ΜΕΝΟΥ
Οι νέες οδηγίες της ΕΕ για τους ιστούς και τα κύτταρα ενισχύουν την ασφάλεια, αλλά δεν αρκούν

Οι νέες οδηγίες της ΕΕ για τους ιστούς και τα κύτταρα ενισχύουν την ασφάλεια, αλλά δεν αρκούν

Health Newsroom

*του Δρ Peter Liese, μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συντονιστή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος — Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων

 

Στην Ευρώπη, περισσότερα από 2.000 ιδρύματα εφοδιάζουν νοσοκομεία και κλινικούς ιατρούς με ιστούς και κύτταρα, βοηθώντας με τον τρόπο αυτό στην αντιμετώπιση ποικίλων ασθενειών. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται η λευχαιμία, τα εγκαύματα, η στειρότητα, η καρδιακή ανεπάρκεια και η τύφλωση. Οι συνεχείς καινοτομίες σ’ αυτόν τον γρήγορα αναπτυσσόμενο τομέα δίνουν τη δυνατότητα για περισσότερες και καλύτερες επιλογές προς όφελος των ασθενών όσον αφορά τη θεραπευτική αγωγή. Οι ιστοί και τα κύτταρα αποτελούν, επίσης, βασικό υλικό για πολλά φάρμακα προηγμένων θεραπειών.

Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτόν τον σημαντικό τομέα είναι να διασφαλίζει ότι οι ασθενείς μπορούν να βασίζονται σε πρότυπα ασφαλείας υψηλής ποιότητας που εφαρμόζονται σε όλη την ΕΕ. Η αρχική νομοθεσία, η οποία χρονολογείται από το 2004, επισημαίνει ειδικότερα την ανάγκη για ενδελεχή εξέταση κάθε δότη, για δοκιμή του υλικού που προέρχεται από δωρεές και για υψηλά πρότυπα διαχείρισης/επεξεργασίας των ιστών και κυττάρων. Κατά την τελευταία δεκαετία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπλήρωσε τη βασική νομοθεσία με νέους κανόνες και κατευθυντήριες γραμμές.

Φέτος τον Απρίλιο η Επιτροπή ενέκρινε δύο νέες οδηγίες, οι οποίες αναμένεται ότι θα γίνουν δεκτές με ιδιαίτερη ικανοποίηση. Η πρώτη θα διασφαλίζει ότι οι ιστοί και τα κύτταρα που εισάγονται από τρίτες χώρες πληρούν τα ίδια πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας με εκείνα που προέρχονται από το εσωτερικό της ΕΕ. Η δεύτερη βελτιώνει τη δυνατότητα εντοπισμού ιστών και κυττάρων σε ολόκληρη την Ευρώπη, από τους δότες μέχρι τους λήπτες. Χάρη σε ένα νέο σύστημα κωδικοποίησης, οι ενδιαφερόμενοι και οι αρχές θα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους αμέσως όταν χρειάζεται και να λαμβάνουν διορθωτικά μέτρα.

Ο τομέας της βιοτεχνολογίας υφίσταται σήμερα σημαντικές αλλαγές. Από τις αλλαγές αυτές προκύπτουν διάφορες προκλήσεις/ερωτήσεις. Ειδικότερα, τίθεται το ερώτημα κατά πόσον το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο εξακολουθεί να είναι κατάλληλο. Εγείρονται επίσης ορισμένα ζητήματα δεοντολογίας, όπως το πώς μπορεί να γίνεται σεβαστή στην ΕΕ η αρχή της μη εμπορευματοποίησης. Κατά τη γνώμη μου, έχει έρθει η ώρα να επανεξεταστεί το νομοθετικό πλαίσιο (ιδίως όσον αφορά τους ιστούς και τα κύτταρα, καθώς και τις προηγμένες θεραπείες) με ολοκληρωμένο και συνεκτικό τρόπο.


 

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τους νέους κανόνες της ΕΕ σχετικά με τους ανθρώπινους ιστούς και κύτταρα που αυξάνουν την ασφάλεια των ασθενών.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: