Όλα τα νεότερα για τη ρύθμιση του Διαβήτη Τύπου 1 σε παιδιά και εφήβους
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Διεθνές Σεμινάριο με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις για τη ρύθμιση του Διαβήτη Τύπου 1 σε παιδιά και εφήβους, που διοργανώθηκε από το Διαβητολογικό Τμήμα του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών, υπό την αιγίδα και συνεργασία της Διεθνούς Εταιρείας για τον Παιδικό και Εφηβικό Διαβήτη (ISPAD), του μοναδικού φορέα σε παγκόσμιο επίπεδο για τη συγκεκριμένη ασθένεια.
Περισσότεροι από 150 διακεκριμένοι επιστήμονες υγείας από όλη την Ελλάδα, το Λίβανο, την Παλαιστίνη, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Φινλανδία, το Λουξεμβούργο και την Κύπρο αντάλλαξαν απόψεις και συμμετείχαν ενεργά σε έναν ανοικτό διάλογο για τις νεότερες εξελίξεις σε ό, τι αφορά στη διάγνωση και διαχείριση του Παιδικού & Εφηβικού Διαβήτη.
Συγκεκριμένα:
• Παρουσιάστηκαν οι νέες απόψεις για την ινσουλινοευαισθησία και την έκκριση ινσουλίνης αλλά και τα αποτελέσματα εφαρμογής του τεχνητού παγκρέατος.
• Δόθηκαν νέα στοιχεία για την αυτοανοσία και τους παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση του διαβήτη τύπου 1. Παράλληλα, σχετικά αισιόδοξα ήταν τα μηνύματα που εκφράστηκαν σχετικά με την έρευνα για τις μεταμοσχεύσεις.
• Παρουσιάστηκαν οι προσπάθειες για την αποτελεσματική πρόληψη της νόσου που αποτελεί πρόβλημα με ευρύτατες διαστάσεις.
• Εκτενής αναφορά έγινε στο γεγονός ότι η διατροφή των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη και ο υπολογισμός της δόσης ινσουλίνης έδωσε την ευκαιρία στους Έλληνες διαβητολόγους αλλά και διατροφολόγους να χαράξουν μία θετική πολιτική αντιμετώπισης των προβλημάτων διατροφής.
• Όπως υπογραμμίστηκε, οι νεότερες αναίμακτες συσκευές προσδιορισμού γλυκόζης αποτελούν ένα πολύτιμο όπλο για τη ρύθμιση του διαβήτη, καθώς πλέον πραγματοποιούν ακόμη και αναίμακτη και εξ’ αποστάσεως μέτρηση σακχάρου.
• Τέλος, συζητήθηκε η εφαρμογή των αντλιών, οι οποίες μέχρι την κυκλοφορία του «κλειστού κυκλώματος», του τεχνητού δηλαδή παγκρέατος, εφαρμόζονται στους περισσότερους πάσχοντες στις ευρωπαϊκές χώρες. Όπως αναφέρθηκε, επίσης, η εντατικοποιημένη ινσουλινοθεραπεία με τις πρόσφατα κυκλοφορούσες ινσουλίνες, ακολουθεί σε συχνότητα, ενώ τα συμβατικά σχήματα ινσουλινοθεραπείας πρέπει να εγκαταλειφθούν.
«Το Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών είναι προσηλωμένο στη δέσμευσή του να προάγει την καινοτομία και τη διάδοση της διεθνούς γνώσης στον τομέα των υπηρεσιών υγείας. Η διοργάνωση και συμμετοχή σε υψηλού επιπέδου επιστημονικές διοργανώσεις αποτελεί βασική προτεραιότητα, καθώς μας δίνεται η ευκαιρία να μάθουμε, να ακούσουμε, να προβληματιστούμε και κατ’ επέκταση να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες που παρέχουμε στους μικρούς ασθενείς μας. Η συγκεκριμένη διοργάνωση ανέδειξε μία σειρά από σημαντικά θέματα γύρω από τη διαχείριση του Διαβήτη Τύπου 1 σε παιδιά και εφήβους, ενώ οι συμμετέχοντες κατέληξαν σε μία σειρά από χρήσιμα συμπεράσματα, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους γύρω από το συγκεκριμένο θέμα», δήλωσε ο Χρήστος Μπαρτσόκας, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Σύμβουλος του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών.
Φωτογραφία: Περισσότεροι από 150 διακεκριμένοι επιστήμονες υγείας από όλη την Ελλάδα, το Λίβανο, την Παλαιστίνη, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Φινλανδία, το Λουξεμβούργο και την Κύπρο αντάλλαξαν απόψεις και συμμετείχαν ενεργά σε έναν ανοικτό διάλογο για τις νεότερες εξελίξεις σε ό, τι αφορά στη διάγνωση και διαχείριση του Παιδικού & Εφηβικού Διαβήτη.