ΜΕΝΟΥ
ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα έχει τον μικρότερο αριθμό νοσηλευτών ανά κάτοικο

ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα έχει τον μικρότερο αριθμό νοσηλευτών ανά κάτοικο

Health Newsroom

Οι νοσηλευτές αποτελούν την πολυπληθέστερη κατηγορία εργαζομένων στον τομέα της υγείας σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ. Ο βασικός ρόλος που παίζουν στην παροχή περίθαλψης σε νοσοκομεία, εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης και στην κοινότητα τονίστηκε ξανά κατά τη διάρκεια του COVID-19, αναφέρει έκθεση του ΟΟΣΑ για τον τομέα Υγείας στην Ευρώπη. Οι προϋπάρχουσες ελλείψεις σε νοσηλευτές επιδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της επιδημίας, ιδιαίτερα σε μονάδες εντατικής θεραπείας αλλά και σε άλλες νοσοκομειακές μονάδες και εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας.

Η ζήτηση για νοσηλευτές αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια λόγω της γήρανσης του πληθυσμού ενώ πολλοί νοσηλευτές πλησιάζουν στην ηλικία συνταξιοδότησης. Η αύξηση του ποσοστού διατήρησης των νοσηλευτών στο επάγγελμα είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, ώστε να μην επιδεινωθούν οι τρέχουσες και μελλοντικές ελλείψεις. Οι ανησυχίες για τις αυξανόμενες ελλείψεις έχουν ωθήσει πολλές χώρες να αυξήσουν τον αριθμό των φοιτητών σε προγράμματα νοσηλευτικής εκπαίδευσης, αν και θα χρειαστούν μερικά χρόνια πριν γίνει αισθητός ο αντίκτυπος . Ορισμένες χώρες εξακολουθούν να βασίζονται σε διεθνείς προσλήψεις για την αντιμετώπιση των ελλείψεων νοσηλευτών, αν και αυτό μπορεί να επιδεινώσει τις ελλείψεις στις χώρες όπου προσλαμβάνονται αυτοί οι νοσηλευτές.

Κατά μέσο όρο στις χώρες της ΕΕ, υπήρχαν 8,3 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους το 2020, ποσό αυξημένο από το 7,5 που ίσχυε το 2010. Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ο κατά κεφαλήν αριθμός νοσηλευτών ήταν ο υψηλότερος το 2020 στη Φινλανδία, την Ιρλανδία και Γερμανία. Εκτός ΕΕ, ο αριθμός ήταν υψηλότερος στη Νορβηγία, την Ελβετία και την Ισλανδία, αν και περίπου το ένα τρίτο των νοσηλευτών στις δύο τελευταίες χώρες έχουν χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης από τους γενικούς νοσηλευτές και εκτελούν χαμηλότερα καθήκοντα. Σε ορισμένες χώρες που έχουν σχετικά μικρό αριθμό νοσηλευτών όπως η Ιταλία και η Ισπανία, μεγάλος αριθμός βοηθών υγειονομικής περίθαλψης (ή βοηθήματα νοσηλείας) παρέχουν βοήθεια σε νοσηλευτές. Η Ελλάδα έχει τον χαμηλότερο αριθμό νοσηλευτών κατά κεφαλήν μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αν και τα δεδομένα περιλαμβάνουν μόνο νοσηλευτές που εργάζονται σε νοσοκομεία.

Μεταξύ 2010 και 2020, ο κατά κεφαλήν αριθμός νοσηλευτών αυξήθηκε στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, αλλά όχι σε ορισμένες που είχα ήδη χαμηλή πυκνότητα το 2010 (π.χ. Λετονία και Σλοβακική Δημοκρατία), διευρύνοντας έτσι το χάσμα σε σχέση με άλλες χώρες και ο μέσος όρος της ΕΕ.

Οι νοσηλευτές υπερτερούν κατά πολύ των γιατρών στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Το 2020, υπήρχαν περισσότερες από δύο νοσοκόμες ανά γιατρό κατα μέσο όρο σε όλες τις χώρες της ΕΕ, με την αναλογία νοσηλευτών – ιατρών να φτάνει περίπου στους τέσσερις στο Λουξεμβούργο και τη Φινλανδία. Η αναλογία ήταν πολύ χαμηλότερη στις χώρες της Νότιας Ευρώπης και στη Λετονία.

Αρκετές χώρες έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν πιο προηγμένους ρόλους για νοσηλευτές για να βελτιώσουν την πρόσβαση στην περίθαλψη, μεταξύ των οποίων ρόλοι «επαγγελματία νοσηλευτή». Αξιολογήσεις επαγγελματιών νοσηλευτών στην πρωτοβάθμια περίθαλψη στη Φινλανδία, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι οι νοσηλευτές προηγμένης πρακτικής μπορούν να βελτιώσουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες και να μειώσουν το χρόνο αναμονής, ενώ παρέχουν τις ίδια ποιότητα περίθαλψης με τους γιατρούς για πολλούς ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ήπιες ασθένειες και εκείνων που χρειάζονται συστηματική παρακολούθηση. Αυτές οι αξιολογήσεις βρίσκουν επίσης υψηλό ποσοστό ικανοποίησης των ασθενών.

Περισσότερες πληροφορίες για την έρευνα μπορείτε να βρείτε εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: