σημείου».  

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε ζημιές 6,9 εκατ. ευρώ έναντι ζημιάς 9,6 εκατ. ευρώ το 2016 (βελτίωση κατά 28%). 

Οι ζημίες μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 13,5 εκατ. ευρώ, έναντι 16,8 εκατ. ευρώ το 2016, παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 20%, θα ήταν όμως μεγαλύτερες, αν δεν είχε αναγνωρισθεί αναβαλλόμενος φόρος 5,1 εκατ. ευρώ. 

 

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Nextdeal (τεύχος 408)

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: