ΜΕΝΟΥ
Ο ΕΟΠΥΥ επιβάλλει προείσπραξη clawback, οδηγώντας σε «λουκέτο» τις εταιρίες ιατροτεχνολογικων προϊόντων!

Ο ΕΟΠΥΥ επιβάλλει προείσπραξη clawback, οδηγώντας σε «λουκέτο» τις εταιρίες ιατροτεχνολογικων προϊόντων!

Health Newsroom

Σημαντικές οι επιπτώσεις στην κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων ασθενών!

«Με μια νέα αιφνιδιαστική κίνηση ο ΕΟΠΥΥ προκαλεί σημαντικές δυσλειτουργίες στην ομαλή δραστηριότητα των εταιρειών ιατροτεχνολογικών προϊόντων, οι οποίες ακόμη προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές από την παρατεταμένη οικονομική κρίση. Η απόφαση του οργανισμού να επιβάλλει την προείσπραξη -και μάλιστα σε ποσοστό 70%- της επικείμενης υπέρβασης δαπάνης (clawback) του 2021 για ιατροτεχνολογικά, οδηγεί σε αδιέξοδο τις εταιρίες – παρόχους του κλάδου».

Τα παραπάνω καταγγέλλει o Πανελλήνιος Σύλλογος Παρόχων Υγείας, τονίζοντας ότι: «Όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν δεχτεί ισχυρές πιέσεις μετά και την καθιέρωση του μέτρου του clawback από το 2017 και χωρίς καμία αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ ούτε κατά την περίοδο της πανδημίας, όπως έγινε σε άλλους πληττόμενους φορείς. Πλέον, είναι ορατός ο κίνδυνος να μπει λουκέτο σε έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό εταιριών ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Αν λοιπόν συνεχιστεί αυτή η αδιάλλακτη πολιτική αφαίμαξης των επιχειρήσεων, δεν θα υπάρξουν μόνο δραματικές συνέπειες στην υγιή επιχειρηματικότητα του κλάδου των προμηθευτών υγείας, αλλά θα υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στην κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων ασθενών.

Οι εταιρίες του κλάδου των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και βάζοντας την υγεία πάνω απ’ όλα, κάλυψαν και συνεχίζουν να καλύπτουν με προϊόντα, τη δύσκολη αυτή περίοδο της πανδημίας, τους ασθενείς, καθώς και τα κέντρα παροχής υπηρεσιών υγείας (νοσοκομεία κ.α.), χωρίς ελλείψεις ή προβλήματα τις ανάγκες τους, παρά τις διαρκείς αυξήσεις στο κόστος των προϊόντων (π.χ. το κόστος των μεταφορικών αυξήθηκε κατά 300%)».

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παρόχων Υγείας δηλώνει πως πλέον είναι πέραν των δυνατοτήτων των εταιριών-παρόχων να ανταπεξέλθουν, στα υπέρογκα ποσά που προκύπτουν από το clawback.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Βιδάλης (στη φωτογραφία), «θεωρούμε ότι αυτό είναι το τελικό χτύπημα από την Πολιτεία, που εξωθεί τις εταιρίες μας πέρα από τα όριά τους, με άμεσο τον κίνδυνο αδυναμίας παροχής προϊόντων οξυγονοθεραπείας στους ασθενείς του ΕΟΠΥΥ».

Ο Σύλλογος ζητά άμεσα από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ:

1. Να αποσύρει την απόφαση για την προκαταβολική είσπραξη του clawback (υπ. αριθμ. 21248/12.8.21 «Έναρξη της διαδικασίας μηνιαίας προείσπραξης έτους 2021 σύμφωνα με τα οριζόμενα στο αρ. 72 του Ν. 4812/21 (ΦΕΚ Α’/110)).

2. Να αυξήσει τον προϋπολογισμό που αφορά τις Κατηγορίες του κλάδου.

Τα συμπεράσματα από τη συνάντηση των παρόχων αναπνευστικών συσκευών της Περιφέρειας Ηπείρου

Στο μεταξύ μεγάλο μέρος των παρόχων αναπνευστικών συσκευών της Περιφέρειας Ηπείρου συναντήθηκε την Παρασκευή 27 Αυγούστου στα Ιωάννινα με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις και τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο. Μοναδικός στόχος της συνάντησης αυτής ήταν η σύνθεση απόψεων γύρω από πιθανές ενέργειες και προτάσεις σε σχέση με την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τομέας των παροχών υγείας, κατάσταση η οποία απειλεί πλέον άμεσα την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και τη βιωσιμότητα των εταιριών. Από τη συνάντηση προέκυψαν τα παρακάτω συμπεράσματα:

  • Σημερινή κατάσταση

Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια, απορία, απογοήτευση και εν τέλει αγανάκτησή μας για την επιβολή του νέου claw back στα είδη της κατηγορίας σύμβασης «Ακουστικά βαρυκοΐας, Ορθοπεδικά, Αναπνευστικές συσκευές/είδη» αλλά και εν γένει για την στρατηγική του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ στο σύνολο των παροχών υγείας για τους ασφαλισμένους.

Ο κλάδος μας τον τελευταίο ενάμισι χρόνο βρέθηκε στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση του COVID-19. Μιας πανδημίας με σοβαρές αναπνευστικές παρενέργειες για την αντιμετώπιση της οποίας δείξαμε άμεσα αντανακλαστικά, υπευθυνότητα και αυταπάρνηση ώστε να εξυπηρετηθεί ο αυξημένος όγκος περιστατικών με τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο.

Η επιβράβευση μας για αυτή μας την ανταπόκριση ήταν η απόφαση του ΕΟΠΥΥ για την εφαρμογή του αρ. 72 του Ν. 4812/21 (ΦΕΚ Α’ 110) δυνάμει της οποίας παρακρατείται με τη μορφή claw back το 46 (ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΞΙ !!!) τοις εκατό των αποζημιώσεων των δαπανών και μάλιστα με τη μορφή ΠΡΟΕΙΣΠΡΑΞΗΣ αυτού μηνιαίως. Να σημειωθεί ότι το μέσο claw back του συνόλου του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ είναι 23% κάτι που σημαίνει ότι έγινε λανθασμένη εκτίμηση των ορίων στον κλάδο μας.

Στις παραπάνω επιστροφές προστίθενται οι οφειλές claw back του 2018 και 2019 που είχαν ρυθμιστεί σε 120 δόσεις και εκκρεμεί επιπροσθέτως η επιβολή/αποπληρωμή των επιστροφών claw back του 1ου και 2ου εξαμήνου του 2020 αλλά και αυτή του 1ου εξαμήνου του 2021. Υπολογίζοντας όλα τα παραπάνω γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι εταιρίες μας πλέον εξαναγκάζονται να λαμβάνουν ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ το 20% του συνόλου των δαπανών που τιμολογούν στον ΕΟΠΥΥ.

Επιπροσθέτως θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο ΦΠΑ για τις αναπνευστικές συσκευές είναι 24% ποσό το οποίο καρπούται εξ ολοκλήρου το κράτος μιας και τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ μέσω των εισφορών δεν περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ως πάροχοι σε καμία περίπτωση δεν είμαστε υπαίτιοι για την οποιαδήποτε υπέρβαση του προϋπολογισμού διότι απλά προβαίνουμε σε εκτέλεση γνωματεύσεων. Οι πάροχοι δεν συνταγογραφούν αλλά αντιθέτως εξυπηρετούν και εκτελούν τη θεραπεία που αντιστοιχεί στην εκάστοτε ιατρική διάγνωση.

Παρά τη συστηματική μείωση των προϋπολογισμών στις παροχές υγείας τα τελευταία χρόνια, ο κλάδος μας έχει αποδείξει έμπρακτα ότι στηρίζει την λειτουργία του κοινωνικού κράτους και ότι πιστεύει στο τετράπτυχο ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ, ΙΑΤΡΟΣ, ΠΑΡΟΧΟΣ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ. Την περίοδο αυτή, δυστυχώς η αλυσίδα αυτού του τετράπτυχου έχει σπάσει. Την τελευταία δεκαετία με πολύ κόπο έχουμε καταφέρει να απορροφήσουμε όλες τις μειώσεις

για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και αυτή παραμένει η πρόθεση μας και για το μέλλον.

  • Αποτύπωση της πραγματικότητας

Δυστυχώς τα μαθηματικά είναι αμείλικτα και η καθημερινότητα σκληρή. Από τη συνάντηση μας προέκυψε η διαπίστωση ότι εδώ και αρκετό διάστημα οι εταιρίες μας αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για αναπνευστικές συσκευές. Ο οικονομικός όρος «ταμειακά αποθέματα» έχει πάψει να υπάρχει από καιρό για εμάς. Αδυνατούμε πλέον να επενδύσουμε στον απαραίτητο εξοπλισμό για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Και ενώ τα έξοδα τρέχουν, εντούτοις τα έσοδα μας τείνουν να καταστούν ανύπαρκτα.

Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να μην υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης των ασθενών που έχουν ανάγκη από αναπνευστικές συσκευές. Το γεγονός αυτό, απευκταίο από όλους μας, είναι βέβαιο πως θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση του ήδη βεβαρυμμένου Εθνικού Συστήματος Υγείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: