ΜΕΝΟΥ
Ο διαβητολόγος Αντώνης Λέπουρας (Metropolitan General) απαντά σε βασικές απορίες για το σακχαρώδη διαβήτη

Ο διαβητολόγος Αντώνης Λέπουρας (Metropolitan General) απαντά σε βασικές απορίες για το σακχαρώδη διαβήτη

Health Newsroom

Σήμερα υπολογίζεται ότι πάσχουν περισσότεροι από 300.000.000 άνθρωποι παγκοσμίως από σακχαρώδη διαβήτη. Πρόκειται για μία πάθηση που χαρακτηρίζεται από υπεργλυκαιμία, δηλαδή αυξημένες τιμές σακχάρου στο αίμα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου), ο Αντώνης Λέπουρας, παθολόγος – διαβητολόγος, διευθυντής Διαβητολογικού Κέντρου του Metropolitan General, μας ενημερώνει για τη νόσο απαντώντας στα πιο συχνά ερωτήματα:

Πόσοι τύποι διαβήτη υπάρχουν;

Υπάρχουν οι εξής τύποι διαβήτη:

  • Ο τύπος 1, στον οποίο το πάγκρεας δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη.
  • Ο τύπος 2, στον οποίο το πάγκρεας παράγει μεν ινσουλίνη, αλλά όχι όση χρειάζεται ο οργανισμός.
  • Ο διαβήτης της εγκυμοσύνης.

Πόσοι άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη στη χώρα μας;

Πάνω από 900.000 άτομα πάσχουν από διαβήτη στη χώρα μας. Από αυτούς 300.000 δεν έχουν διαγνωστεί.

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα του διαβήτη;

Τα τρία Π: η πολυουρία, η πολυδιψία και η πολυφαγία.

Τι αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη;

Η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης, το οικογενειακό ιστορικό, η ηλικία.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Με σωστή διατροφή, άσκηση και φαρμακευτική αγωγή.

Η άσκηση μπορεί να προλάβει το διαβήτη;

Εκτός από την απώλεια βάρους και την υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση είναι ένα ακόμη κλειδί για την αποτελεσματική διαχείριση του διαβήτη τύπου 1 και την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

Σε τι μπορεί να με βοηθήσει η χρήση μιας εξειδικευμένης εφαρμογής παρακολούθησης σακχάρου σε συνδυασμό με το μετρητή και τις ταινίες μέτρησης;

Μια εφαρμογή για κινητό αποτελεί πλέον ένα σημαντικό εργαλείο για την καλύτερη διαχείριση του διαβήτη, καθώς μέσω εξειδικευμένων λειτουργιών μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα πώς επηρεάζονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου από οτιδήποτε κάνεις μέσα στην ημέρα, όπως η διατροφή, η άσκηση και η φαρμακευτική αγωγή που τυχόν λαμβάνεις, αλλά και να μοιραστείς τα αποτελέσματά σου εύκολα με τον γιατρό σου, ακόμα και με την οικογένειά σου, αναφέρει ο κ. Λέπουρας.

Πάσχω από διαβήτη. Κινδυνεύω περισσότερο από τον κορονοϊό;

Ναι. Προστατεύσου από τον κορονοϊό, αποφεύγοντας ταξίδια και επαφές με άτομα με συμπτώματα, εφαρμόζοντας την υγιεινή των χεριών και αποφεύγοντας να αγγίζεις το πρόσωπό σου (μάτια, μύτη, στόμα), παίρνοντας με ευλάβεια τα φάρμακά σου, αποφεύγοντας χώρους συγχρωτισμού, αποφεύγοντας τις άσκοπες επισκέψεις σε χώρους υπηρεσιών υγείας.

Έχω διαβήτη και εμφάνισα βήχα και πυρετό. Τι κάνω;

Μίλα άμεσα με το γιατρό σου, αύξησε τα υγρά που προσλαμβάνεις για να μην αφυδατωθείς και μέτρα τακτικά το σάκχαρό σου.

Γιατί ο εμβολιασμός συστήνεται με έμφαση στα άτομα με διαβήτη;

Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων από ασθένειες, όπως η γρίπη, η πνευμονία και η μηνιγγίτιδα, καθώς η υπεργλυκαιμία μειώνει την ανοσία σου.

Παράλληλα, με τη θεραπεία σου, ο εμβολιασμός είναι ένα σημαντικό βήμα για να παραμείνεις υγιής.

Με τον εμβολιασμό κατά της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου θα θωρακιστείς από γρίπη και πνευμονία, για να παραμείνεις αλώβητος να αντιμετωπίσεις το νέο “εχθρό”. Μην ξεχνάς, ότι φέτος έχεις έναν ακόμη εχθρό, τον κορονοϊό.

Γιατί ο διαβήτης χαρακτηρίζεται ως μια ύπουλη νόσος;

Οι αυξημένες τιμές σακχάρου αίματος για μεγάλο διάστημα δρουν «κρυφά», προκαλώντας βλάβες στα αγγεία του οργανισμού, κάτι το οποίο θα καταλάβεις όταν πλέον θα έχει ήδη εκδηλωθεί κάποια σοβαρή επιπλοκή, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα στην καρδιά, πρόβλημα στα μάτια, νεφρική ανεπάρκεια και άλλες σοβαρές για την υγεία καταστάσεις.

Πώς μπορώ να παρακολουθώ το σάκχαρό μου;

Η αυτομέτρηση σακχάρου αίματος με ένα ακριβές και αξιόπιστο σύστημα μετρητή και ταινιών μέτρησης είναι το κλειδί για την παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου και τη σωστή ρύθμιση του διαβήτη. H καλή ρύθμιση του σακχάρου σου θα βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου σοβαρών επιπλοκών από οποιαδήποτε λοίμωξη, αν νοσήσεις.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο ιατρός παθολόγος διαβητολόγος Αντώνιος Π. Λέπουρας διετέλεσε αντιπρόεδρος Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας. Είναι διευθυντής Παθολογικής – Διαβητολογικής Κλινικής, υπεύθυνος διαβητολογικού κέντρου και εξωτερικών ιατρείων σακχαρώδη διαβήτη του Metropolitan General.

ΣΠΟΥΔΕΣ – ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ 

  • Το 1979 πήρε απολυτήριο από την ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
  • Το 1986 αποφοίτησε από την ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
  • Στις 09/02/1987 έλαβε την Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος (υπ’ αριθμόν 3574/ 9-2-1987 απόφαση της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής)
  • Από 24/09/1987 έως 15/06/1987 εργάσθηκε ως εξωτερικός βοηθός και εφημερεύων στην ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ και στην ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ.
  • Από 11/08/1987 έως 11/08/1989 εξέτισε την στρατιωτική μου θητεία ως έφεδρος αξιωματικός (1 χρόνο ως Ιατρός Μονάδος και 9 μήνες ως Εσωτερικός Βοηθός στην Β’ Παθολογική του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.)
  • Από 08/12/1989 έως 03/09/1991 εξέτισε την θητεία υπαίθρου στο Περιφερικό Ιατρείο Βραχατίου και στο Κεντρο Υγείας Κιάτου Κορινθίας.
  • Από 12/09/1991 εως 10/12/1995 υπηρέτησε ασκούμενος στην Β’ Παθολογική Κλινική του Π.Γ.Ν.Α. < Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ> (παράλληλη εκπαίδευση είχε με την Ηπατολογία και την Αιματολογία την Υπέρταση και την Λοιμωξιολογία)
  • Στις 04/04/1996 έλαβε την ειδικότητα της Παθολογίας από την Νομαρχία Ανατολικής Αττικής.
  • Από 03/09/1996 μέχρι τον 9ο/2006 που παραιτήθηκε, εργάσθηκε ως Παθολόγος, με σύμβαση έργου ειδικού τύπου, στα Εξωτερικά Ιατρεία του ΙΚΑ. Απ’ο το 1996 διατηρε’ι Ιατρείο στην περιοχή του Χολαργού.
  • Από 01/01/1999 έως 01/01/2000 συμμετείχε στο Διαβητολογικό Ιατρείο του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου λαμβάνοντας από το ΕΣΥ επίσημα βεβαίωση εξειδίκευσης στο ΣΔ.
  • Την χρονιά 2002-2003 ανέλαβε την οργάνωση και διεύθυνση του Εξωτερικού Διαβητολογικού Ιατρείου στο ΙΚΑ της Λεωφ. Αλεξάνδρας
  • Από το 2003-2014 είναι διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Διαβητολογικού Τμήματος στο ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ – ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΙΚΟΥ.
  • Από το 2014 είναι διευθυντής Παθολογικής-Διαβητολογικής Κλινικής, υπεύθυνος διαβητολογικού κέντρου και εξωτερικών ιατρείων σακχαρώδη διαβήτη του ΙΑΣΩ GENERAL.
  • Από το 2001 είναι μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής εταιρίας (ΕΔΕ), το 2009 έγινε μέλος του ΔΣ της ΕΔΕ και το 2012 εκλέχθηκα αντιπρόεδρος της ΕΔΕ.
     

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: