«Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στους άνδρες μετά από τον καρκίνο του δέρματος, με το 60% των περιστατικών να αναπτύσσεται σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Η νόσος έχει υψηλά ποσοστά επιβίωσης, με μόνο 1 στους 39 να χάνει τη ζωή του. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρία Καρκίνου, για όλα τα στάδια του καρκίνου του προστάτη η 5ετής επιβίωση αγγίζει το 100%, η 10ετής το 98% και η 15ετής το 95%.
Όμως όλοι οι καρκίνοι του προστάτη δεν είναι οι ίδιοι. Ορισμένες φορές αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και γι’ αυτό πρέπει να εξετάζεται η επιθετικότητά του προκειμένου να καθοριστεί το θεραπευτικό πλάνο. Όταν ο καρκίνος εντοπίζεται μόνο στον προστάτη και δεν έχει δώσει μεταστάσεις η ριζική προστατεκτομή εξασφαλίζει την πλήρη ίαση.
Η εκτέλεσή της με τη βοήθεια ρομποτικών συστημάτων προσφέρει άριστα αποτελέσματα και ταχύτερη αποκατάσταση της ακράτειας των ούρων και της στυτικής δυσλειτουργίας, που αποτελούν επιπλοκές της προστατεκτομής», μας εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος Δρ. Ευάγγελος Ζαχαράκης PhD FRCS (Eng) FECSM FEAA, δ/ντής Ουρολόγος του University College Hospital of London, UK & συνεργάτης Κλινικών “Άγιος Λουκάς” και “Κυανός Σταυρός” Θεσσαλονίκης.
Ειδικότερα, στη μελέτη έλαβαν μέρος συνολικά 141.896 άνδρες, από οκτώ διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας (Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Ελλάδα, Γερμανία, Σουηδία και Δανία), οι οποίοι παρακολουθήθηκαν, κατά μέσο όρο, επί 14 συναπτά έτη. Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 52 χρονών.
Προκειμένου να εξετάσουν την πιθανή σχέση μεταξύ του σωματικού μεγέθους / παχυσαρκίας και του κινδύνου ανάπτυξης επιθετικού καρκίνου του προστάτη, αλλά και τα ποσοστά θνητότητας από τη νόσο, οι ερευνητές επεξεργάστηκαν δεδομένα που αφορούσαν τα αποτελέσματα μετρήσεων για τον προσδιορισμό του σωματικού βάρους και το ποσοστό λίπους τους, κυρίως του ΔΜΣ και της περιμέτρου της μέσης. Αφού έλαβαν υπόψη τους παράγοντες, όπως το επίπεδο εκπαίδευσης, το κάπνισμα, την οικογενειακή κατάσταση, το διαβήτη και τη σωματική δραστηριότητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με υψηλότερο ΔΜΣ και περίμετρο μέσης είχαν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης μιας επιθετικής μορφής καρκίνου του προστάτη, με τον κίνδυνο να αυξάνεται κατά 10% για κάθε 5 kg/m2 αύξησης του ΔΜΣ και κατά 13% για κάθε 10 εκατοστά αύξησης της περιφέρειας της μέσης.
Ο υψηλότερος ΔΜΣ και η μεγαλύτερη περίμετρος της μέσης αύξησε επίσης τον κίνδυνο ανάπτυξης θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη, με 14% υψηλότερο κίνδυνο να παρατηρείται για κάθε 5 kg /m2 αύξησης του ΔΜΣ, και 18% για κάθε αύξηση 10 cm της περιφέρειας της μέσης.
Η έρευνα διεξήχθη από ερευνητές της Μονάδας Επιδημιολογίας Καρκίνου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι παρουσίασαν τα ευρήματά τους στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής για την Παχυσαρκία, που πραγματοποιήθηκε στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας από την 1η έως τις 4 Ιουνίου 2016.
Τα ευρήματα από αυτή τη μεγάλη προοπτική μελέτη καταδεικνύουν ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του σωματικού μεγέθους και του καρκίνου του προστάτη, αλλά η σχέση αυτή είναι πολύπλοκη και ποικίλλει ανάλογα με την επιθετικότητα της νόσου. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες που έχουν αυξημένο λιπώδη ιστό διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιθετικού καρκίνου του προστάτη και υψηλότερα ποσοστά θανάτου από τη νόσο και γι’ αυτό συμβουλεύουν όλους τους άνδρες να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος.
«Παρότι πλήθος μελετών έχουν αποκαλύψει τη στενή σχέση που έχει η παχυσαρκία με διάφορες μορφές καρκίνου, αλλά και με μια σειρά από μεταβολικά νοσήματα, δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία τα οποία τεκμηρίωναν την επίδραση του αυξημένου σωματικού βάρους στην υγεία του προστάτη. Τα ευρήματα από την παρούσα μελέτη θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι άνδρες με αυξημένο βάρος και να αποκλείουν έναν σοβαρό παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη αυτής της μορφής καρκίνου», σημειώνει ο Δρ. Ευάγγελος Ζαχαράκης.
Αυτή η μελέτη δεν ήταν η πρώτη που απέδειξε την αυξημένη πιθανότητα θανάτου από επιθετικό καρκίνο του προστάτη που έχουν οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνδρες. Παλαιότερες μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο ΔΜΣ κατά τη διάγνωση του καρκίνου συσχετίζεται έντονα με τον κίνδυνο θανάτου από τη νόσο, με τους άνδρες που υποφέρουν από επιθετική μορφή της να έχουν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες θανάτου αν είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
«Οι άνδρες καλό είναι να λαμβάνουν σοβαρότερα υπόψη τους τις επιπτώσεις που έχει η παχυσαρκία στη συνολική υγεία τους απ’ ό,τι το πράττουν και να ζητούν την ιατρική συνδρομή νωρίτερα, προτού εκδηλωθούν νοσήματα που συνοδεύουν ή αποτελούν παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξή τους», τονίζει.
Ειδικοί πάντως, σχολιάζοντας τη μελέτη, ανέφεραν ότι δεν έχει καταστεί σαφές από τα ευρήματα εάν το αυξημένο σωματικό βάρος προκαλεί καρκίνο του προστάτη ή εάν η νόσος διαγιγνώσκεται στους υπέρβαρους/παχύσαρκους άνδρες σε πιο προχωρημένο στάδιο απ’ ότι σε εκείνους με φυσιολογικό βάρος, και γι’ αυτό απαιτείται η συνέχιση της έρευνας επί του συγκεκριμένου θέματος. Επιπλέον, αντικείμενο έρευνας θα πρέπει να αποτελέσει και η επίπτωση που θα είχε η απώλεια βάρους ενός άνδρα στην πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.