ΜΕΝΟΥ
Ο επεμβατικός ακτινολόγος Ιωάννης Παπαηλιού απαντά στις πιο συχνές απορίες για την εφαρμογή της επεμβατικής ακτινολογίας

Ο επεμβατικός ακτινολόγος Ιωάννης Παπαηλιού απαντά στις πιο συχνές απορίες για την εφαρμογή της επεμβατικής ακτινολογίας

Health Newsroom

Τα σύγχρονα ακτινολογικά μηχανήματα όχι μόνο προσφέρουν τη ζητούμενη διάγνωση στον κλινικό γιατρό, αλλά και κάποιες φορές που η διάγνωση είναι αμφισβητούμενη, με την επιστράτευση της επεμβατικής ακτινολογίας δίνεται λύση.

Όπως επισημαίνει ο Ιωάννης Παπαηλιού*, επεμβατικός ακτινολόγος (Θεραπευτήριο Metropolitan), «σε όλους είναι γνωστός πλέον ο αξονικός τομογράφος, μηχάνημα του οποίου δημιουργία τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ. Το μηχάνημα αυτό εκτός του να δίνει άμεσες και ταχύτατες διαγνωστικές απαντήσεις χρησιμοποιείται ευρύτατα για μια μεγάλη σειρά επεμβατικών πράξεων, που αφορούν τα περισσότερα νοσήματα και όλο σχεδόν το σώμα του ασθενή». 

Καθώς οι σχετικές ερωτήσεις από τους ασθενείς είναι πολλές, ο κ. Παπαηλιού δίνει παρακάτω τις απαντήσεις για τις πιο συχνές από αυτές, με στόχο την κατά το δυνατόν λύση των προβλημάτων που τις δημιουργούν:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα ήθελα να μου εξηγήσετε πώς θα αντιμετωπίσετε στο νοσοκομείο σας το πρόβλημά μου, όσον αφορά στη βιοψία όγκου ήπατος που συστήθηκε από το γιατρό μου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η περίπτωσή σας αντιμετωπίζεται άμεσα με νοσηλεία μιας ημέρας, ενώ η επεμβατική διαδικασία συνολικά θα διαρκέσει μισή ώρα. Θα προηγηθεί τοπική αναισθησία και στη συνέχεια, δια μέσου του δέρματος, θα γίνει εισαγωγή ειδικής βελόνης στον όγκο του ήπατος υπό τη συνεχή καθοδήγηση του κατάλληλου ακτινολογικού μηχανήματος για να αναρροφηθεί κυτταρολογικό υλικό ή για να γίνει λήψη ιστοτεμαχιδίου. Η απάντηση από κυτταρολόγο ή παθολογοανατόμο αντίστοιχα, θα δοθεί σε δυο ή τρεις μέρες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω απόφραξη στους νεφρούς από γνωστό αποφρακτικό αίτιο στην κάτω κοιλιακή χώρα και δεν είναι δυνατή η εισαγωγή καθετήρα διουρηθρικά. Πώς θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το πρόβλημά σας αντιμετωπίζεται με τη διαδερμική νεφροστομία, η οποία συνίσταται στην εισαγωγή καθετήρα νεφροστομίας διαδερμικά. Ο καθετήρας εισάγεται με συνεχή απεικονιστική καθοδήγηση, έτσι ώστε μετά από τοπική αναισθησία να γίνει με σύντομο και αποτελεσματικό τρόπο η αποκατάσταση της νεφρικής λειτουργίας, να παροχετευτούν τα ούρα σε ειδικό συλλέκτη και να αποφευχθεί η αιμοκάθαρση. Αφού τελειώσει η διαδικασία θα πάρετε εξιτήριο και θα ελέγχεστε σε τακτικά χρονικά διαστήματα, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα από τη συνεχή παροχέτευση των ούρων.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εντοπίστηκε ένας όγκος στον πνεύμονά μου, για τον οποίο μου συνέστησαν βιοψία. Πώς και τι ακριβώς θα γίνει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πρόκειται για μια ακτινολογικά καθοδηγούμενη διαδερμική πράξη, η οποία συνίσταται στην εισαγωγή βελόνης καθοδηγούμενης με ακρίβεια καΙ ασφάλεια προς τον πνευμονικό όγκο, ώστε να ληφθεί κυτταρολογικό υλικό ή ιστοτεμαχίδιο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει κάποιος κίνδυνος επιπλοκών από την πνευμονική βιοψία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Υπάρχει σε χαμηλό ποσοστό κίνδυνος πνευμοθώρακα, αν η βλάβη βρίσκεται σε κεντρική θέση του πνεύμονα, αλλά η επιπλοκή αυτή αντιμετωπίζεται και η πνευμονική ακεραιότητα αποκαθίσταται σύντομα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Καθώς, μετά από χημειοθεραπεία, κάποιοι όγκοι στο ήπαρ δεν υποχώρησαν και μετά από το σχετικό ογκολογικό συμβούλιο δεν αποφασίστηκε χειρουργική εκτομή, μου είπαν για καυτηριασμό του όγκου. Σε τι συνίσταται αυτή η πράξη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η μέθοδος αυτή που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια σε τέτοιες περιπτώσεις, συνίσταται στην εισαγωγή ειδικής βελόνης στον όγκο διαδερμικά, με τοπική αναισθησία από τον επεμβατικό ακτινολόγο ή με μέθη που γίνεται από αναισθησιολόγο. Η βελόνη αυτή έχει ένα  ενεργό άκρο που βρίσκεται σε επαφή με τον όγκο, ενώ στο άλλο άκρο της συνδέεται ηλεκτροφόρο ηλεκτρόδιο, το οποίο καταλήγει σε μια συσκευή που συλλέγει πληροφορίες. Η πράξη αυτή εφαρμόζεται σε πρωτοπαθή ή και μεταστατικό όγκο στο ήπαρ με σκοπό να καυτηριαστεί η βλάβη ή, πιο σωστά, να προκαλέσουμε θερμοπηκτική νέκρωση. Αρχικά η μέθοδος αυτή βασιζόταν στα ραδιοκύματα, αλλά στη συνέχεια υπήρξε και η επιλογή των μικροκυμάτων για πληρέστερη θερμοπηξία. Πρόσθετο πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι ότι μπορεί να επαναληφθεί σχετικά σύντομα, δηλαδή μετά από ένα μήνα, εάν με ακτινολογικές και βιοχημικές εξετάσεις κριθεί ότι η πράξη δεν ήταν απόλυτα αποτελεσματική, δηλαδή η επανάληψή της δεν αντενδείκνυται.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες είναι οι προοπτικές της επεμβατικής ακτινολογίας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, πρόκειται, στο εγγύς μέλλον, να εφαρμοστούν νέες τεχνικές που βελτιώνουν και τελειοποιούν τις επεμβατικές πράξεις που περιγράφηκαν πιο πάνω. Ένα παράδειγμα άξιο αναφοράς, μετά από τα μετεκπαιδευτικά σεμινάρια του γράφοντος στο εξωτερικό, είναι οι ρομποτικές βιοψίες. Δηλαδή βιοψίες και πάλι διαμέσου των ίδιων ακτινολογικών μηχανημάτων, αλλά ρομποτικά, αφού πριν έχουν συλλεχθεί πληροφορίες με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών και με τη μέθοδο fusion (σύντηξη εικόνων), έτσι ώστε, με ειδική ηλεκτρονική σήμανση, να επιλεχθεί το καταλληλότερο ακτινολογικό μηχάνημα, αυτό με το οποίο τελικά θα γίνει η επεμβατική πράξη.


*ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ
Γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1953.
Γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ρώμης κατόπιν εξετάσεων το έτος 1971, έλαβε το πτυχίο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ρώμης τον Ιούλιο του 1978, συγχρόνως εκπόνησε και διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο που αποφοίτησε με θέμα: «Οι τροποποιήσεις του τοιχωματικού επιθηλίου της κάψης του Bowman με σχέση τις γενετήσιες ορμόνες». Το ίδιο έτος στην περίοδο του Φθινοπώρου αναγνώρισε το πτυχίο μου κατόπιν εξετάσεων στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.
Από τον Ιανουάριο του 1979 ως τον Ιανουάριο του 1980 υπηρέτησε στο στρατό (καταδρομές και πυροβολικό) με την ιδιότητα του οπλίτη ιατρού (θητεία 1 έτος ως προστάτης οικογένειας).
Από 18/03/1980 έως 04/07/1984 εργάστηκε στο απογευματινό ακτινολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα για συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου λήψεως ειδικότητας στην Aκτινοδιαγνωστική, ενώ συγχρόνως εργάστηκε στο πρωινό τμήμα του Αξονικού Τομογράφου στο Αρεταίειο Νοσοκομείο από 29/07/1982 έως και 09/01/1984.
Την 09/01/1984 έλαβε το κατάλληλο πιστοποιητικό ικανότητος για τον αξονικό τομογράφο από τον Καθηγητή Κ. Παπαβασιλείου. Την 12/09/1984 έλαβε τον τίτλο ειδικότητος ακτινοδιαγνωστικής κατόπιν εξετάσεων.
Τον Δεκέμβριο του 1984 κατέθεσε στην γραμματεία της Ιατρικής Σχολής διδακτορική διατριβή με θέμα: «Η διά της αξονικής τομογραφίας κατευθυνόμενη βιοψία εσωτερικών όγκων».
Από 23/07/1984 έως 10/09/1984 εργάστηκε ως ανειδίκευτος ιατρός στο Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα του Νοσοκομείου Άγιος Σάββας και στο τμήμα του αξονικού τομογράφου.
Από 11/09/1984 έως 28/01/1986 εργάστηκε ως ειδικευμένος Ακτινοδιαγνώστης στο τμήμα Υπολογιστικής τομογραφίας του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας».
Από 29/01/1986 έως 21/02/1989 ως Επιμελητής Β’ κλάδου ιατρών του ΕΣΥ στον αξονικό τομογράφο του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας».
Από 21/02/1989 ως 19/06/1995 ως επιμελητής Α’ κλάδου ιατρών του ΕΣΥ στον αξονικό τομογράφο του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας».
Την 29/06/1988 έλαβε διδακτορικό δίπλωμα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με επίδοση «Άριστα».
Διατέλεσε Γραμματέας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» κατόπιν εκλογών, από το Νοέμβριο του 1986 έως το Νοέμβριο του 1989.
Την 17/09/1990 έλαβε πιστοποιητικό καταλληλότητας εργασίας στη μαγνητική τομογραφία κατόπιν εξάμηνης παρακολούθησης στο τμήμα Μαγνητικού τομογράφου του Αρεταίειου Νοσοκομείου.
Από 20/06/1995 έως 31/07/1996 υπηρέτησε ως επικεφαλής Α’ (Διευθυντεύων και χωρίς την παρουσία άλλων επιμελητών ιατρών) στο τμήμα αξονικής τομογραφίας του Νοσοκομείου Ασκληπιείου Βούλας.
Από 01/08/1996 έως και 07/08/2003 υπηρέτησε ως Διευθυντής του τμήματος αξονικής τομογραφίας του Νοσοκομείου Ασκληπιείου Βούλας.
Από την 08/08/2003 έως σήμερα υπηρετεί ως Συντονιστής Διευθυντής του τμήματος Αξονικής Τομογραφίας του Νοσοκομείου Αγία Όλγα Νέας Ιωνίας.
Την 27/03/2000 έλαβε πιστοποιητικό καταλληλότητας χρήστη ηλεκτρονικών υπολογιστών κατόπιν δίμηνης παρακολούθησης στη σχολή FUTURESKIDS.
Την 05/07/2002 έλαβε πιστοποιητικό παρακολούθησης και ενεργούς συμμετοχής σε εξετάσεις μαγνητικών τομογραφιών στο τμήμα μαγνητικής τομογραφίας του Αρεταιείου Νοσοκομείου για χρονικό διάστημα ενός μηνός (από 01/06/2002 έως και 30/06/2002).
Την 08/11/2002 ορίστηκε τακτικό μέλος στο συμβούλιο Επιλογής Δ/των ιατρών ΕΣΥ στην ειδικότητα της Ακτινοδιαγνωστικής και Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας που εδρεύει στο ΓΝΑ ΚΑΤ.
Με την αρ.87/17/3/2005 απόφαση της συνεδρίασης του Β – ΠΕΣΥΠ. Αττικής ορίστηκε Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Γ.Ν.Ν.Ι «Η ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ» έως την 07/10/2007.
Με την υπ’ αρ.2037/4.2.05 πράξη Προέδρου του Β Πε.Σ.Υ.Π Αττικής, ορίστηκε μέλος του Σ.Δ του Γ.Ν.Ν.Ι « Η ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ».
Με την υπ΄ αρ. ΟΙΚ.344/8-5-2009 απόφαση του Διοικητή του Νοσοκομείου, ορίστηκε τομεάρχης του Εργαστηριακού Τομέα έως 06/02/2015.
Από 24/06/2010, η Επιστημονική Επιτροπή του ΠΜΣ « Επεμβατική Ακτινολογία » τον διόρισε ως επιβλέποντα διπλωματικών εργασιών των μεταπτυχιακών φοιτητών του προγράμματος.
Από τον Ιούνιο του 2010 διορίστηκε από το Υπουργείο Υγείας ως αναπληρωματικό μέλος για τις εξετάσεις ειδικότητας Ακτινολογίας.
Από την 28/07/2014 διορίστηκε από το Υπουργείο Υγείας ως τακτικό μέλος για τις εξετάσεις ειδικότητας Επεμβατικής Ακτινολογίας.
Με την ΑΔΑ: Β3ΚΓΘ-Ω6Π, διορίστηκε ως μέλος του Εργαστηριακού Τομέα για τις κρίσεις των ιατρών του ΙΚΑ.
Διορίστηκε με απόφαση της 1ης ΥΠΕ Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας από 15/03/2015.
Από 12/12/2015 έως 05/05/2016 διετέλεσε υπηρεσιακός Διοικητής του Κωσταντοπούλειου Νοσοκομείου.
Διατελεί από το 2016 μέλος του Δ.Σ του νοσοκομείου ως Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας.
Έλαβε τίτλο επεμβατικής ακτινολογίας την 07/01/2013 από το Υπουργείο Υγείας.
Από το 1986 έως σήμερα παρακολούθησε βάσει πιστοποιητικών 98 Συνέδρια και Σεμινάρια ελληνικά και διεθνή.
Στο χρονικό διάστημα 1980-2016 συμμετείχε σε συνέδρια του εσωτερικού και του εξωτερικού με 220 επιστημονικές εργασίες, δημοσίευσε 103 επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και ο συνολικός αριθμός των ομιλιών μου ήταν 219.
Συμμετείχε σε ερευνητικό πρόγραμμα το έτος 1993 με την ιδιότητα του επιστημονικού υπευθύνου.
Έγραψε 12 άρθρα σε αντίστοιχα 12 ελληνικά βιβλία και 1 άρθρo σε 1 ξενόγλωσσο βιβλίο.
Από τις 26 ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις του υπάρχουν 197 αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία (citation), έως το έτος 2014.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: