ΜΕΝΟΥ
«Ο ηλικιωμένος συγγενής μου δεν τρώει…τι μπορώ να κάνω?» Απαντά η Αγγελική Δουρδουνά, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

«Ο ηλικιωμένος συγγενής μου δεν τρώει…τι μπορώ να κάνω?» Απαντά η Αγγελική Δουρδουνά, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Health Newsroom

Πολλοί ηλικιωμένοι δε θέλουν να φάνε ή μένουν πολλές ώρες νηστικοί, κάτι που μας στενοχωρεί και μας αγχώνει. Οι αιτίες για την «αφαγία» είναι πολλές: απώλεια όρεξης, πρώιμος κορεσμός (χορταίνουν πολύ εύκολα και γρήγορα), ναυτία, καθώς και αγευσία ή δυσγευσία ή ξηροστομία, πολλές φορές από φάρμακα.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον ηλικιωμένο, ώστε να φάει; – Τι πρέπει να γνωρίζουμε;

– Προτιμήστε τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες και πρωτεΐνη, όπως αυγά, κρέας τυριά, πλήρη γαλακτοκομικά. Περιορίζετε το λίπος μόνο αν υπάρχει πέρα της απώλειας όρεξης και πρώιμος κορεσμός, αν δηλαδή χορταίνει εύκολα.

– Δώστε του φαγητό τις στιγμές της ημέρας που θα έχει έστω και ελάχιστη όρεξη, όχι όταν είναι τελείως αρνητικός

– Προσφέρετέ του τα αγαπημένα του τρόφιμα ή φαγητά. Αν δε φάει καθόλου σε ένα γεύμα, δώστε του το αγαπημένο του τρόφιμο εναλλακτικά, προκειμένου να μη μείνει νηστικός.

– Να αποφεύγει να πίνει νερό μαζί με το γεύμα, ούτε μια ώρα πριν σε περίπτωση πρώιμου κορεσμού. Αν συνυπάρχει ξηροστομία, δίνετέ του μόνο μικρές γουλιές νερό κατά τη διάρκεια του φαγητού.

– Τα γεύματα πρέπει να είναι μικρά και συχνά , για να είναι πιο καλά ανεχτά.

– Δημιουργήστε ένα ευχάριστο περιβάλλον για φαγητό, χωρίς άγχος. Ιδανικό θα ήταν να πάτε μια βόλτα μαζί πριν από το φαγητό.

– Καλό είναι το φαγητό να έχει μια μέτρια θερμοκρασία, ούτε να είναι κρύο ούτε καυτό.

– Ας μην είναι στην κουζίνα ο ηλικιωμένος, γιατί θα του έρχονται οι μυρωδιές από το φαγητό που μαγειρεύεται, κάτι που δε βοηθά καθόλου στην όρεξη.

– Προτιμήστε τρόφιμα εύπεπτα, μαλακά και με ήπια γεύση.

– Αν ο ηλικιωμένος νιώθει το στόμα του πικρό, να αποφεύγει τη σακχαρίνη στα ροφήματα.

– Αν ο ηλικιωμένος έχει μεταλλική γεύση, καλό είναι να αποφεύγει να τρώει σε μεταλλικά σκεύη και να προτιμά γυάλινα πιάτα και ποτήρια και πλαστικά κουτάλια και πιρούνια. Ιδιαίτερο βοηθητικό είναι να ξεπλένει το στόμα του με λεμονάδα πριν από το γεύμα.

– Αν τον ενοχλεί η ξηροστομία, βοηθά η επαρκής πρόσληψη υγρών εκτός των γευμάτων, 8-10 ποτήρια τη μέρα, χωρίς ζάχαρη ή καφεΐνη. Τα φαγητά να είναι ζουμερά και όχι στεγνά, όπως φαγητά ατμού ή κατσαρόλας, με σάλτσα από ελαιόλαδο ή κρέμα γάλακτος κι όχι στενά. Σε περίπτωση ξηροστομίας αποφύγετε ξερά τρόφιμα όπως μπισκότα, φρυγανιές, κράκερ, κριτσίνια. Επίσης, τρόφιμα με λεμόνι, παγάκια και η κατανάλωση τσίχλας βοηθάνε τον ηλικιωμένο με ξηροστομία, καθώς και τρόφιμα με λεμόνι.

– Τέλος, αν ο ηλικιωμένος έχει ναυτία, τον βοηθά η πιπερόριζα στα γεύματα, καθώς και τα ξερά αμυλούχα τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως τα μπισκότα, τα κράκερ, οι φρυγανιές κλπ


Ποια είναι η Αγγελική Δουρδουνά

Η Αγγελική Δουρδουνά είναι ΠΕ Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, αναπλ. προϊστάμενη του τμήματος διατροφής του νοσοκομείου Θείας Πρόνοιας Η Παμμακάριστος.

Είναι απόφοιτος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου – Βαθμός 9,2-, ενώ παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διαχείριση Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων.

Έχει παρακολουθήσει πλήθος συνεδρίων και έχει εκπονήσει εκπαιδευτικό σεμινάριο περί αρχών υγιεινής και διασφάλισης ποιότητας τροφίμων.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: