ΜΕΝΟΥ
“Παίρνω κορτιζόνη …τι πρέπει να προσέχω;» Συμβουλέυει η Αγγελική Δουρδουνά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

“Παίρνω κορτιζόνη …τι πρέπει να προσέχω;» Συμβουλέυει η Αγγελική Δουρδουνά, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Health Newsroom

Σε πολλές περιπτώσεις η λήψη κορτιζόνης είναι η θεραπευτική διαδικασία επιλογής, όπως για παράδειγμα σε αυτοάνοσες παθήσεις ή σε αποφρακτικές πνευμονοπάθειες. Πρόκειται για ένα πολύ αποτελεσματικό φάρμακο, του οποίου η λήψη όμως χρειάζεται προσοχή. 

Τι πρέπει να προσέχω στη διατροφή μου;

  • Για να αποφεύγονται τα οιδήματα, η διατροφή πρέπει να είναι άναλος και άγλυκος, δηλαδή να μην χρησιμοποιείται αλάτι ούτε ζάχαρη στο καθημερινό διαιτολόγιο. Αναφερόμαστε τόσο στις φανερές πηγές αλατιού και ζάχαρης –δηλαδή στο αλάτι που προσθέτουμε στη σαλάτα και στο φαγητό και στη ζάχαρη που προσθέτουμε στα ροφήματα- αλλά και στις κρυφές πηγές τους, όπως κονσέρβες, τυποποιημένα τρόφιμα, γλυκά και αλμυρά σνακς, επιδόρπια, γλυκίσματα, κουλουράκια, μπισκότα και άλλα. Η αποφυγή της ζάχαρης σε κάθε μορφή είναι σημαντική προκειμένου να υπάρχει ευγλυκαιμία, διότι η κορτιζόνη είναι μια αναβολική ορμόνη που έχει την τάση να ανεβάζει το ζάχαρο του αίματος.
  • Επίσης, είναι σημαντικό να καταναλώνετε άφθονα φρούτα και λαχανικά και να πίνετε πολύ νερό.
  • Καλό είναι να τρώτε άφθονα γαλακτοκομικά: γάλα, γιαούρτι, από τυρί έμμενταλ που έχει λιγότερο αλάτι και με μέτρο ανθότυρο, τυρί κότατζ ή κατίκι. Η απορρόφηση ασβεστίου επηρεάζεται αρνητικά από την κορτιζόνη.

Τι άλλο πρέπει να προσέχω;

  • Να αποφεύγετε την παραμονή σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα, διότι όταν λαμβάνετε κορτιζόνη είστε πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις.
  • Να αποφεύγετε την έκθεση στο ηλιακό φως (το καλοκαίρι, τις ώρες που «καίει» ο ήλιος), (φωτοευαισθησία).

 


Ποια είναι η Αγγελική Δουρδουνά

Η Αγγελική Δουρδουνά είναι ΠΕ Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, αναπλ. προϊστάμενη του τμήματος διατροφής του νοσοκομείου Θείας Πρόνοιας Η Παμμακάριστος.

Είναι απόφοιτος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου – Βαθμός 9,2-, ενώ παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διαχείριση Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων.

Έχει παρακολουθήσει πλήθος συνεδρίων και έχει εκπονήσει εκπαιδευτικό σεμινάριο περί αρχών υγιεινής και διασφάλισης ποιότητας τροφίμων.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: