ΜΕΝΟΥ
Παγκόσμια καινοτομία για την έγκαιρη ανίχνευση της στεφανιαίας νόσου

Παγκόσμια καινοτομία για την έγκαιρη ανίχνευση της στεφανιαίας νόσου

Health Newsroom

Μια σημαντική ανακάλυψη αποτελεί η συσκευή Coris, η οποία είναι αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας των επιστημόνων του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, με κατοχυρωμένες πατέντες και αφορά την έγκαιρη ανίχνευση της στεφανιαίας νόσου μέσω μετρήσεων ηλεκτρονικών σημάτων.

Για να φτιαχτεί την μέθοδο, η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα στην ΕΡΤ, οι επιστήμονες χρησιμοποιήσαν την τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για τη διάγνωση της νόσου αποσυμπίεσης στους αστροναύτες. Το Coris έχει συμπεριληφθεί δύο φορές, το 2016 και το 2017, στις 100 μεγαλύτερες ανακαλύψεις του κόσμου που αναδείχθηκαν από τον διαγωνισμό «Falling Walls». 

Σύμφωνα με τον μεταδιδακτορικό ερευνητή του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Σωτήρη Ευγενίδη, η ακρίβεια των μετρήσεων που δίνει το Coris βοηθά στην αντιμετώπιση της νόσου από όλες τις πλευρές ακόμα και την διατροφή του ασθενούς. 

Το Coris μπορεί να συμβάλει στην έγκαιρη διάγνωση της στεφανιαία νόσου, η οποία συνδέεται με το 1/3 θανάτων στον κόσμο. Στην Ελλάδα περίπου 50.000 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρδιαγγειακές παθήσεις. Το 50% αυτών δεν είχαν παρουσιάσει ποτέ προηγουμένως οποιοδήποτε σχετικό σύμπτωμα. 

Όπως εξηγεί ο κ. Ευγενίδης, δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στον τομέα διεθνώς, καθώς αντί του υπερηχογραφήματος χρησιμοποιείται μια μέθοδος μεγάλης ευαισθησίας και μικρότερου κόστους, που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες γνώσεις για να εφαρμοστεί.

Να σημειωθεί ότι το Coris έχει δοκιμαστεί κλινικά σε περίπου 80 άτομα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, «Άγιος Παύλος» και «ΑΧΕΠΑ» και τώρα επεκτείνεται και στο «Ιπποκράτειο». 

Ο καθηγητής του τμήματος χημείας του ΑΠΘ Θεόδωρος Καραπάντσιος, επισημαίνει ότι το έναυσμα για την ανάπτυξη της καινοτόμου συσκευής προέκυψε από ένα άλλο ερευνητικό έργο, με χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, για την ανίχνευση φυσαλίδων στους αστροναύτες. Όπως λέει, οι ερευνητές χρειάστηκε να «φιλτράρουν» ένα σήμα που τους ενοχλούσε, και μέσα από τυχαία παρατήρηση γιατρών που συμμετείχαν στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι αυτά τα «ενοχλητικά» σήματα κουβαλούσαν χρήσιμη πληροφορία. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μέχρι σήμερα τα ευρήματα του τεστ κοπώσεως έστελναν τους ασθενείς για στεφανιογράφημα. Η συσκευή Coris καλύπτει ένα σημαντικό κενό στη διάγνωση, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, πριν δηλαδή φτάσει κανείς στον καρδιολόγο για τεστ κοπώσεως. Έχει την δυνατότητα δε, να συλλέγει εύκολα και με μικρό κόστος δεδομένα για την κατάσταση του ενδοθηλίου και την προδιάθεση για κάποιες παθήσεις, έτσι ώστε ο γιατρός να έχει πλήρη εικόνα για την εξέλιξη του ασθενούς στο χρόνο.
 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: