ΜΕΝΟΥ
Ο χάρτης των ΜΕΘ στην Ελλάδα και οι ελλείψεις

Ο χάρτης των ΜΕΘ στην Ελλάδα και οι ελλείψεις

Health Newsroom

Το χάρτη με τη δυναμικότητα όλων των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) παρουσιάζει το Nextdeal, με αφορμή τη συζήτηση που έχει «ανάψει» για το κατά πόσο το δημόσιο σύστημα υγείας έχει αρκετές δυνάμεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το υπουργείο Υγείας και ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας έδωσαν στη δημοσιότητα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το τελευταία διάστημα καταγράφεται σημαντική αύξηση του αριθμού των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Οι κλίνες ΜΕΘ άγγιξαν τις 1.082 και έχουν τεθεί στη μάχη κατά της πανδημίας, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα προστεθούν άλλες 234. Παράλληλα όμως με τις ΜΕΘ στη μάχη για τον κορονοϊό έχουν ριχτεί 224 Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες.

Ωστόσο από την άλλη πλευρά γιατροί και νοσηλευτές μέσω των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων επιμένουν ότι οι ανάγκες του ΕΣΥ απαιτούν περίπου 3.500 κλίνες. Επίσης, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας και πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, «αυτό που σε αυτή την πρωτοφανή κρίση φάνηκε είναι ότι η καρδιά του συστήματος είναι οι ΜΕΘ, οι οποίες καλούνται 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα να αντιμετωπίζουν τα δύσκολα και να κάνουν την προσπάθεια να σωθεί η ζωή, αλλά οι ΜΕΘ δεν είναι μόνο τα μηχανήματα, είναι το προσωπικό, υγειονομικό, φυσιοθεραπευτές, καθαρίστριες, μια ομάδα που προσπαθεί να σώσει τη ζωή των ανθρώπων».

Το Nextdeal παρουσιάζει έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία που καταδεικνύει αναλυτικά ανά νοσοκομείο τις ελλείψεις που υπάρχουν σε ΜΕΘ και προσωπικό.

Διαβάστε το άρθρο όπως δημοσιεύθηκε στο Nextdeal, τεύχος 460 (πατήστε πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση):

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: