ΜΕΝΟΥ
Ο γυναικολόγος Δηµήτρης Μπιλάλης (ΛΗΤΩ/ΑΚΕΣΩ) μας ενημερώνει αν ο κορωναϊός επηρεάζει την εγκυμοσύνη και το θηλασμό

Ο γυναικολόγος Δηµήτρης Μπιλάλης (ΛΗΤΩ/ΑΚΕΣΩ) μας ενημερώνει αν ο κορωναϊός επηρεάζει την εγκυμοσύνη και το θηλασμό

Health Newsroom

Με την αύξηση των κρουσμάτων κορωναϊού στη γειτονική Ιταλία και την αναβάθμιση του κινδύνου για την Ευρώπη από «μέτριο» σε «υψηλό» είναι λογική η ανησυχία για την εξάπλωση του ιού. Και παρότι τα μέχρι τώρα νέα για τις εγκύους και τα νεογέννητα ήταν ενθαρρυντικά, είναι λογικό να ανησυχείτε.

Ο Δηµήτρης Α. Μπιλάλης, MBBCH MMedSc FRCOG CCST, χειρουργός-γυναικολόγος, µέλος Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας, διευθυντής Athens Women’s Health Clinic (https://bilalisgynaikologos.gr/), απαντά στις πιο συχνές ερωτήσεις των εγκύων και των νέων μαμάδων σχετικά με τον κίνδυνο από τον νέο αυτό ιό: 

  • Κορωναϊός στην εγκυμοσύνη: Είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος;

Ο κορωναϊός μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρά συμπτώματα σε ανθρώπους με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, ωστόσο δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα για τη συμπεριφορά του σε εγκύους. «Είναι γνωστό πως οι έγκυες μπορεί να παρουσιάσουν πιο σοβαρά συμπτώματα της γρίπης, καθώς το ανοσοποιητικό τους είναι σε μια μορφή καταστολής συγκριτικά με τους υπόλοιπους ενήλικες», εξηγεί ο κ. Μπιλάλης. «Δεν γνωρίζουμε όμως εάν συμβαίνει το ίδιο με τον κορωναϊό. Μέχρι στιγμής, οι έγκυες δεν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τον συγκεκριμένο ιό».

  • Εάν κολλήσω κορωναϊό στην εγκυμοσύνη θα επηρεαστεί το μωρό μου;

Παρότι έχουν αναφερθεί περιπτώσεις αποβολής και θνησιγένειας με παρόμοιους ιούς, όπως ο SARS και ο MERS, δεν υπάρχουν στοιχεία για την επίδραση του κορωναϊού. Σύμφωνα με την προαναφερθείσα μελέτη, τα μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες φορείς του ιού δεν ήταν τα ίδια φορείς και ήταν υγιή. Στην Κίνα, ένα νεογέννητο διαγνώστηκε με τον ιό μόλις 30 ώρες μετά τη γέννησή του. Ωστόσο δεν είναι σαφές εάν το μωρό, που η μητέρα του ήταν μολυσμένη, κόλλησε τον ιό στη μήτρα ή από τη στενή επαφή μαζί της αφότου γεννήθηκε. 

  • Πώς αντιμετωπίζεται ο κορωναϊός στην εγκυμοσύνη;

«Για αυτό, δεν έχουμε σαφή απάντηση», σχολιάζει ο Δημήτρης Μπιλάλης. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θεραπεία για τον κορωναϊό και τα αντιβιοτικά, όπως είναι γνωστό, δεν είναι δραστικά απέναντι στους ιούς. Στην Ελλάδα δεν έχουμε αντιμετωπίσει κάποιο περιστατικό, αλλά στην περίπτωση αυτή ο παθολόγος θα συνεργαστεί με το γυναικολόγο που παρακολουθεί την έγκυο και θα αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα κατά περίπτωση». 

  • Μπορώ να θηλάσω εάν έχω κολλήσει κορωναϊό;

Και πάλι δεν υπάρχει απάντηση αφού δεν είναι γνωστό εάν ο ιός μπορεί να περάσει στο μωρό μέσα από το μητρικό γάλα. «Εάν σκεφτούμε με όρους γρίπης, ο ιός γενικά μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων. Σε λίγες μελέτες που έχουν γίνει σχετικά, ο ιός δεν βρέθηκε στο μητρικό γάλα γυναικών με κορωναϊό», απαντά ο γυναικολόγος. 

  • Πώς μπορώ να προστατευτώ από τον κορωναϊό στην εγκυμοσύνη;

Οι ίδιοι τρόποι προστασίας που ισχύουν για το γενικό πληθυσμό, ισχύουν και στην εγκυμοσύνη. Το καλό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή του συνωστισμού είναι βασικά μέτρα προστασίας όχι μόνο από τον συγκεκριμένο ιό, αλλά γενικότερα. «Επιπλέον συνιστώνται ορισμένες καλές συνήθειες που θα κρατήσουν δυνατό το ανοσοποιητικό σας σύστημα, όπως για παράδειγμα να διατηρείτε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο πίνοντας 8-10 ποτήρια νερό ή αφεψήματα μέσα στην ημέρα, να κοιμάστε τουλάχιστον 8 ώρες το βράδυ, να προσπαθείτε να διαχειρίζεστε το άγχος και να κάνετε μικρά διαλείμματα μέσα στην ημέρα σας για ξεκούραση. Η διατροφή σας παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής προτείνεται ως το πιο υγιεινό και ισορροπημένο και επιπλέον σας θωρακίζει με πολλά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Αναφορικά με τις μετακινήσεις και την εργασία, συμβουλευτείτε το γιατρό σας καθώς η ασφάλειά τους συνδέεται με τα δεδομένα κάθε εγκυμοσύνης. Για παράδειγμα, εάν έχετε παρουσιάσει διαβήτη της κύησης κατατάσσεστε στις ομάδες υψηλού κινδύνου και είναι πιθανό ο γιατρός σας να σας συστήσει να παραμείνετε στο σπίτι ή/και να εργάζεστε από εκεί καθώς και να αποφεύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις και τους πολυσύχναστους κλειστούς χώρους», συμβουλεύει ο Δημήτρης Μπιλάλης. 


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Δρ Δημήτρης Μπιλάλης είναι εξαιρετικά καταρτισμένος στη Μαιευτική και Γυναικολογία, εφαρμόζοντας τις πλέον σύγχρονες ιατρικές μεθόδους με ένα μοναδικό συνδυασμό προσωπικής προσέγγισης και εξατομικευμένης φροντίδας.

Με πολυετή πείρα στη Μεγάλη Βρετανία (τ. Διευθυντής Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Birmingham’s Women Hospital) και κάτοχος της Ανώτατης Διαπίστευσης Fellow από το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων της Μεγ. Βρετανίας, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις υψηλού κινδύνου εγκυμοσύνες, ενώ η εξειδίκευση του στην Αναπαραγωγική Ιατρική και Λαπαροσκοπική Χειρουργική τον καθιστούν ιδανικό όταν πρόκειται για τη φροντίδα γυναικών που χρειάζονται βοήθεια για να συλλάβουν, πάσχουν από ορμονικές διαταραχές, ταλαιπωρούνται από ενδομητρίωση και ινομυώματα ή έχουν στο ιστορικό τους παλίνδρομες κυήσεις.

Στη καθημερινή πράξη, ο Δρ Μπιλάλης υποστηρίζει το Φυσιολογικό μη παρεμβατικό Τοκετό (Φυσικό Τοκετό, Τοκετό στο Νερό) και σε συνεργασία με την ΕΥΤΟΚΙΑ, έχει ένα πολύ χαμηλό ποσοστό τοκετών με Καισαρική Τομή (περίπου 15 με 20%). Θεωρεί πως η εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι απόλυτα φυσιολογικές διαδικασίες και σε καμία περίπτωση η κύηση δεν αποτελεί ασθένεια. Αν και ως ιατρός ειδικεύεται στο δύσκολο, υψηλού κινδύνου τοκετό (VBAC, IUGR, διαβήτη κύησης, ΣΚΠ, πολύδυμες κυήσεις), στο ιατρείο, οι περισσότερες έγκυες γυναίκες έχουν μια υγιή εγκυμοσύνη.

Ωστόσο, η εμπειρογνωμοσύνη του επιτρέπει την άμεση αναγνώριση και αντιμετώπιση τυχόν επιπλοκών που μπορεί να προκύψουν.

Ο Δρ Μπιλάλης έχει επίσης μεγάλη εμπειρία και κατάρτιση στον τομέα της Παθολογίας Τραχήλου και Κολποσκόπησης, αντιμετωπίζοντας με μεγάλη υπευθυνότητα την κάθε ασθενή με σχετική παθολογία. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη σωστή διάγνωση παθολογικών καταστάσεων του τραχήλου και του κόλπου. Για το λόγο αυτό, απλές διαδικασίες όπως το τεστ Παπ / Thin Prep, ή πιο πολύπλοκες όπως η κολποσκόπηση και η μοριακή ανάλυση και ταυτοποίηση του HPV, πραγματοποιούνται πάντα με πολύ αυστηρές προδιαγραφές.

Ο Δρ Μπιλάλης ξεκίνησε το ιδιωτικό του ιατρείο το 2000 και από τότε μέχρι σήμερα αυξάνεται σταθερά η καλή του φήμη για το ήθος και την απλότητα που τον χαρακτηρίζει ως άνθρωπο, και την εξαιρετική φροντίδα και σεβασμό απέναντι σε κάθε γυναίκα. Γεγονός που αποδεικνύεται όχι μονάχα από την επιστροφή των γυναικών στο ιατρείο και για τις επόμενες εγκυμοσύνες τους, αλλά και από τον αριθμό των γυναικών που επισκέπτονται το γιατρό για πρώτη φορά μετά από τη παρότρυνση και τα καλά λόγια αγαπημένων τους προσώπων.

Ο Δρ Μπιλάλης συνεργάζεται με το Μαιευτήριο Λητώ όσον αφορά τους τοκετούς και τη Γενική Γυναικολογική & Μαιευτική Κλινική Μητέρα για τα λαπαροσκοπικά χειρουργεία. Όσον αφορά την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, είναι αποκλειστικός συνεργάτης της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ΑΚΕΣΩ.

Στην προσωπική του ζωή, είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά. Αγαπάει την ήρεμη, οικογενειακή ζωή, περνώντας όσο περισσότερο χρόνο μπορεί στη θάλασσα, ενώ είναι και δεινός ποδηλάτης.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: