Το Συνέδριο, το οποίο μοριοδοτήθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών (ICN), πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του Νομάρχη Αθηνών, του Δημάρχου Αθηνών, του Δημάρχου Αμαρουσίου και των ΤΕΙ Α’ & Β’ Αθηνών, ενώ συμμετείχαν Νοσηλευτές από όλα τα μέρη της Ελλάδας και Μαίες – Μαιευτές από την Κύπρο, την Τουρκία και την Αλβανία καθώς και Ιατροί και άλλοι Επαγγελματίες Υγείας. Την τελετή έναρξης χαιρέτησε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. των ΥΓΕΙΑ- ΜΗΤΕΡΑ, κος Κωνσταντίνος Σταύρου καθώς και πλήθος εκπροσώπων των δημόσιων φορέων της χώρας.
Στόχος του Συνεδρίου ήταν η προαγωγή της συνεργασίας μεταξύ των επιστημονικών φορέων του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα Υγείας και η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, για πρώτη φορά, μέσα από εφαρμογές που έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται, είτε ομαδικά είτε με ατομικές πρωτοβουλίες, στους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας με κεντρικό στόχο την ασφάλεια των ασθενών.
Η Πρόεδρος του Συνεδρίου & Διευθύντρια Εκπαίδευσης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών Νοσοκομείων του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, κα Όλγα Δαληγγάρου, δήλωσε ότι «Ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ, πρωτοπόρος στις καινοτομίες και πρωτοβουλίες, στηρίζει εμπράκτως την καίρια θέση που κατέχει στις υπηρεσίες Υγείας τόσο το νοσηλευτικό προσωπικό όσο και η έννοια της διαρκούς εκπαίδευσης. Με τη διαπίστευση του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ κατά το διεθνές πρότυπο ποιότητας Joint Commission International (JCI), “κάναμε τη θεωρία πράξη”, αποκτώντας γνώση και εμπειρία, την οποία πιστεύουμε ότι οφείλουμε και μπορούμε να ανταλλάξουμε με όλους τους συναδέλφους μας, Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Μάλιστα ζητήθηκαν από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα οι εφαρμογές αυτές να διδάσκονται και στους φοιτητές των επαγγελμάτων υγείας».
Το Επιστημονικό Πρόγραμμα περιελάμβανε πλήθος ανακοινώσεων και εργασιών με ευρύ θεματικό φάσμα εστιασμένο στη σύγχρονη νοσηλευτική, μαιευτική και παιδιατρική φροντίδα με μοναδικό στόχο την ασφάλεια των ασθενών. Αίσθηση προκάλεσε η διάλεξη του φιλολόγου και κριτικού, κου Κωνσταντίνου Γεωργουσόπουλου, με θέμα: «Η Παρηγορητική στην Τέχνη και στη Λογοτεχνία», όπου δόθηκε έμφαση στη «παρηγορητική» διάσταση του ρόλου του νοσηλευτή μέσα από παραδείγματα της Τέχνης και της Λογοτεχνίας με έναν γλαφυρό αλλά και εμπεριστατωμένο λόγο, που σε συνδυασμό με τις μελωδίες του νεαρού πιανίστα Μάριου Παντελιάδη ενθουσίασαν τους συνέδρους.